Afgelopen zaterdag vond het tweejaarlijkse evenement ‘Bergen op Zicht’ plaats.

 

Deze middag is er op gericht om verenigingen, stichtingen en organisaties zonder winstbejag zichzelf voor te laten stellen aan een groot publiek. Het was een mooi rondje van de Grote Markt, naar het Catharinaplein, via de binnenplaatsen van het Markiezenhof naar het Beursplein en via de Fortuinstraat terug naar de Grote Markt. Overal stonden standjes waar ‘uitgevent’ werd wie men was en waar men voor stond. Er was ruim de tijd voor een informatief praatje maar er was op deze zonnige zaterdag ook heel veel te genieten.

Er stond wel een waarschuwingsbord tegen het parkeren (van fietsen) maar deze trein had hier wel zijn stopplaats. Als iedereen aan boord was werd er een leuk ritje door de binnenstad gemaakt. Het was trouwens toch druk bezet op de Grote Markt. Pontificaal op de Grote Markt stond een zweefvliegtuig met enorme vleugels. Wat is het dan spannend om zelf in de cockpit van zo’n ‘vliegmesjien’ te zitten en je al in de wolken te wanen. Karateschool Hikari was aanwezig en liet zich van haar beste kant zien. Jonge karatekas toonden het talrijke publiek wat ze allemaal geleerd hadden. Naast Hikari was er ook nog een andere vechtsportvereniging aanwezig waarbij een wel erg jong lid toonde hoe hij een plank door midden sloeg. Of z'n maatje die met van die vechtstokjes zwaaide alsof hij er al dertig jaar mee geoefend had. Erg indrukwekkend allemaal.

Het was erg lekker weer afgelopen zaterdag en als je dan zo’n poosje langs alle kraampjes gesjokt hebt dan wil je wel graag een terrasje op zoeken zoals deze dames deden. Onder het genot van een glaasje werd vervolgens de dag nog eens doorgenomen. Alle terrasjes op de Grote Markt en op het Beursplein waren tot het nokkie gevuld.

Het team van het SDW nam ruim de tijd om het publiek alle uitleg te geven die nodig was. Zo kon iedereen geïnformeerd worden over wat de mogelijkheden waren en hoe het SDW werkt. Ook de Stichting Vrienden van het Bravis Ziekenhuis was aanwezig om zich bekend te maken aan het grote publiek en om tevens donateurs te vinden voor dit goede doel. Natuurlijk was ook de Bergse Kamer aanwezig. Alles op het gebied van de Bergse taal kun je bij hen terugvinden. Er zijn dan ook al de nodige Bergse boeken uitgegeven waar het publiek mee kon kennismaken.

Het werd spannend toen de politie demonstraties gaf hoe twee fietssurveillanten een agressieve man met knuppel aanhielden. Snel en professioneel was het pleit zo beslecht en de man in de boeien geslagen. Het publiek smulde van de demonstraties van de politie. Er was dan ook een grote kring mensen die staand of zittend het spektakel aanschouwden en dat zorgde voor menig ‘oh’ momentje. Maar er waren meer instanties zoald de ambulancedienst of op de 'Vismarkt'de brandweer. Op het Catharinaplein was de brandweer in vol ornaat aanwezig om het publiek voorlichting te geven. En als je dan als jongen altijd al de droom had om brandweerman te worden dan laat je de kans niet ontkomen om eens in zo’n stoere brandweerwagen te zitten.

Het was lekker druk op deze zaterdag. De loop van De Grote Markt naar het Beurspleintje was natuurlijk maar een klein eindje onder het genot van een prachtig zonnetje. Ook de binnenplaatsen van het Markiezenhof waren gevuld met allerlei kraampjes om de lus van Catharinaplein naar Beursplein ‘natuurlijk’ te maken. De prachtige entourage zorgt dan voor mooie plaatjes. Onder de galerij op de binnenplaats van het Markiezenhof was een schietbaan uitgezet waar mensen het ‘spel’ konden leren. Groot was de vreugde toen zowel Ma als wel zoon in de roos schoten. 

 

Een dag als ‘Bergen op Zicht’ kan niet zonder muziek. Op alle drie de pleintjes was dan ook een podium te vinden waar onder andere koren het talrijke publiek vermaakten. De avond duurde nog lekker lang op het Beursplein want de ondernemers hadden nog een na-feestje georganiseerd met een leuke band. Zo bleef iedereen lekker laat hangen.