Om 10:00 uur zou de officiële Vlaggenparade beginnen. Het weer was dreigend maar toch was er nog redelijk wat publiek op de Grote Markt, waarbij de kleinsten uiteraard de beste plek hadden.

 

Koningsdag beleef je immers met het gehele gezin en vandaar dat je ook heel wat kinderen aantrof. In vol ornaat stonden ze daar opgesteld: scholieren, scouting, de Borgerij, defensie en Harmonie Oranje Nassau. De vlag werd door drie militairen naar voren gedragen alvorens ze gehesen werd en eenmaal ten top zong iedereen het Wilhelmus mee. Daarmee was Koningsdag 2016 officieel begonnen. Groep 5 van de Sancta Maria school had de mooiste vlag gemaakt en werden als winnaar benoemd van de prijsvraag lesbrief 2016. Als prijs mochten ze allemaal een ijsje gaan eten en mochten ze een dagje naar Monky Town. Apetrots stonden ze daar op het podium  terwijl Burgemeester Petter al klappend feliciteerde.

Harmonie Oranje Nassau trekt al sinds 1974 door de stad op eerst Koninginnedag en nu Koningsdag. Zij brengen een aubade aan die mensen die dit jaar een lintje gekregen hebben, nemen deel aan officiële momenten en brengen verder een strak stuk muziek door heel de stad. Maar af en toe moeten de mondjes wel gesmeerd worden en dan mag een pilsje of orankjebittertje niet ontbreken natuurlijk. Het zou de laatste keer zijn dat Harmonie Oranje Nassau hun pilsje zouden drinken bij Rens en Josien Franken van Café De Slok nu zij per 1 mei gestopt zijn. Dat was voor de harmonie reden om Josien naar voren te roepen, beide kasteleins te bedanken voor jarenlange goede zorgen en om Josien een welverdiend bloemetje te schenken.

Zoals gezegd was het buiten guur met regelmatig een bui regen. De standhouders die er waren kleedden zich dan ook dik aan om aan de kou te ontsnappen. En dat doe je dan natuurlijk met oranje kleding en Koninklijke mantels. Dan blijf je in ieder geval in stijl met Koningsdag. De dames hadden onderling in ieder geval veel lol. Gelukkig was er ook regelmatig en zonnetje te zien. Alhoewel er dit jaar beduidend minder standhouders waren vanwege de zware regen met name op Koningsnacht, kwam er op Koningsdag zelf toch nog behoorlijk wat publiek tevoorschijn. Zo werd het in ieder geval erg gezellig op straat en konden de standhouders die er waren toch nog lekker verkopen.

Koningsdag en oranje, dat gaat haast verplicht samen. Gelukkig zie je dat zeker ook terugkomen bij de kids. Maar het wordt nog mooier als je je lekker oranje of rood wit blauw kunt laten schminken door een echte visagist. De kinderen lieten zich dan ook maar wat graag ‘onder handen’ nemen. Misschien was het wel een extra impuls, dat koude en vaak natte weer. De cafeetjes stroomden dan ook al bijtijds in de middag goed vol. Oude vrienden ontmoetten elkaar of hele gezinnen die op stap waren. De sfeer zat er goed in en het was dan ook behoorlijk druk aan menig toog in menig Bergs kefeeke; het was een waar Koningsfeest. Uitgedost in oranje, je ziet het elk jaar weer. Mensen die er speciaal op uit trekken om met vrienden te genieten van Koningsdag. Daar hoort natuurlijk een oranjebitter bij en een oranje tompoes. Eigenlijk misschien niet eens zo’n slecht ontbijt om de oranje dag te beginnen? De sfeer zat er in ieder geval de hele dag goed in.