Stichting Behoud Weervisserij (SBW) en Historisch Centrum Het Markiezenhof (HCM) hebben een educatief programma over de weervisserij ontwikkeld: Me zijn in de weer!

Het programma richt zich op leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. De leerlingen komen op een inspirerende wijze in aanraking met deze unieke en eeuwenoude vorm van visserij. We vinden het van belang dat de betekenis en het behoud van de weervisserij een onderdeel is van de cultuurhistorische vorming.

Het programma bestaat uit een voorbereidende les op school, een vaartocht vanaf de Bergse Diepsluis  naar de weervisserij en verwerkingsopdracht op school. Het educatieve materiaal is ontwikkeld en vormgegeven door het HCM. SBW organiseert de vaartochten. Dit jaar is er ruimte voor zes vaartochten waarvoor diverse scholen uit Bergen op Zoom en Halsteren zich hebben aangemeld. De vaartochten vinden in de periode van 21 mei t/m 21 juni plaats voor groepen . Informatie over het educatief programma is vanaf 15 mei beschikbaar via CuMenu en de website van SBW.

De ontwikkeling van het educatief programma is financieel mogelijk gemaakt door Kunstbalie en Rotary Bergen op Zoom Centrum. In opdracht van de provincie Noord-Brabant voert Kunstbalie diverse subsidieregelingen uit op het gebied van cultuureducatie- en participatie. 


Voor informatie, interviews, beeldmateriaal:

Stichting Behoud Weervisserij

Marc van der Steen

E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

M. (06) 46 25 27 20


Historisch Centrum Het Markiezenhof

Claartje Rijkers

M. (06)  27 89 48 98



Achtergrondinformatie


Behoud van de weervisserij

De weervisserij, vroeger een bloeiende bedrijfstak, dreigt verloren te gaan. Deze methode van vissen vindt in Nederland alleen nog op deze locatie, de oostelijke kom van de Oosterschelde, plaats. Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) en Stichting Behoud Weervisserij (SBW) hebben in 2010 de handen ineengeslagen met als doel de weervisserij voor de toekomst te behouden en toeristisch op de kaart te zetten. Dit initiatief heeft geresulteerd in een projectplan met de naam: Projectplan Weervisserij Bergen op Zoom

Het Projectplan Weervisserij Bergen op Zoom omvat:

  • restauratie van de bestaande twee weren op de Speelmansplaten;
  • heraanleg van een derde weer op de Hooge Kraaijer/Tarweplaat;
  • het opknappen van de in gebruik zijnde vissersboten en de aanschaf van een nieuwe visboot;
  • toeristische en educatieve ontwikkeling van de weervisserij.


Met ‘Me zijn in de weer!’ geven we invulling aan de educatieve ontwikkeling van het plan.


Nadere uitwerking van het educatief programma:

  1. De voorbereidende les wordt door de leerkracht op school gegeven aan de hand van de lesbrief. Aan bod komen de plaats en positie van de weervisserijen (gebruik van kaartmateriaal), de methode van het bevissen van de weren, bouwen en onderhoud van een weer, welke vissen worden gevangen, waarom zwemt de ansjovis de Oosterschelde op (paaiplaats).
  2. De leerlingen gaan klassikaal met de boot naar de weren om de weervisserij te beleven. Er wordt rond de weren gevaren, nemen een kijkje in de weerkamer en zien de vissers de vangst binnenhalen.
  3. De afsluitende opdracht vindt plaats op school. De leerlingen verwerken alle informatie en schrijven een artikel voor de plaatselijke krant. Het beste artikel wint een prijs.