Aspergetijd is weer aangebroken! We kunnen ons buikje weer vol eten met deze witte lekkernij. 

Eén van de 9 oprichters van een boerenleenbank in Bergen op Zoom (1912) was Pater van Mansfeld. Het was een druk heerschap met een bijzondere interesse in de tuinbouw. Toen hier een crisis ontstond in de vroege jaren ’20 wees hij op het belang van een vroeg gewas. Hij was van mening dat je asperges moest houden, anders zou je het niet vol houden. Getuige zijn stellige uitspraak:”Al moet ge aspergegronden gaan zoeken voor de poorten der hel: gaat er op uit !!!”

Peter en Rianne Suijkerbuijk, achter de Halsterse weg, zijn inmiddels al weer de 4e generatie Suijkerbuijk die gehoor gegeven hebben aan die oproep om over te gaan tot de teelt van asperges. De losse zandgronden bleken een perfecte teelgrond te zijn voor dit gewas. Het losse karakter van de grond bleek ideaal te zijn voor een snelle rechte groei van de asperge. En het karakter van de gronden in en rond Bergen op Zoom leidt tot een speciale heerlijke smaak aan de asperge zelf. Peter heeft asperges van de koude grond. Dat houdt in dat het seizoen loopt van eind april tot 24 juni. Die 24 juni, of wel Sint Jan’s dag, is heilig voor de asperge telers. Het is ongeveer het moment dat de asperge doorgroeit en de stengels dikker worden. Dit is om kracht te verzamelen voor het jaar er op. De sappen van de doorgeschoten stengel en het afstervend groen verzamelen zich in de wortel. Door blijven oogsten zou roofbouw op de plant betekenen en levert bovendien meer ‘houtachtige’ asperges op, niet al te lekker dus. Peter is duidelijk trots op zijn product:”De grondsoort maakt de smaak, en deze omgeving heeft de beste gronden en de klant proeft dat echt wel”. Een asperge plant gaat ongeveer 10 jaar mee. Daarbij mag je het eerste jaar geen oogst draaien, het 2e jaar slechts één keer per plant, en het 3e jaar slechts een halve oogst. Pas vanaf het 4e jaar kan je een hele oogst draaien. Vanaf volgend jaar begint Peter met asperges van de ‘warme grond’. “Ik breng als het ware vloerverwarming aan via een slangenstelsel dat zo’n 5 centimeter onder de wortel van de asperge ligt. Door die slangen kan ik warm water leiden. Overkappen met plastic helpen me verder om de warmte te bewaren. Mijn seizoen begint dan al in maart tot en met mei. De combinatie van Warme en Koude grond asperges maakt een langer seizoen mogelijk. En dat is waar de consument om vraagt, want de behoefte is groot”. Als Peter en Rianne eenmaal over de teelt van asperges praten wordt wel duidelijk dat hier de echte liefhebbers staan. Je zou ze bijna 'telers van de oude stempel' noemen, en dat natuurlijk in de meest positieve zin van het woord. Zo vertelt Peter over het zogenaamde 'diepspitten', dat in het begin van het seizoen plaatsvindt. Hierbij maken ze gebruik van een groot ingehuurd gespecialiseerd landbouwtuig dat de grond tot 80 cm à 1 meter diep omspit, om zo de juiste rulle grond te bewerkstelligen waarin de asperge zo lekker recht kan groeien. Ook vertelt hij dat naarmate de plant ouder wordt, de wortel wel tot zo'n meter diep kan reiken. Nog zo'n wetenswaardigheid is het feit dat na zo'n 10 tot 12 jaar asperges verbouwd te hebben, de grond zelf minstens 25 jaar geen asperge meer mag zien! De grond moet dan als het ware herstellen van die zware aspergeteelt. Vroeger gingen er ook wel stemmen op dat je hier nooit geen asperges mocht telen. Ook werd er wel gesteld dat de eerste jaren er überhaupt helemaal niets meer geteeld mocht worden en dus de grond braakliggend moest blijven. Trouwens, wist je dat de witte asperge, bij ons zo gewoon gemeengoed, eigenlijk voornamelijk in Nederland, België en Duitsland geteeld worden? De rest van de wereld bekommert zich meer om de groene asperge. Zo kom je nog eens iets meer te weten als je met echte telers als Peter en Rianne Suijkerbuijk praat.

Het is altijd wel druk in de winkel aan de boerderij aan de Halterseweg 82. De klant, zowel particulieren als wel speciaalzaken weten de familie Suijkerbuijk goed te vinden. Allerlei groenten en fruit kun je hier bemachtigen, ja zelfs verse eieren. En tijdens het asperge seizoen ontstaat er een ware run op deze witte lekkernij.