‘Hoe staat het met de pijn?’ Een simpele vraag. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig om de juiste vraag te stellen. Het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom - dat beschikt over een gespecialiseerd Pijncentrum - is daarom op al haar verpleegafdelingen gestart met bijscholing van de verpleegkundigen.

Pijn wordt gemeten in een getal tussen de nul en tien. De patiënt geeft aan zijn of haar pijn een cijfer. Maar hoe handel je als verpleegkundige het beste bij een score van vier of hoger? Gespecialiseerd pijnverpleegkundige Daniëlle Gladdines geeft invulling aan een cursus die zij sinds kort samen met haar collega-pijnverpleegkundigen verzorgt.
“Na de scholing zijn alle verpleegkundigen in staat om opgenomen patiënten te screenen op pijn en – eventueel na overleg met de behandelend arts - ervoor te zorgen dat geen enkele patiënt onnodig pijn lijdt. In de scholing brengen wij de verpleegkundigen de hiervoor benodigde kennis en vaardigheden bij. Belangrijk is bijvoorbeeld om op drie vaste momenten per dag naar de pijnbeleving te vragen. Dat kan heel simpel tijdens de vaste controles.”
De pijnverpleegkundige benadrukt dat pijn bij niet in alle gevallen compleet is weg te nemen. “Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Mensen liggen nu eenmaal met een reden in het ziekenhuis. Maar we kunnen hun verblijf wel zo comfortabel mogelijk maken.”
Volgend jaar staat een ‘opfriscursus’ voor alle verpleegkundigen op het programma. “We zijn nu bezig met het leggen van de basis. Daarna kunnen we de materie gaan herhalen én uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan meer bekendheid over de verschillende medicatiemogelijkheden en voorlichting aan de patiënten. Deze scholing is een eerste stap. De komende jaren gaan we steeds verder de diepte in.”


Fotobijschrift:
Na de scholing zijn alle verpleegkundigen in staat om opgenomen patiënten te screenen op pijn en ervoor te zorgen dat geen enkele patiënt onnodig pijn lijdt.