Bergs telent vliegt uit: zo maar op bezoek in Breda. 

Ze noemen zich een Dweilorkest, of moeten we zeggen een lopende band, of.... Brr, er zijn zoveel benamingen, maar wij kennen ze toch echt als een Bergse Dweilband. Zelfs één van de oudere dweilbands in het Krabbagat, want ze timmeren al sinds 1967 aan de weg. Maar wat gebeurde er onlangs. Deze knapen en knapinnekes van formaat werden onlangs in het Bredase gesignaleerd. Daar moest ik het mijne van weten.

De kortste weg voor mij was om Peter Bakx te benaderen, al sinds dag en ontij betrokken bij deze vermaarde dweilband. Op mijn vraag of ze dit wel vaker deden moest Peter even lachen. “Nee, in principe zijn wij alleen maar actief in het Krabbegat. Sterker nog, normaliter spelen we niet eens buiten de Vastenavend periode”.  Het schijnt allemaal enkele jaren geleden begonnen te zijn. Toen nodigde Wa Summe nou Ebbe voor hun eigen bal, Theeleute, wat bands uit de regio uit. Daar zat het Zeepaert uit Breda tussen. In de loop van de jaren is er een hechte band ontstaan tussen de Bergse en de Bredase band. Het Zeepaert viert al bijna zijn 50-jarig bestaan. Nadat ze enkele jaren al in Bergen op Zoom te gast waren geweest, werd het tijd voor een tegenprestatie. En dat was dus een paar weekeinden geleden toen de Bergse band in het Bredase werd uitgenodigd. Het was niet misselijk, zoals een van de bandleden vertelde. “Allereerst een hartelijke ontvangst bij het proeflokaal van  de 48-jarige dweilband Het Zeepaert. Daarna met zeker een 60-koppige drumfanfare met majorettes en multimuzikant/lyralist Joep Peeters vertrokken naar de binnenstad van Breda, alwaar zich een spectaculair volksfeest (Kluunfestival) aan het ontrollen was en waar veel Bredanaars aan deelnamen”. De Bergse band ging vervolgens het bordes op en werd ontvangen door de notabelen van Breda in de hal van het stadhuis. Het moet bijzonder zijn om eerst het Bredaas volkslied te horen, en daarna je eigenste Merck toch hoe sterck. Nog meer bijzonder moet het zijn om te zien hoe Burgemeester Peter van der Velden z’n gedeukte trompet oppakte, z’n kieltje aan deed en zich vervolgens driftig meespelend tussen de bands mengde. Hierna trok dit ludieke gezelschap de binnenstad in. Peter Bakx is stellig: “Een geweldig volksfeest. Met tranende ogen hebben we afscheid van elkaar genomen, maar wel beloofd elkaar volgend jaar weer te treffen. Waar en hoe is nog niet bekend, maar wij zijn erbij. Het Bredaas volkslied dreunt nog in m’n kop”. En zo zie je maar weer hoe de Bergse cultuur steeds verder over de stadsgrenzen uitgedragen wordt. En zo zie je dat Vastenavend of Carnaval toch wel een universeel Brabants feest is. Wa summe nou ebbe!

Voor de attente lezers van deze krant, op de foto ziet u de band Wa summe nou ebbe. Het schilderij waar ze voor staan is het beroemde schilderij van Velasquez ‘De overgave van Breda’. Het lijkt wel tekenend dat juist een Bergse band daar furore maakt. Als je zo de reacties bij de bandleden eens aanhoort dan is het duidelijk dat zo’n uitstapje de mond doet kwijlen in afwachting op meer. En dat zit er ook aan te komen. Misschien dan, als het lang genoeg blijft vriezen. Als namelijk de Elfstedentocht doorgaat dan is de band uitgenodigd om daar te komen spelen. Ze zullen dan onder aanvoering van rayonhoofd Ed Nijpels naar Friesland trekken.  Ben benieuwd hoe je in het Fries zegt: “Wa summe nou ebbe”.  Ik weet wel zeker dat de Friezen dat in ieder geval zullen denken als ze deze inmiddels Wereldbekende Bergse band zien aankomen. Deze Vastenavend heeft de band het wel aaarstikke druk, aldus Peet: “Zo hebben we het BoZAAAnova bal gehad. Afgelopen weekend zijn we bij het bijna 44-jarig bestaan van collega band Toeteroet geweest. Het ‘woensdagavend’ orkest gaat op stap, Blaasbattle met het Paporkest bij het Schiufdeure bal, Hofavend-Lofavend gebeuren, Inzegening van ons gevelbord bij Don Camillo, Concert op ’t Biljart bij de Draak, Leste op het Dweilbandfestival, Dweile naar café De Merel en trug, Dweile met bijna 44 jaar Toeteroet, Sluiten is binne . . . nie buite. Boel opruime en wir naar uis”. Zo zie je maar, enige beeldspraak is de band niet vreemd. Ze kunnen zo met een gedichtje op de wagen van de Krabbekwekers.  De rest van het jaar zie je menig bandlid spelen in een Jazzorkest, Popband of Smartlappen orkest. Maar wij kennen ze vooral als ‘Wa summe nou ebbe’.