In het kader van de lezingencyclus ‘Conflicten en Gevechten’ die dit seizoen wordt georganiseerd door het Het Markiezenhof Historisch Centrum, Gemeentearchief Roosendaal en het Regionaal Archief West-Brabant worden er  niet alleen lezingen maar ook drie workshops aangeboden. De workshop militieregisters vindt plaats op 13 februari 2012 bij Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
De Franse overheersing heeft ons behalve de Burgerlijke Stand ook de dienstplicht opgeleverd. Na de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden bleef de dienstplicht gehandhaafd. Naast het staande leger, bestaande uit beroepsmilitairen, werd in 1815 de Nationale Militie opgericht. Hiervoor kwamen alle mannen tussen 17 en 45 jaar in aanmerking. De militie had tot taak het vaderland te verdedigen en werd gevormd door vrijwilligers en ingelote dienstplichtigen. De Dienstplichtwet van 1922 betekende het einde van de Nationale Militie, de militieplicht werd toen vervangen door de algemene dienstplicht die nog tot 1996 zou blijven bestaan.

Er waren nauwkeurige voorschriften met betrekking tot de administratie van de Nationale Militie. Hierdoor vormen de registers een grote en betrouwbare bron van gegevens over het mannelijk deel van onze bevolking in de negentiende eeuw.
In de inschrijvingsregisters, alfabetische naamlijsten en lotingsregisters vinden we naam, geboorteplaats en datum,  beroep van elke dienstplichtige, maar ook de namen van de ouders, een signalement en redenen voor vrijstelling.
We zien wie is ingeloot, wie daadwerkelijk gediend heeft en bij welk onderdeel van de krijgsmacht. Wie geld genoeg had kon zich tegen betaling laten vervangen door een remplaçant of vrijgelote dienstplichtige.

Al deze gegevens maken het de moeite waard om deze bronnen voor iedereen te ontsluiten en beschikbaar te stellen. Het Markiezenhof doet daarom mee aan het landelijke project Vele Handen, waarbij vrijwilligers via internet een index maken op de registers van de Nationale Militie. De boeken van Bergen op Zoom, Huijbergen, Nieuw-Vossemeer, Ossendrecht, Putte, Steenbergen en Woensdrecht zijn hiervoor gedigitaliseerd. Als het project is afgerond zijn alle scans en gegevens op de website van Het Markiezenhof te raadplegen. Tot die tijd kunt u meehelpen via de website www.velehanden.nl en zoeken in de resultaten op www.militieregisters.nl.

Om meer bekendheid te geven aan deze rijke historische bron organiseert Het Markiezenhof in het kader van de lezingencyclus Conflicten en Gevechten een workshop over de militieregisters. Deze workshop vindt plaats op maandag 13 februari van 14.00 tot 16.00 uur in het Informatiecentrum van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
Na een korte inleiding over de Nationale Militie krijgt u uitleg over de verschillende soorten registers en wat u daarin kunt vinden. U kunt zelf kennismaken met het project Vele Handen en misschien bent u na afloop wel enthousiast geworden en besluit u om ook mee te helpen!
De workshop wordt gegeven door Monique Raats, adviseur toegankelijkheid en publieksbereik Het Markiezenhof. Deelname aan de cursus kost €10,- per persoon inclusief koffie/thee en cursusmateriaal.

Aanmelden
Vanwege de beperkte ruimte moet aanmelding plaatsvinden voor 7 februari 2012 via of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.