Op vrijdagmiddag 15 februari verzamelde een groepje genodigden zich in de hofzaal van Het Markiezenhof te Bergen op Zoom.

Dit selecte groepje bevatte allerlei Bloggers, Vloggers en andere mensen die als "influencers" worden aangemerkt. Zij kregen een rondleiding en mochten als eersten de nieuwe expositie beschouwen. Het was iets nieuws voor het Markiezenhof, zoals ook directeur Cees Meijer uitlegde.

 

Het Markiezenhof is namelijk een van de vijf stadsmusea, die zijn opgenomen in een reis van werken uit het Rijksmuseum door Nederland. Het is een unieke samenwerking die ware pareltjes aan schilderkunstwerken der Lage Landen toont aan het publiek. Het betreft hier: Het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, het Stedelijk Museum Zutphen, Het Museum Gouda en ons eigen Markiezenhof te Bergen op Zoom.

 

Je kon uit de verbaasde, zelfs bewonderende gezichten van menigeen uit het groepje zien dat dit gebouw indruk op hen maakte. De groep "influencers" bevatte dan ook mensen die van buiten onze stad kwamen, zelfs bezoekers van Vlaanderen werden verwelkomd. Ze kregen een korte uitleg over de achtergrond en historie van het Markiezenhof. Op BoZinBeeld.nl hebben we al eerder ons eigen Stadsmuseum onder de loep genomen: http://www.bozinbeeld.nl/3595-museumweek-van-16-april-tot-en-met-24-april-bergen-op-zoom 

 

Directeur Cees Meijer nam nog even het woord. Hij vertelde over de verbouwing, waarin klimaatvoorzieningen en veiligheidsaspecten aan de orde kwamen. Hij vertelde ook over het unieke karakter van deze reizende expositie. Deze eerste editie, van wat er vier moeten worden, bevat 38 landschapsschilderijen van uit de 17e eeuw tot en met de 20e eeuw. Bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls, de gebroeders Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs bieden je een blik op landschappen, zoals je nog nooit zag. De exposities van uit het Rijksmuseum worden aangevuld met werken uit de eigen collectie van het Markiezenhof.

 

Na al deze uitleg was het tijd voor de genodigden om in twee groepjes uit te waaieren over het museum. Een bezoek aan deze tentoonstelling biedt je niet alleen visuele verwennerij. Maar liefst drie audiotours doen je dit bezoek nog meer beleven. Kies voor allerlei authentieke verhalen in je dialect, zoals Bergs of Zeeuws. Of misschien wil je de combinatie wel aan middels het luisteren naar passende poëtische teksten? Kinderen hebben hun eigen beleving, laat hen middels het luisteren naar aansprekende liedjes al deze kunstwerken met heel andere ogen bekijken?

Je zag de groep genieten van al deze parels der Nederlandse kunst. Er werd volop uitleg gegeven over het ontdekken van geheimen, de interactieve mogelijkheden en vooral werd gewezen op de historische achtergronden. Dat er tevens expo's zijn van Arsis, fotografie en nog veel meer, vertelt alleen nog maar meer over de rijkdom van Het Markiezenhof als hoeder van cultuur en onverwachte pareltjes.

 

Zo was de japon van Maxima een van deze onverwachte cadeautjes. Zeker de dames in het gezelschap namen de nodige kiekjes en konden van dichtbij dit gewaad bewonderen. Trouwens, niet alleen de groep ging op "toer" door het Markiezenhof. Ze werden bij elke stap begeleid door ZuidWestTV, waarbij Marlies van Lier telkens weer met een ander een kort interview aanging. Niet voor niets overigens, want ZuidWestTV zendt een negendelige serie uit die alles vertelt over deze reizende tentoonstelling die in ons eigen stadspaleis beland is. 

 

Het Markiezenhof toont hiermee aan dat, behalve dat het een van de mooiste stadspaleizen in Europa is, een historisch pareltje in Bergen op Zoom , dat van hele grote waarde voor onze stad is. Het unieke karakter en de entourage zorgen er  voor dat het complex een platform en thuishaven biedt aan allerlei evenementen, cultuur- en historieborging, waarbij de impact en invloed veel verder reikt dan de stad Bergen op Zoom zelf. Daarmee verwordt dit stuk erfgoed tot een Bergs uithangbord dat van onschatbare waarde is.

 

 

Van 17 februari tot en met 10 juni 2019 is deze reizende tentoonstelling "Lage Landen, schatten uit het Rijks", te zien in Het Markiezenhof, en geloof ons, het is beslist de moeite van het bezoeken waard!  Voor meer informatie kijk op www.markiezenhof.nl