Afgelopen mei diende WijZijn Bergen op Zoom opbouwwerk een subsidieaanvraag in voor deelname aan het overheidsproject Maatschappelijke Diensttijd.

Programmacommissie ZonMw heeft de aanvraag met de titel #YouthGoals – skillz on the move tezamen met 40 aanvragen van andere organisaties gehonoreerd. #YouthGoals heeft een looptijd van 18 maanden en startte officieel op 1 oktober.

Met het project Maatschappelijke Diensttijd wil het kabinet bevorderen dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een betrokken samenleving. Door te experimenteren in proeftuinen moet duidelijk worden hoe de maatschappelijke diensttijd in de toekomst het beste vormgegeven kan worden. 

Youthcoaches

In de proeftuin van WijZijn Bergen op Zoom worden 12 Youthcoaches opgeleid. Dit zijn jongeren tussen de 15 en 23 jaar uit de gemeente Bergen op Zoom. Zij krijgen de kans om jongeren te begeleiden bij het opzetten van initiatieven in de eigen buurt. Ervaren professionals  ondersteunen hen daarbij. De initiatieven sluiten aan bij hun eigen ideeën en interesses en dragen bij aan een positieve samenleving. Niet alleen de Youthcoaches, maar ook de buurtbewoners profiteren dus van het project. De Youthcoaches bereiken en motiveren ook weer andere jongeren, zodat er sprake is van een continu proces.

De proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd is WijZijn op het lijf geschreven. De welzijnsorganisatie gelooft namelijk in de alledaagse kracht van mensen en van reeds bestaande krachten in stad, wijk, buurt en dorpskern. Die krachten in sociale samenhang verbinden en benutten is haar uitdaging en dat is precies wat ze met #YouthGoals voor ogen heeft. 

Diversiteit 

De diversiteit binnen de in totaal 41 proeftuinen is groot. Jongeren kunnen aan de slag in de zorg, sport of cultuur, op het platteland en zelfs op zee. Een van de projecten is van de Reddingsbrigade. Als lifeguard, trainer of instructeur worden jongeren opgeleid en dragen ze verantwoordelijkheid. De jongeren krijgen de mogelijkheid om na hun diensttijd met een EHBO- en internationaal erkend lifeguarddiploma de deur uit te lopen, of om langer te blijven. Bij een ander project organiseren jongeren door het hele land diners op het platteland, waardoor jongeren uit de stad en jonge boeren met elkaar in contact komen. 

ZonMw

ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Zij financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. De hoofdopdrachtgevers van ZonMw zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).