Op 11 november 1918, om 11.00 uur in de ochtend zwegen de kanonnen en een vreselijke oorlog (WO-1) kon eindelijk worden beëindigd.

Duizenden – nee miljoenen - soldaten en burgers hadden hun leven gelaten in zinloos oorlogsgeweld. Door het oorlogsgeweld sloegen duizenden burgers -voornamelijk vanuit regio Antwerpen- op de vlucht en zochten een veilig onderkomen in de regio westelijk N-Brabant e.o. maar zeker ook in Uden waar het grootste opvangkamp van Brabant stond. 

 

In 2018, precies 100 jaar na dato, herdenkt Hét Concertkoor het einde van die wereldoorlog op de dag dat de wapenstilstand een feit was: nl. op 11 november precies om 11 uur ’s ochtends. 

Het concert begint op 11 november a.s. op de elfde klokslag van 11 uur met één minuut stilte.

 

Dankzij de medewerking van het parochiebestuur werd het voor ons mogelijk om op dit monumentale tijdstip van 11.00 uur, een bijzonder herdenkingsconcert in de St. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom uit te voeren met samen met het Staatsoperakoor en groot orkest uit Charkov (Oekraïne) en solisten Nathalya Kraevsky, Charlotte Stoppelenburg, Alex Vermeulen en Kris Belligh, nl.: 

 

Het indrukwekkende REQUIEM opus 89 van Antonin Dvorák,

onder het motto: “Een wereldconcert ter herdenking van Wereldoorlog 1”.

 

Voor deze officiële herdenking hebben we diverse gasten uit bestuurlijke en ambtelijke kringen uitgenodigd. Vanwege onze speciale relatie met het koor uit de Oekraïne ook diens ambassadeur in Nederland. Een groot aantal heeft toegezegd aanwezig te zijn.