Wie langer dan 20 jaar geleden achterlangs de Scheldeflat reed aan de Zeekant, die had een mooie uitkijk over open water: de Oosterschelde. Bergen op Zoom was toen nog echt een stad aan het water. Gevormd door eb en vloed hadden we toen ook nog een echte getijde haven.

 

Voor de ‘kust’ Bergen op Zoom lag vroeger een zandplaat. En hierop is dan ook de naam van de woonwijk de Bergse Plaat gebaseerd. Deze wijk is op een schiereiland gebouwd, en vormt in feite een soort nieuwe stad. Toen de eerste huizen opgeleverd werden was er een ware uittocht vanuit de oude stad naar de ‘nieuwe’ stad. En het lijkt wel haast een echte afzonderlijke stad met eigen basisscholen, huisartsen, een eigen winkelcentrum, groenvoorzieningen en natuurlijk de Boulevard als trekpleister met zwem- en surfgelegenheid en de nodige horeca. Voeg toe een heus (en enig Bergse) zwembad en sportaccomodatie en je hebt wel een hoop voorzieningen bij elkaar. Gedurende de jaren is de wijk behoorlijk uitgebouwd. De afrondende fase krijgt vorm met een aantal huizen ‘in het water’, de zogenaamde watervilla’s. Met circa 3000 woningen, een kleine 8000 bewoners, en zo’n 260 ha kun je gerust spreken over een wijk die behoorlijk vorm heeft gekregen. In de eerste jaren had men wel wat last van inklinking van de opgespoten grond. Stoepen die schots en scheef kwamen te liggen, schuurtjes en hekken die spontaan verzakten, dergelijke incidenten waren zeker geen uitzondering. Ook de natuur was duidelijk aan het tegenspartelen getuige de vele muggenplagen, waarbij er haast een deken van muggen over dit gedeelte van de stad kwam te liggen. Ook nu zijn de perikelen nog niet voorbij, getuige de verkeersschermutselingen van de ontsluiting via de Markiezaatsweg.  Maar ook dat zal wel uit het geheugen verdwijnen als alles verholpen is. 294 De eerste Boulevardfeesten zijn al gehouden, zoals er ook al een aantal braderieën hebben plaatsgevonden. De wijk, met zijn ingesloten stuk water, biedt dan ook bij uitstek iets gezelligs. Gelegen aan de Kiek is er ook de nodige ruimte voor evenementen die iets meer plaats en toegangsmogelijkheden behoeven. Zo zijn de laatste jaren de Dance evenementen erg geliefd. Er komt een ruim publiek op af en de overlast is tot een  minimum beperkt. Met het woordje overlast komen we toch terug op een minpunt dat absoluut door de gemeente harder moet worden bestreden. De parkeerplaatsen op de Boulevard worden met regelmaat bevolkt door auto’s met buitenlandse nummerplaatsen die contact zoeken met jonge mensen in snelle volkswagentjes. Voor elke Plaat-bewoner is het duidelijk dat het hier over drugstransacties gaat, maar de politie is daar nog niet altijd van overtuigd. Ook het feit dat je dit soort heerschappen, altijd in groepjes, beter niet kunt aankijken als passant werkt ook niet echt aan een groot gevoel van veiligheid. Meer controle en meer blauw op straat zou hier zeker op zijn plaats zijn. En dat moet maar snel gebeuren, want een mooie en gezellige wijk als De Plaat verdient dat ook. En dat zeggen alle bewoners, en terecht.
Zaterdag 3 september is er vanaf 15:00 van alles te doen. Voor de kids, maar ook zeker voor de ouders. Het evenemententerrein naast de McDonalds is het adres waar je moet zijn voor een dagvullend programma.