De geboorte van het laatste manuscript was een hele beleving.

 

"Dossier Doel" zat al langer in mijn hoofd. Het ontstond al jaren geleden als gevolg van de vele incidenten die de kerncentrales in Doel teisterden. Was het mijn nieuwsgierigheid als journalist? Feit was dat ik op een gegeven moment een lijst begon op te stellen van alles dat er mis ging. Ik ging op onderzoek uit en google is daarbij een fijne tool. Ik achterhaalde krantenartikelen in België en Frankrijk, vond wetenschappelijke rapporten en volgde menig debat. Er was daar veel aan de hand, veel meer dan de doorsnee burger in mijn directe omgeving kon bevroeden. 

 

Ondertussen begon de politiek zich eindelijk te roeren. Met name Evert Weijs riep op tot actie. Ik moest mijn informatie wel met hem delen, het was mijn plicht, zo vond ik. We leefden letterlijk pal naast een tikkende tijdbom. Hoe kunnen mensen zo achterlijk zijn, hoe kunnen ze zo blind zijn uit winstbejag, uit machtswellust of in een maniakaal streven hun religieus punt duidelijk te maken? In mijn hoofd begonnen zich de contouren te vormen van wat uiteindelijk het boek "Dossier Doel" werd. Het werd een thriller, doorweefd met waargebeurde incidenten. Het werd mijn manier om een heel klein steentje bij te dragen aan een betere, veiligere en ook schonere wereld.

 

De presentatie op 20 juli 2018 was geweldig. Ondanks dat het een van de warmste vrijdagavonden van de eeuw was, waren alle stoelen in Den Enghel gevuld. Met sprekers als Marc Kerkhofs, Evert Weijs en Leo Tubbax was ik meer dan gelukkig. Maar ook de visuele versterking middels beelden van Chernobyl van de jonge urban fotograaf Moreno Molenaar maakten indruk. Hun bijdragen maakten deze avond tot een groot succes. Niet alleen zette ik mijn boek op de wereld, nee, ik schudde ook aan de boom die bewustzijn heet. Door het eerste exemplaar aan Evert Weijs (fractievoorzitter van GemeenteBelangen WerknemersPartij te Bergen op Zoom) te overhandigen wilde ik hem steunen in zijn strijd om de krakkemikkige centrales te Doel tot sluiting te krijgen.

Ik had de publiciteit mee. Een groot artikel uit BNdeSTEM geraakte zelfs in het landelijk AD, om daarna in vele regionale bladen als Helmond en de PZC op te duiken. Het Belgische HUMO besteedde er een pagina aan, zoals ook alle lokale media te Bergen op Zoom er in hun bladen op TV en Radio er aandacht aan wijdden. Het Belgische TV Oost te Vlaanderen kwam zelfs naar Bergen op Zoom voor een reportage. Nee, de media waren dit keer op mijn hand.

 

Nu, een maand later, kan ik zeggen dat dit nog maar het begin is. Er komen bestellingen van boekhandels uit Nederland en België binnen. Op donderdag 27 september zal ik in Boekhandel De Dominikanen te Maastricht mijn boek presenteren. Het is dankzij Leo Tubbax dat ik daar terecht kon. Het geeft mij en mijn uitgever Boekenindustrie de kans om Limburg te bestormen. Daar komt nog bij dat de Rotary Club te Bergen op Zoom mij heeft gevraagd om een presentatie over Doel en mijn boek te houden in de oudste herberg van Nederland: Hotel De Draak te Bergen op Zoom.

 

Ook de recensies beginnen binnen te komen. Het doet me deugd dat mensen het boek omarmen om het verhaal, maar zeker ook vanwege het onderwerp. Dat ze aangeven zich bewuster te zijn van de hele materie. Een bijzondere recensie vond ik op de site van Bol.com, waarbij een Amsterdammer mij een 5 sterren recensie geeft en aangeeft dat ik met dit boek in het rijtje van de grotere Nederlandse schrijvers schaar. Een tikje overdreven natuurlijk, maar wel leuk om te lezen.

 

Het wordt tijd om fase II in te gaan, om een plan te smeden hoe we dit boek nog meer onder de aandacht kunnen brengen. Naar welke mensen, partijen en organisaties gaan we dit boek ter recensie opsturen? Welke media gaan we nog een keer benaderen en naar welke locaties zullen we ons fysiek begeven om dit boek te promoten. Het zal een lange weg zijn, maar zeker ook een interessante en leuke weg. En natuurlijk.... het begint al te borrelen en te broeien. Is er dan een opvolger op komst? 

 

De foto's van de presentatie zijn van de hand van fotograaf Bastin van Elzakkers