EenWonderlijkAvontuur - Dit keer krijgen we nieuws van Jojanneke Buschgensin onze rondgang "wat gebeurde er met de auteur na de lancering van  zijn / haar boek op een Boek10 dag van Godijn Publishing". 

Boek10 is een initiatief van Godijn Publishing te Hoorn. Het is een droom van Elly Godijn zelf om een groep auteurs, in wiens talenten zij vertrouwen heeft, het voetlicht te bieden middels de gezamenlijke lancering van hun boek.  Aanstaande 29 september is het alweer de vierde editie van Boek10, en dat 10 auteurs hun nieuwe pennenvrucht aan het publiek mogen presenteren; ook dit keer in het Theater te Hoorn. Wij van BoZinBeeld.nl / WestBrabantinBeeld.nl waren benieuwd hoe de auteurs van de vorige drie edities deze dag nu eigenlijk ervaren hebben en waar ze nu mee bezig zijn. In deze serie interviews met de schrijvers geven we jullie als lezer een inkijkje in hun leven. Aan het woord: Jojanneke Buschgens over haar beleving bij de presentatie van "Salomé".

 

Boek10, de lancering van je boek. Hoe heb je die dag ervaren?

Het was een spannend, feestelijk moment. Na er zo lang naar uitgekeken te hebben, eindelijk je boek in handen krijgen; dat is fantastisch.

 

Wat waren de reacties van je achterban, zoals vrienden, familie, collega’s?

Iedereen leefde, en leeft, ontzettend mee. Mensen die dichtbij je staan, weten welke dromen je hebt en als een van die dromen werkelijkheid wordt, dan vraagt dat om een gezamenlijk feestje! 

 

Hoe werd je de volgende dag wakker en kun je je gevoelens onder woorden brengen?

De dag na de Boek10lancering had ik een thuislancering, dus ik werd wakker met het gevoel dat er nog van alles moest gebeuren, hahaha. Helaas sneeuwde het ontzettend die dag, dus uiteindelijk viel de opkomst wat tegen. Toch was er alsnog een beduidend aantal mensen die dwars door de weerkundige tegenslag in naar me toe kwam geploeterd. Geweldig! Het was wederom een ontzettend leuke dag, waarin ik verkeerde in een soort euforische roes.

 

Wat voor invloed heeft de lancering gehad op jou als persoon? Zijn er dingen veranderd?

De lancering zelf heeft niet zoveel invloed gehad, ook al weet ik nu dat ik naast schrijven ook best een woordje kan doen, hahaha. Het is meer alles wat daarna komt dat invloed heeft. Er moet een hoop gebeuren om jezelf en je boek op de kaart te zetten. Dat kost tijd, inzet en een boel energie. Toch wel iets waarop ik me heb verkeken, want er blijft nu nauwelijks tijd over om aan mijn volgende boek te werken. Ik heb naast het schrijven ook nog een ‘gewone’ baan. In dit alles een goede balans zoeken vind ik nog erg lastig. Niettemin hoort het er allemaal bij en aangezien ik Salomé tot een groot succes wil maken, doe ik daar ook mijn uiterste best voor.

 

De Boek10 lancering is een behoorlijk traject, van de ondertekening van je contract, tot het voorstellen aan het grote publiek. Hoe heb je dit ervaren en wat was voor jou persoonlijk het meest opmerkelijke?

Het is inderdaad een behoorlijk traject. Leuk, geweldig, spannend, vermoeiend en ook frustrerend tegelijk. Het meest opmerkelijke vond ik het aantal fases waar je manuscript nog doorheen moet voordat het drukklaar is en dat het uiteindelijk toch best nog even stressen was aan het eind. 

 

Welke mijlpalen heb je inmiddels behaald, welke bijzondere momenten wil je met ons (het publiek) delen?

Elke nieuwe recensie is sowieso weer een mijlpaal. Er zijn al zoveel lovende woorden over Salomé geschreven en ze is pas twee maanden oud, dat is fantastisch. Ook het feit dat ik een goede Biblion-recensie had en dat mijn boek goed wordt ingekocht door de bibliotheken, vind ik geweldig nieuws. Verder heb ik een aantal signeersessies gehad, een interview voor het tijdschrift Vriendin en een radiointerview voor Paperback Radio. Dat zijn leuke cadeautjes die je er zomaar bij cadeau krijgt (nou ja, met wat eigen inzet).

 

Hoe voelt het nou om een Boek10er te zijn?

Het is bovenal fijn om steun aan elkaar te hebben, maar ik weet niet of ‘Boek10er’ nou een bepaald gevoel genereert. Ik voel me schrijver. Je doet het schrijven en een groot deel van de promotie zelf en dat je daarbij kunt brainstormen met elkaar of elkaars mening over iets kunt polsen, dat is een prettige bonus.

 

Wat vind je de meerwaarde van het behoren tot een club van 10, Boek10 en het feit dat je nu bij de stal van een echte uitgever behoort?

Het is fijn om niet alles in je eentje te hoeven doen en back-up te hebben van medeschrijvers en een uitgever, die ook haar uiterste best doet om je boek vooruit te helpen.

 

Zijn je dromen veranderd sinds Boek10 en kun je ons daar meer over vertellen?

Nee, mijn dromen zijn niet veranderd; wel verankerd en uitgebreid. Boek 1 is er nu, op naar boek 2 en zo verder. De droom van schrijver worden is uitgekomen, nu werken en bouwen aan de droom van een schrijversbestaan. Schrijven is waarvoor ik geboren ben, dat is wat ik kan, dat is wat ik wil. 

 

Wat zijn je volgende plannen?

Mijn volgende plannen bestaan uit het schrijven van mijn tweede boek en daarnaast het blijven doorwandelen met Salomé. Er is zoveel te doen op het gebied van promotie. De grootste uitdaging in dit laatste is vooral de lol erin houden en de kansen pakken, want schrijven is één ding, maar die zakelijke marketingkant is weer een heel ander koekie! Maar goed, al doende leert men :-) 

 

Heb je een leuke foto van een leuk moment?

Zeker. Op deze foto houd ik een boekpresentatie in de prachtige boekhandel De Drvkkery in Middelburg. Dit deed ik samen met mijn mede Boek10-er Cecile Korevaar.