Op 9 juli begint de eerste van elf zomerse cursussen die het Natuurhistorisch en Volkenkundig museum te Oudenbosch organiseert.

De Zomerschool kent een gevarieerd aanbod van cursussen rond de thema’s natuur, geologie en volkenkunde. Het NVMO doet meer met de kennis en de collectie die in het museum aanwezig  is. De serie cursussen start met ‘de historische geografie West Brabant (‘Gastelse kaart’)’, door docent Karel Leenders. De cursus is op 9 juli van 14:00-17.00 uur kost 10 euro. 

In 1565 en 1590 werden twee grote kaarten van de Noord-Brabantse Noordwesthoek gemaakt. De kaarten raakten bekend als de Gastelse kaart en de Mauritskaart. Het waren de eerste bruikbare en betrouwbare kaarten van dit gebied, waar de ontwikkeling van het polderlandschap in volle gang was. Ze waren bestemd voor ogen van een markies, een abt en de stadhouder van enkele opstandige provincies. 

Opvallend is het vele water dat er toen nog was. Karel Leenders vertelt over de voortgang van de inpolderingen in de tussenliggende 25 jaar en over de talloze details als bruggetjes, molens, veerbootjes, dorpen en vestingsteden. 

 

bekend historisch-geograaf

Karel Leenders is een bekende historisch-geograaf met een specialisatie in het westen van Brabant, een min of meer vierkant gebied dat wordt begrensd door Willemstad, Geertruidenberg, Turnhout en Antwerpen. 

Eind jaren tachtig deed hij onderzoek naar veranderingen in het landschap als gevolg van het door mensenhand verdwijnen van een holocene veenlaag in West-Brabant. 

Hij promoveerde in november 1996 met een werk over de geschiedenis van West-Brabant tijdens de middeleeuwen. In dit proefschrift onderzoekt Leenders de herbevolking van West-Brabant nadat dit gebied vanaf de Romeinse tijd ontvolkt was geraakt; de ontwikkeling van dorpen en enkele kleine steden; de incorporatie van de streek in het hertogdom Brabant en het graafschap Holland; en ten slotte de interactie tussen de mens en de natuur.

 

Inschrijven

De cursus vereist geen specifieke vooropleiding, belangstelling en nieuwsgierigheid is genoeg. Voor informatie of aanmelden: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a, 4731 HP  Oudenbosch of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  . Of kijk op de site www.nvmoudenbosch.nl 

 

Meer aanbod

Andere cursussen die week zijn 12 t/m 14 juli (portrettekenen) en op zondag 15 juli, waar deelnemers tijdens een ‘bushwalk’ de natuur leren zien als levend museum.

Op woensdagmiddag 11 juli is er in het museum een jonge kunstenares actief met het thema ‘Every object tells a story’; geen echte cursus, maar een inloopmiddag om haar aan het werk te zien en vragen te stellen. De kunstwerken zijn onderdeel van een kunstproject dat loopt van 2 juli t/m 12 augustus. Ook op 15 juli is zij aanwezig in het museum.

 

 

Trakteer jezelf of je gezin deze zomer eens met een cursus aan de Zomerschool van het NVMO. Leerzaam, ontspannen en voor iedereen…