In het Lievensberg ziekenhuis wordt al jaren overgewichtchirurgie gedaan. Dit heeft in 2009 geresulteerd in de oprichting van het Behandelcentrum voor Overgewicht en Obesitas in Bergen op Zoom.

 Het centrum heeft twee medisch specialisten en een heel team voor ondersteuning bij het voor- en natraject, zoals een internist-endocrinoloog, obesitas-verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten. Dankzij de grote hoeveelheid mensen die wekelijks worden geholpen, is de wachttijd voor een nieuwe opname met slechts twee weken zeer kort. Dr. Feskens: “Dit is te danken aan de efficiënte manier van werken zowel binnen als buiten de OK en de korte lijnen in de polikliniek en binnen het team.”

In 2011 zijn nu al meer dan 600 mensen geholpen in de strijd tegen extreem overgewicht. Dr. Feskens: “Aan het einde van het jaar verwachten we een kleine duizend mensen geholpen te hebben.” Dit betekent dat het behandelcentrum in Bergen op Zoom tot een van de grootste obesitascentra van Nederland behoort. De chirurgen doen alle typen overgewichtchirurgie: het plaatsen van maagbandjes, bypasses en sleeve gastrectomieën. Dr. Feskens is ook gespecialiseerd in complexe ingrepen en revisies.

Onlangs ontving het behandelcentrum de NIAZ accreditatie, een belangrijk landelijk kwaliteitskeurmerk. Eerder ontving het een Europees keurmerk voor overgewichtcentra.

“Kwaliteit van de gehele behandeling heeft onze hoogste prioriteit,” legt dr. Feskens uit. “Het voor- en natraject zijn zeker zo belangrijk als de operatie. Als het hele traject goed op elkaar is afgestemd, is iedere vorm van bariatrische chirurgie veilig en efficiënt” De laatste tijd stelden verschillende media de efficiëntie van een maagbandje ter discussie. Volgens dr. Feskens is deze discussie onterecht en is een maagbandje wel degelijk effectief, als zowel het voortraject en de follow-up genoeg aandacht krijgen.

Alle operaties worden tot op heden laparoscopisch (kijkoperatie) uitgevoerd. Vanaf oktober start dr. Feskens met het gebruik van de Da Vinci operatierobot voor de overgewichtchirurgie. “Met deze robot is het onder meer mogelijk om de ingrepen uit te voeren met slechts 1 kleine snede in de buik. Voor kijkoperaties zonder robot zijn vier kleine sneden in de buik nodig. Door de nog hogere mate van precisie bij robotchirurgie is er nog minder kans op weefselschade en complicaties.

 

Fotobijschrift: Na de recente verbouwing heeft Het Behandelcentrum voor Overgewicht een modern interieur gekregen.