EenWonderlijkAvontuur - Dit keer krijgen we nieuws van Jeroen Kraakman in onze rondgang "wat gebeurde er met de auteur na de lancering van  zijn / haar boek op een Boek10 dag van Godijn Publishing". 

Boek10 is een initiatief van Godijn Publishing te Hoorn. Het is een droom van Elly Godijn zelf om een groep auteurs, in wiens talenten zij vertrouwen heeft, het voetlicht te bieden middels de gezamenlijke lancering van hun boek.  Aanstaande 29 september is het alweer de vierde editie van Boek10, en dat 10 auteurs hun nieuwe pennenvrucht aan het publiek mogen presenteren; ook dit keer in het Theater te Hoorn. Wij van BoZinBeeld.nl / WestBrabantinBeeld.nl waren benieuwd hoe de auteurs van de vorige drie edities deze dag nu eigenlijk ervaren hebben en waar ze nu mee bezig zijn. In deze serie interviews met de schrijvers geven we jullie als lezer een inkijkje in hun leven. Aan het woord: Jeroen Kraakman

 

Boek10, de lancering van je boek. Hoe heb je die dag ervaren?

Heel erg leuk. Het was spannend, maar heel bijzonder. Een boek uitgeven bij een uitgeverij is een feestje waard en zo was het ook opgezet. Dat voelde heel gaaf, de dag staat diep in mijn geheugen gegrift. 

 

Wat waren de reacties van je achterban, zoals vrienden, familie, collega’s?

Die vonden het een geweldig moment. Ze waren en zijn supertrots op mij en mijn dichtbundel. De dag hebben we feestelijk afgesloten met een hapje en drankje in een plaatselijke kroeg. Een geslaagd feestje!  

 

Hoe werd je de volgende dag wakker en kun je je gevoelens onder woorden brengen?

De volgende dag was fijn. Na alle drukte en aandacht heb ik er bewust voor gekozen om mijn telefoon uit te zetten en samen met mijn vriendin na te genieten en te praten. Ik voelde mij ergens van binnen veranderd, maar ook weer niet. De trots die mijn omgeving uitsprak, voelde ik zelf nog niet, maar inmiddels wel.

 

Wat voor invloed heeft de lancering gehad op jou als persoon? Zijn er dingen veranderd?

Ja, er is van alles verandert. In ene ben ik de vertegenwoordiger van een boek dat erom vraagt om gelezen te worden. Ik wil op alle podia klimmen en in de microfoons brullen dat ik een dichtbundel heb uitgebracht die ze moeten lezen. Ik ben al een aantal malen over mijn eigen schaduw gestapt om dingen te doen die ik eigenlijk heel eng vond, maar die ik van mijzelf moest doen. Want als ik niet met deze bundel in de schijnwerpers stap, zal niemand dat voor mij doen. En uiteindelijk blijkt het altijd weer mee te vallen en zelfs heel erg leuk te zijn!

 

De Boek10 lancering is een behoorlijk traject, van de ondertekening van je contract, tot het voorstellen aan het grote publiek. Hoe heb je dit ervaren en wat was voor jou persoonlijk het meest opmerkelijke?

Het was een warme ervaring, die naar meer smaakt. Het meest opmerkelijke waren en zijn de mij totaal onbekende mensen die mijn bundel kopen en lezen. Zij kennen mij niet, maar kopen na het lezen of horen van enkele gedichten toch de bundel en zijn daar dan heel blij mee en positief over. Natuurlijk vind ik het heel fijn dat mijn directe omgeving mijn schrijfwerk waardeert, maar dat totaal onbekenden dat gevoel ook hebben, dat is iets heel moois en bijzonders. 

 

Welke mijlpalen heb je inmiddels behaald, welke bijzondere momenten wil je met ons (het publiek) delen?

Ik mocht voordragen in Café Eijlders en de Roode Bioscoop te Amsterdam en in de schitterende boekhandel Waanders in de Broeren. Bijzonder zijn echter vooral de reacties. Ik krijg regelmatig een warm berichtje, totaal onverwacht, over (een gedicht uit) mijn bundel. Dat iemand de moeite neemt om mijn gedichten te lezen en mij dan vertelt hoe mooi deze zijn voor hem of haar, dat is echt bijzonder. 

 

Hoe voelt het nou om een Boek10er te zijn?

Goed. Als onderdeel van een club, kun je een beetje op elkaar steunen en van elkaar leren. Ik ben blij dat ik met deze mensen onderdeel van een groep ben. Ik heb veel aan ze en ben ook blij met ieder succes dat zij boeken. 

 

Wat vind je de meerwaarde van het behoren tot een club van 10, Boek10 en het feit dat je nu bij de stal van een echte uitgever behoort?

Zoals gezegd is het erg fijn onderdeel van een groep te zijn. Zeker een groep zo divers en leuk als deze. Dat ik tot de stal van een uitgever behoor, is een gegeven waar ik verder niet veel mee doe. Een volgend project zal, ook door Godijn, toch weer gewoon op de inhoud beoordeeld worden. 

 

Zijn je dromen veranderd sinds Boek10 en kun je ons daar meer over vertellen?

Jazeker. De grote droom van de afgelopen jaren was een eigen dichtbundel uitbrengen. Die droom is uitgekomen. Nieuwe dromen betreffen vooral verder blijven schrijven en meer mensen bereiken met mijn schrijfwerk. Ik wil graag een kinderboek schrijven, die droom is concreet. Verder heb ik vooral ideeën, wilde plannen en vage schetsen van een toekomst onbekend. 

Wat zijn je volgende plannen?

Met mijn gedichtenbundel het land in. Verder dichten en schrijven. Ik heb nog geen einddoel, als het maar met schrijven en vertellen te maken heeft en ik er van geniet. Dat is het streven.