De historische plek Kijk in de Pot werd op zaterdag 26 mei opnieuw in bezit genomen door de soldaten.

Geen poging tot verovering dit keer, geen echte veldslagen. Maar wel was de Nederlandse Landmacht aanwezig om te laten zien waar de landmacht voor staat. Natuurlijk trekken de imposante voertuigen als altijd de aandacht. Zeker als de kinderen overal in mogen kruipen en overal aan mogen zitten. Even wanen ze zich hun eigen superheld die het voor het zeggen heeft. Ook bij de stands wordt ademloos geluisterd als de soldaten uitleg geven over geweren, kijkers en wat al niet meer.  Om 13:00 uur was er een paralanding gepland, waarbij ook burgemeester Petter aanwezig moest zijn natuurlijk. 

 

Als een vliegtuig eerst een rolletje crêpe papier heeft uitgeworpen om te kijken hoe de wind er bij staat, wordt het tijd voor het echte werk. Een vijftal parachutisten springen uit het vliegtuig en worden ademloos gevolgd door het talrijke publiek. De meeste landen precies op het kleine luchtkussen, iets dat beslist geen sinecure kan zijn. Terwijl onze burgervader nog even met de parachutisten praat, er zelfs eentje een lintje aanbiedt en van een ander een vaantje krijgt voor op het stadskantoor, is alle aandacht nu voor de tandemsprong. Een gelukkige heeft de prijs gewonnen om deze landmachtdag, gebonden aan een ervaren springer, zelf in levende lijve zo'n parachutistensprong mee te maken. Aan haar gelaat te zien was het de ervaring van haar leven.

 

De Landmachtdagen te Bergen op Zoom was druk bezocht. Je kon met de soldaten in gesprek gaan en hun alles vragen over hun ervaringen. Het was dan ook beslist de moeite waard om hier geweest te zijn, al was het alleen maar omdat deze mannen en vrouwen meer aandacht en respect verdienen voor hun werk. Tenslotte staan zij in de frontlinie voor ons allemaal, voor ons eigen land; Nederland. En dus mogen we best wel trots zijn op deze mensen.