Al heel wat jaartjes hou ik de perikelen van de kerncentrales te Doel bij; een bom die op ontploffen staat?

Ik hou hele staatjes bij met alle incidenten die er plaatsgevonden hebben. Staatjes die een landelijke krant letterlijk "geleend" heeft van mijn site www.bozinbeeld.nl. Staatjes ook die ik graag deel met Evert Weijs uit de Bergse politiek. Als geen ander ageert hij tegen de groeiende dreiging die uitgaat van deze verouderde en krakkemikkige nucleaire installaties die net over de grens te vinden zijn.

Juist omdat ik al zoveel jaren alles in de gaten hou, feiten uit Nederlandse, Belgische en zelfs Franse kranten verneem, die je de haren te berge doen rijzen, daarom besloot ik een boek te schrijven. Als je een hoop informatie verzamelt, geloof je haast niet meer wat je ziet. Het vraagt, nee het schreeuwt het uit om verwerkt te worden tot een fictief boek, waarin complot theorieën, angsten die werkelijkheid worden en verwikkelingen die tot de hoogste kringen lopen, tot een eruptieve dans komen. En juist dat is wat "Dossier Doel" geworden is! Ruim een jaar heb ik aan dit boek gewerkt. Er ging veel onderzoek aan vooraf. Maar des te meer feiten ik ontdekte, vraagstukken ontrafelde, des te meer mijn dikke fantasie duim ging werken. Alle registers zijn daarom ook open getrokken om dit boek heerlijk te laten ontsporen.

De volgende stap was het manuscript te verspreiden onder een aantal proeflezers om de reacties te peilen, en om feedback te krijgen over welke koeien van fouten ik nu weer vanuit dat keienbord geproduceerd had. Mijn schrijversmaatje Marc Kerkhofs uit Antwerpen was de eerste die de boel geredigeerd had. Dus ik kan weer aan de slag, bedankt Marc. Hij voegde echter ook een heuse recensie toe, een waarvan ik erg blij werd. Ik wil hem jullie dan ook niet onthouden:

 

" Ha Sonn,

 

Met rooie oortjes je manuscript gelezen. Ik wil hem omschrijven als een conspiracythriller, als je daarmee akkoord gaat? Het is een ambitieuze roman, verteld op een aangenaam ritme. De plotwendingen steken goed in elkaar, de personages zijn geen eendimensionale helden, maar mensen van vlees en bloed. De cameraderie, het ontluikend liefdesverhaal, de overpeinzingen van de HP, de mijmeringen over het journalistenmétier … allemaal mooi gedoseerd, helder weergegeven met een meeslepende vaart. De research is evenwichtig verpakt in het verhaal en zal meer dan eens een aha-momentje bezorgen bij de lezer. Als de contouren van de uiteindelijke plot doorschemeren en blijkt dat het hier gaat om een continentale samenzwering om Europa te knechten op extreemrechtse leest, wordt het akelig, temeer dit kan getoetst worden aan de hedendaagse realiteit. Ik heb genoten van het verhaal, de warme personages en de losse verteltrant.

Doorheen het manuscript heb ik hier en daar opmerkingen aangebracht, veelal technische (aanhalingstekens, komma’s, enz.) Dit zijn echter handvatten; dezelfde die ik hanteer als ik zelf een manuscript klaarstoom om naar deze of gene redactie te sturen . Ik hoop dat je dit niet aanmatigend vind. Verder vind je in die opmerkingen ook mijn leeservaringen, puntjes waar ik vragen bij heb, eventuele suggesties en wat dies meer zij.

Ik hoop dat je er iets aan hebt en kijk uit naar een volgende ontmoeting!

 

Ik wil besluiten met je proficiat te wensen met dit kloeke werkstuk, doorwrocht, goed gedocumenteerd en aangenaam om te lezen. Ik heb genoten.

Met vriendelijke groeten

 

Marc Kerkhofs"

 

Ook Evert Weijs heeft ondertussen het manuscript gelezen en heeft de duim omhoog gestoken. Het boek heeft dan ook de bedoeling, naast een spannend gemakkelijk lezend boek te zijn, om de mensen tot nadenken te brengen. Die kerncentrales in zowel Doel als wel Tihange, zijn een heus gevaar, en sluiting zou wel zo gewenst zijn. Wie is de Belgische overheid dan om eenzijdig te bepalen dat deze ouderwetse gebrekkige installaties nog zeker tot 2025 open blijven, en wellicht nog langer als zij hun energieprobleem niet opgelost hebben? 

Afgelopen vrijdag zijn Henk en ik in de auto gestapt en naar Doel gereden. Ik wilde immers een paar mooie foto's schieten van de kerncentrale zodat ik die in de cover kan laten verwerken. Ik heb inmiddels alle medewerking en enthousiaste support van mijn uitgever Boekenindustrie. Ik vertrouw er dan ook op dat wanneer ik hen voorzie van wat digitale kiekjes, zij er in slagen met een bijzondere en fraaie cover op de proppen te komen. Dat hebben ze immers met mijn oorlogsroman "In de schaduw van de waarheid" ook gedaan, die vond ik werkelijk schitterend.

Tijdens ons ritje hebben we ruim de tijd genomen om ook in het stadje Doel rond te struinen. Zonde dat de meeste creatieve schoonheid ondertussen het onderspit heeft moeten delven onder waardeloze graffiti en metalen schermen. Maar er bleven toch wel wat fraaie hoekjes over. 

Rondom de centrale werd het nog even hachelijk. Het leek er op dat ik in mijn eigen boek zou belanden, toen een wagen van de beveiliging even kwam onderzoeken wat die Ollandse jongens nu precies aan het sjouwen waren zo dicht in de buurt van de centrale? Ik nam zelf maar het initiatief, stapte op de wagen af en stak mijn hand door het open raam om me voor te stellen. De man was even duidelijk verbouwereerd. Er werd verteld dat het niet de bedoeling was om van de centrale foto's te maken. Van het eerbetoon aan de Britse gevallen soldaten, het monument op de dijk aan de Schelde, mocht wel, de Schelde en zo verder ook. Eigenlijk alles aan de andere kant van de Centrale. Ik bedankte de man vriendelijk voor zijn informatie en besloot om maar weer eens verder te rijden. Ik had mijn plaatjes ondertussen toch wel. Kan nu een hoop aanbieden bij Boekenindustrie, zodat ze zelf hun keuze kunnen maken.

 

Hou vrijdagavond 20 juli in de gaten:

 

Presentatie Dossier Doel

 

Locatie         Den Enghel Bergen op Zoom

Datum Vrijdag 20 juli

Vanaf 19:00 uur

Programma Hou deze site en andere media in de gaten

1e exemplaar Evert Weijs zal het 1e exemplaar in ontvangst nemen

 

Hier een impressie van het ritje van afgelopen vrijdag