Verkiezingen; het is tijd om de kandidaten eens aan het woord te laten.

 

Zoals elke keer bij de verkiezingen geven we de partijen en de kandidaten de kans om uit te leggen waar ze voor staan en wat ze met onze stad van zins zijn. Op die manier kunnen onze lezers zich een eigen oordeel vellen bij de keuzevorming op welke kandidaat ze moeten stemmen. Aan het woord is Joey van Aken van de PvdA.

 

Naam: Joey van Aken

Leeftijd: 27

Politieke partij: Partij van de Arbeid (PvdA)

Plaats op de lijst: 1 (lijsttrekker)

 

Tot welke partij behoort u en waarom?

Ik behoor tot de Partij van de Arbeid Bergen op Zoom, omdat ik mezelf inzet voor een Bergse samenleving waarin een plek is voor iedereen. Ongeacht afkomst, geaardheid, opleiding of maatschappelijke status. Een Bergse samenleving waarin iedereen dezelfde kansen moet hebben; of het nu gaat om onderwijs, werken of wonen. Een Bergse samenleving waar niet alleen de helft plus één telt, maar ook de minderheid wordt gehoord. Een Bergse samenleving waarin het niet alleen draait om welvaart, maar vooral om welzijn. Mensen staan bij ons altijd voorop. Een Bergse samenleving waarin we als mensen naar elkaar omkijken. Een Bergse samenleving waarin maatschappelijk en sociale initiatieven worden ondersteund en waarin de inwoners worden betrokken bij het lokale beleid van onze gemeente. Iedereen doet mee. Iedereen draagt bij naar eigen vermogen. Een Bergse samenleving waarbij we de lasten eerlijk en rechtvaardig willen verdelen. We vragen van iedereen een inspanning, maar er moet altijd een vangnet zijn voor hen die het niet op eigen kracht lukt.

 

Volgt uw partij landelijke richtlijnen en waarom voelt u zich daartoe aangetrokken?

De Partij van de Arbeid Bergen op Zoom is een lokale afdeling waarin politiek betrokken inwoners zich inzetten voor het belang van onze mooie gemeente. We hebben geen verplichting tegenover ons landelijk bestuur of onze Tweede Kamerfractie. We maken als lokale afdeling van de Partij van de Arbeid gebruik van ons lokale, provinciale, nationale en Europese netwerk. Voorbeelden hiervan zijn de actie samen onze Belgische collega’s van SP.A voor de sluiting van de kerncentrale in Doel en Agnes Jongerius die zich samen met ons hard maakt voor werken over de grens.

 

Waarin zet u zich af tegen de landelijke politiek en kiest u voor lokale politiek?

We zetten ons af tegen de landelijke politiek op het moment dat we als PvdA Bergen op Zoom vinden dat de besluiten die zij nemen nadelige gevolgen voor onze gemeente of bewoners hebben. Dit doen we in gesprekken en waar nodig door middel van een brief/mail. Belangrijkste is dat we als PvdA Bergen op Zoom ons netwerk vitaal houden, zodat we een vinger in de pap hebben.  

Lokale politiek staat relatief dicht bij de burgers. Veranderingen worden sneller opgemerkt worden door bewoners. De signalen uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat gebruiken wij niet alleen om aan te kaarten in de gemeenteraad, maar spelen wij ook door naar Den Bosch, Den Haag en zelfs Brussel.

 

Welke stappen staat u voor om de financiële positie van Bergen op Zoom te verbeteren?

De PvdA Bergen op Zoom is van mening dat het verbeteren van het investeringsklimaat in Bergen op Zoom bijdraagt aan het aflossen van onze de gemeentelijke schuldenlast. Daarnaast kunnen middelen in ogen van de PvdA pas naar de schulden als we alle zaken GOED voor elkaar hebben. 

Economische meevallers worden wat de PvdA Bergen op Zoom betreft bij voorkeur ingezet voor behoud en herstel van sociaal beleid. Voorbeelden van behoud en herstel van sociaal beleid zijn armoedebestrijding en het aanpakken van vereenzaming en sociaal isolement van kwetsbare groepen. 

De Partij van de Arbeid investeert in de toekomst van de inwoners van Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. De toekomst is van onze allemaal! De PvdA geeft de voorkeur aan investeren in wonen, werken en zorg. We investeren dichtbij de inwoners, maar lossen ook onze schulden af. 

Bovendien wil PvdA Bergen op Zoom waar mogelijk de lasten naar draagkracht verdelen. Daarnaast willen we dat de middelen die voor sociale doelen gereserveerd zijn ook voor sociale doelen behouden blijven. De grote overschotten op WMO, zoals in het recente verleden, zijn onacceptabel. Iedereen dient de zorg te krijgen die nodig is.

 

Hoe profiteren de burgers van een sterker Bergen op Zoom, hoe merken ze dat in hun portemonnee?

De PvdA Bergen op Zoom wil dat haar inwoners profiteren van een sterker Bergen op Zoom. Daarom kiest de Partij van de Arbeid voor biobased, voor werkgelegenheid in de buurt en voor échte banen!  

Bergen op Zoom kent verhoudingsgewijs veel bijstandsgerechtigden: op de landelijke toptien staat de gemeente Bergen op Zoom op de tweede plaats, met 2.240 werkzoekenden (stand oktober 2017). De Partij van de Arbeid is de werknemerspartij en maakt werk van de toekomst!  

Nu de economie weer aantrekt, moet Bergen op Zoom alles op alles zetten om de nieuwe banen naar de regio te halen. En vooral: duurzame werkgelegenheid in onder meer de biobased sector. Dáár liggen kansen om de economische kracht van West-Brabant te versterken. Kijk bijvoorbeeld naar de Green Chemistry Campus die nu naast SABIC herrijst. We kunnen hiermee Bergen op Zoom op de kaart zetten en houden. De Partij van de Arbeid is voor clustering van biobased ontwikkelingen en research op strategische locaties langs aan- en afvoerroutes op de weg en over het water. Dat zou heel goed kunnen in een deel van de Auvergnepolder. De PvdA wil deze optie serieus onderzoeken!  

De PvdA Bergen op Zoom wil géén zware industrie en géén 'betonnen dozen' waar vooral robots het werk doen. De PvdA Bergen op Zoom wil wél duurzame bedrijvigheid, die past bij het groene en agrarische karakter van de polder. De Partij van de Arbeid heeft respect voor de aangrenzende natuurgebieden en voor de wensen van de bewoners. De Partij van de Arbeid grijpt de kansen voor de Auvergnepolder en voor Bergen op Zoom als kloppend hart van de West-Brabantse duurzaamheidseconomie. 

Werkgelegenheid wil de Partij van de Arbeid het liefste in Bergen op Zoom, maar laten we geen vliegen afvangen in de regio. Samen staan we sterker. De PvdA kiest voor echte banen in plaats van op uitzendbasis. De PvdA Bergen op Zoom missen een werkgelegenheidsvisie waarin wordt samengewerkt tussen de drie O’s: Onderwijs, Overheid en Ondernemingen.

 

Welke sterke punten onderkent u in Bergen op Zoom en wat gaat u er mee doen?

De Partij van de Arbeid maakt zich hard voor betaalbaar wonen in Bergen op Zoom, Lepelstraat en Halsteren. Op dit moment zijn er veel mensen in Bergen op Zoom die keihard werken, maar geen huur kunnen ophoesten. Onder de 650 euro is het nagenoeg onmogelijk om in Bergen op Zoom te wonen.

De PvdA Bergen op Zoom steekt meer geld in de bouw van sociale huurwoningen.. Verder heeft de Partij van de Arbeid meer aandacht en middelen voor goedkoper wonen, of het nu huur of koop is. Daarnaast zet de PvdA Bergen op Zoom zich in tegen scheefwonen. Tevens moeten we inspelen op studentenhuisvesting. Studenten vestigen zich in Bergen op Zoom door de komst van de HAS Hogeschool. 

Bovendien is de PvdA Bergen op Zoom voorstander van het verstrekken van subsidies voor het energiezuinig maken van bestaande woningen. In de ogen van de PvdA Bergen op Zoom moeten deze subsidiemogelijkheden duidelijk kenbaar worden gemaakt. Wonen in Bergen op Zoom moet zo goedkoop mogelijk worden. Dat kan door de energielasten zo laag mogelijk te houden. De gemeente moet ook haar eigen gebouwen energieneutraal maken. Daarmee geven wij het goed voorbeeld.

 

Hoe staat u in samenwerking binnen de regio, zoals De Brabantse wal, West-Brabant, Noord Brabant en dergelijke? Hoe geeft u dat vorm?

De slogan van de Partij van de Arbeid in Bergen op Zoom is ‘Samen, daar staan we voor. De toekomst is van ons allemaal’. Samen betekent dat we ook samen moeten werken. De PvdA Bergen op Zoom werkt intensief samen met de PvdA Steenbergen en de PvdA Woensdrecht. Ook samen in de West-Brabant en Noord-Brabant wisselen we van gedachten en stimuleren we elkaar.  

De Partij van de Arbeid slaat de handen met een gemeentelijke samenwerking op de Brabantse Wal. Daarnaast vinden wij dat we regionaal, over provinciegrenzen (Zeeland) en landsgrenzen (Antwerpen), intensiever met elkaar moeten samenwerken. Samen bereik je meer!

Als gemeente Bergen op Zoom moeten we onszelf niet in verleiding brengen om, zoals tijdens de afgelopen collegeperiode, van elkaar vliegen af te vangen. We moeten onze collega’s in de regio ook elkaar het licht in de ogen gunnen. Met ruzie maken zijn we niets opgeschoten. Daarom heeft PvdA Bergen op Zoom altijd al geroepen om samen op te trekken en te bouwen aan een mooie regio. Wanneer alleen Bergen op Zoom mooi wordt en de regio achterblijft, gaat dit onherroepelijke effect hebben op onze mooie gemeente.

 

Op welke wijze denkt u invulling te geven aan de binnenstad van Bergen op Zoom, aan industriële uitbreiding, uitbreiding van diensten sector, het binnenhalen van opleidingen binnen de stad?

De aantrekkelijkheid van de binnenstad is de verantwoordelijkheid van de ondernemers, de inwoners en de gemeente Bergen op Zoom. Het is niet OF OF, maar EN EN. De PvdA Bergen op Zoom vindt dat de gemeente moet zorgen voor de randvoorwaarden: een helder beleid en een duidelijke visie. Verhuurders en de gemeente moeten geen exorbitante huren vragen, die ondernemers niet kunnen betalen. De ondernemers moet op hun beurt zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling van hun bedrijf. De bewoners moeten zorgen voor voldoende onderhoud van hun panden. Vertrouwen in elkaar is hierbij het sleutelbegrip. Iedereen (ondernemers, inwoners en de gemeente) moet naar vermogen bijdragen. De laatste periode lijkt de gemeente met een selecte groep hieraan te trekken. Het moet SAMEN gebeuren! Anders blijven we in het vicieuze cirkel rondtollen en het geld inpompen, waar niets van te zien is. Momenteel ziet PvdA Bergen op Zoom niet terug van de miljoenen, die in de binnenstad zijn gepompt. U toch ook niet?

De PvdA Bergen op Zoom vindt dat er geen industrie moet komen in de Auvergnepolder. De PvdA Bergen op Zoom vindt wel dat de Auvergnepolder in beeld komt als andere bedrijventerreinen vol zijn. Op het bedrijventerrein van de Auvergnepolder mag alleen biobased bedrijvigheid plaatsvinden, die past in het natuurlandschap.

De Partij van de Arbeid wil bovendien geld investeren om een HBO-instelling naar de gemeente Bergen op Zoom te halen. We halen een HBO instelling naar Bergen op Zoom voor de toekomst van onze stad.

Wat is uw beleving qua cultuur en op welke wijze wordt dat meegenomen in uw beleid?

De Partij van de Arbeid wil kunst en cultuur betaalbaar en toegankelijk houden voor alle inwoners van Bergen op Zoom. Cultuur verbindt! Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol bij het verbinden van verschillende groepen uit onze samenleving. De PvdA Bergen op Zoom wil dat iedereen toegang heeft tot muziekonderwijs, theater en cultuurlessen. 

Cultuur, muziek en theater kent geen verschillen, maar overeenkomsten en brengt mensen dichter bij elkaar. Kijk naar de Vastenavend periode. Het maakt niet wat je afkomst, je geaardheid, je opleiding of je maatschappelijke status is. Wanneer de muziek klinkt in het Krabbegat en we gaan dweilen, is iedereen gelijk. Laten we daar nu trots op zijn en dit verder vergroten! 

 

Wat zijn uw persoonlijke motieven om deel te nemen aan dit politieke spel en welke persoonlijke doelstellingen hanteert u zelf?

Mijn persoonlijke motivatie om deel te nemen aan de verkiezingen is om Bergen op Zoom, Lepelstraat en Halsteren een stukje mooier te maken. Dat doe ik niet alleen, maar samen met onze kandidaten, samen met het afdelingsbestuur en samen met u! 

Ik wil een Bergs raadslid worden, die voor iedereen bereikbaar is. Een verbindend raadslid dat proactief en vooruitstrevend is. Met passie voor Bergen op Zoom, met een hart voor de stad, haar wijken en haar kernen. Een raadslid die dichtbij bij de inwoners blijft staan en zelf de mensen op te zoeken. Door direct contact te zoeken laat ik mijn betrokkenheid zien. Bovendien wil ik te allen tijde met alle gezindte samenwerken. Ondanks afwijkende standpunten van andere fracties blijf ik overleggen, praten en brainstormen. Zie mij maar als een oliemannetje, die de tandwielen van de maatschappij goed in elkaar laat lopen!

 

Wanneer is voor u uw deelname geslaagd?

Mijn deelname is geslaagd als ik ervoor kan zorgen dat ‘de grote problemen van de inwoners van Bergen op Zoom, Lepelstraat en Halsteren’ worden opgelost.

Een klein probleem voor een politici kan voor een burger een groot probleem zijn. Als lokale sociaal-democratische partij moeten we ons richten op de thema’s die van invloed zijn op het dagelijkse leven van de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom. Voorbeelden van ‘grote problemen’ zijn losliggende stoepregels, onveilige fietspaden en hondenpoep. Daar moeten we als Partij van de Arbeid oog voor hebben. Maar het is pas geslaagd als we ons idealen, om Bergen op Zoom een stukje mooier te maken, kunnen realiseren. Dat doen we als we kunnen meebesturen.

 

Politiek en politici hebben de laatste jaren een beschadigd imago (“ze gaan hun eigen gang en luisteren niet echt naar de burger zelf, zijn ongeloofwaardig, zitten er alleen voor eigen gewin”), hoe gaat u hier mee om en wat gaat u er aan doen om dit imago naar het positieve te trekken?

In een gezonde democratie verdienen inwoners invloed en zeggenschap op het bestuur en in de buurt. Ook na 21 maart! De PvdA Bergen op Zoom wil initiatieven stimuleren waarmee inwoners meer zeggenschap over hun eigen buurt krijgen en er zo een open en diverse samenleving ontstaat. De Partij van de Arbeid kiest voor de drie B’s: de burgerbegroting, buurtcontracten en buurtcontracten.