Verkiezingen; het is tijd om de kandidaten eens aan het woord te laten.

 

Zoals elke keer bij de verkiezingen geven we de partijen en de kandidaten de kans om uit te leggen waar ze voor staan en wat ze met onze stad van zins zijn. Op die manier kunnen onze lezers zich een eigen oordeel vellen bij de keuzevorming op welke kandidaat ze moeten stemmen. Aan het woord is Ton Linssens van Lijst Linssen.

 

Tot welke partij behoort u en waarom?

Lijst Linssen. Ik kan me naar eigen inzicht en werkwijze voor honderd procent richten op de belangen van onze eigen inwoners, instellingen en bedrijven.

 

Volgt uw partij landelijke richtlijnen en waarom voelt u zich daartoe aangetrokken?    

Juist niet. Lijst Linssen heeft geen last van Haagse dictaten. Wij maken in vrijheid  eigen keuzes maken ten bate van onze stad en haar ingezetenen.

 

Waarin zet u zich af tegen de landelijke politiek en kiest u voor lokale politiek?

We zijn niet gebonden aan enige landelijke partij, al voelen we op onderdelen verwantschap met rechtse partijen. 

 

Welke stappen staat u voor om de financiële positie van Bergen op Zoom te verbeteren?

Via nieuwe bedrijvigheid (detailhandel, onderwijs, dienstverlening en bij voorkeur schone en duurzame maakindustrie). Dat spekt de gemeentekas als gevolg van grondverkoop en ozb-heffing. Daarnaast proberen we bestaande bedrijven en instellingen voor langere tijd aan Bergen op Zoom te binden.

 

Hoe profiteren de burgers van een sterker Bergen op Zoom, hoe merken ze dat in hun portemonnee? 

Nieuwe bedrijvigheid betekent extra werkgelegenheid voor onze inwoners, minder uitkeringen, meer koopkracht, extra omzet voor onze middenstand en toeleveringsbedrijven, meer woningbouw en extra omzet voor onze middenstand. 

 

Welke sterke punten onderkent u in Bergen op Zoom en wat gaat u er mee doen?

De gunstige ligging tussen de havengebieden van Antwerpen en Rotterdam en de nabijheid van een drukbezocht toeristisch Zeeuws achterland. Ons landschap is divers: bos, water, polders en glooiend. Met veel interessante en bezienswaardige overblijfselen uit onze bewogen geschiedenis, zowel in de binnenstad als in het buitengebied. Het is hier prettig wonen, werken en toeven, mede dankzij een actief en sterk verenigingsleven. Dat moeten we beter uitventen. 

Hoe staat u in samenwerking binnen de regio, zoals De Brabantse wal, West-Brabant, Noord-Brabant en dergelijke? Hoe geeft u dat vorm?

De goede en stevige samenwerking met onze buurgemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Tholen bevalt me. Dat bespaart personeelskosten en geeft extra stootkracht richting provincie. Een geslaagd voorbeeld daarvan is de miljoenensubsidie die de Brabantse Wal-gemeenten hebben binnengehaald voor het Landschap van Allure.

 

Op welke wijze denkt u invulling te geven aan de binnenstad van Bergen op Zoom, aan industriële uitbreiding, uitbreiding van dienstensector, het binnenhalen van opleidingen binnen de stad?

De binnenstad is voor ons speerpunt in de periode 2018-2022. We willen een structurele aanpak. Het winkelhart is nu te uitgebreid, het moet compacter. De winkels in de aanloopstraten Bosstraat, Wassenaarstraat, Steenbergsestraat en het Vierkantje moeten zoveel mogelijk worden verplaatst naar het kernwinkelgebied Wouwsestraat, Zuivelstraat, Zuivelplein, Paradeproject en St. Josephstraat. Via stimuleringspremies. Vrijkomende winkelpanden worden in de stijl van de straat door pandeigenaren geschikt gemaakt voor bewoning. In het Vierkantje zouden kunstenaars, vrije beroepen en uitzendbureaus de bestaande winkels kunnen vervangen. Een trekker in het voormalige V&D-complex is meer dan welkom. We willen een interdisciplinaire aanpak, waarbij gemeente, provincie, ondernemers, pandeigenaren, ontwikkelaars en investeerders ook financieel samenwerken.

 

Wat is uw beleving qua cultuur en op welke wijze wordt dat meegenomen in uw beleid?

We zijn voorstanders van cultuur, waarin een breed publiek is geïnteresseerd. Het Markiezenhof is toe aan een nieuwe inrichting. Uit exploitatieoogpunt moet er ruimte zijn voor een commerciële benadering c.q. invulling.

 

Wat zijn uw persoonlijke motieven om deel te nemen aan dit politieke spel en welke persoonlijke doelstellingen hanteert u zelf?

Ben een selfmade man, die in mijn jonge jaren armoe heeft gekend. Desondanks heb ik mezelf opgewerkt tot evenementenorganisator. Als wethouder heb ik altijd oog gehad voor de belangen van de lokale economie en onze eigen inwoners. Zeker ook  voor hen die wat minder geluk hebben bij hun worsteling om boven te komen.

 

Wanneer is voor u uw deelname geslaagd?

Bij een nieuwe periode als wethouder met als specifiek aandachtsveld: de binnenstad. Ik bewaar goede herinneringen aan de periode 2006/2015, toen ik als wethouder onder meer een bijdrage kon leveren aan de ontwikkeling van De Zeeland, de komst van Ricoh en de principe-afspraken met Meeus over de Markiezaat Container Terminal. Ik voel de behoeftes van de stad en de bedrijven aan en heb voldoende kennis van zaken om de reshuffle van ons winkelcentrum bestuurlijk aan te jagen en te coördineren. 

 

Politiek en politici hebben de laatste jaren een beschadigd imago (“ze gaan hun eigen gang en luisteren niet echt naar de burger zelf, zijn ongeloofwaardig, zitten er alleen voor eigen gewin”), hoe gaat u hier mee om en wat gaat u eraan doen om dit imago naar het positieve te trekken?

Als enige wethouder heb ik altijd een eigen spreekuur gehouden. Zo hoor je uit de eerste hand wat er speelt bij burgers en wat eraan schort in de Bergse samenleving. Communicatie is voor een stadsbestuur van levensbelang. Wie verzuimt burgers bij het beleid te betrekken en hun inzichten serieus te nemen, verliest het vertrouwen. Daar valt voor de gemeente nog een wereld te winnen. Te vaak worden interessante initiatieven ontmoedigd door ambtelijke tegenwerking, de goede medewerkers niet te na gesproken. Dat moet afgelopen zijn.