Verkiezingen; het is tijd om de kandidaten eens aan het woord te laten.

 

Zoals elke keer bij de verkiezingen geven we de partijen en de kandidaten de kans om uit te leggen waar ze voor staan en wat ze met onze stad van zins zijn. Op die manier kunnen onze lezers zich een eigen oordeel vellen bij de keuzevorming op welke kandidaat ze moeten stemmen. Aan het woord is Sander Buys van de VVD.

 

Tot welke partij behoort u en waarom?

Mijn naam is Sander Buijs, ik ben 31 jaar, geboren en getogen in Bergen op Zoom en werkzaam als projectleider in de installatietechniek. Ik ben politiek actief geworden bij de lokale VVD omdat ik me goed kan herkennen in het liberale gedachtegoed. Zo hecht ik veel waarde aan leven in vrijheid. Voor mij gaat leven in vrijheid hand in hand met verdraagzaamheid richting onze omgeving en met het nemen van verantwoordelijkheid. Voordat ik ging studeren ben ik actief geworden in de jeugdafdeling van de lokale VVD en inmiddels ben ik actief voor de fractie als duoburgerlid. De afgelopen periode heb ik me vooral ingezet op het gebied van (verkeers-) veiligheid, leefbaarheid en een goed financieel beleid. 

 

Volgt uw partij landelijke richtlijnen en waarom voelt u zich daartoe aangetrokken?

De afdeling VVD Bergen op Zoom, Halsteren, Lepelstraat is een lokale afdeling van de landelijke VVD. In grote lijnen volgt onze afdeling de landelijke uitgangspunten op een manier die past binnen het lokale belang. Het voordeel van het opereren binnen een landelijke partij is dat we korte lijnen hebben met andere afdelingen, met de provincie en het Rijk. Dit vergroot onze slagkracht. 

 

Waarin zet u zich af tegen de landelijke politiek en kiest u voor lokale politiek?

Op veel beleidsterreinen is het noodzakelijk om lokaal invulling te geven aan de liberale uitgangspunten. Het is hierbij belangrijk om dicht bij de burgers te staan en te weten wat er leeft. Dit is noodzakelijk om onze ambities te kunnen realiseren. Binnen onze fractie hebben we twee schaduwfracties die zich richten op jongeren en ouderen, dit zijn VVD Next en VVD Plus. De aanwezigheid van schaduwfracties versterkt de basis bij het bepalen van onze uitgangspunten voor beleidsvorming. Dankzij input van de schaduwfracties weten we beter wat er leeft bij een doelgroep en kunnen we beter vraaggericht aan de slag gaan. Op deze manier kunnen we op lokaal niveau concreet vormgeven aan landelijke uitgangspunten. 

 

Welke stappen staat u voor om de financiële positie van Bergen op Zoom te verbeteren?

Afgelopen jaren heeft de lokale VVD-fractie hard gewerkt om de financiële positie van de gemeente te verbeteren. Onder leiding van VVD-wethouder Ad Coppens is de schuldenpositie van de gemeente verbeterd zonder dat de inwoners hier de lasten van moesten dragen. De komende vier jaar wil ik me graag inzetten voor een gedegen financieel beleid. De gemeenteraad heeft hier een belangrijke rol in. Als raadslid zie je immers toe op een verantwoord inkomsten- en uitgavenpatroon. Belangrijke voorwaarde hierbij is het bewaken van de doelmatigheid en de effectiviteit van de gemeentelijke uitgaven. Hierbij geldt: elke euro telt. Het geld van de gemeente is immers het geld van de belastingbetaler! Een concrete manier om de kosten omlaag te brengen is sturen op efficiëntie bijvoorbeeld door intergemeentelijke samenwerking.

 

Hoe profiteren de burgers van een sterker Bergen op Zoom, hoe merken ze dat in hun portemonnee?

Een sterker Bergen op Zoom merk je concreet in de portemonnee bijvoorbeeld als je minder kwijt bent aan de afvalstoffenheffing of als je een baan krijgt binnen 2.000 arbeidsplaatsen die we de komende vier jaar willen realiseren. Op het gebied van afval geldt overigens ook een eigen verantwoordelijkheid. Door bijvoorbeeld afval te scheiden is de grijze bak minder snel vol.

 

Welke sterke punten onderkent u in Bergen op Zoom en wat gaat u er mee doen?

Bergen op Zoom heeft een gunstige ligging tussen twee wereldhavens. Deze basis kan verder uitgebouwd worden door te investeren in de infrastructuur, door het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en het weghalen van barrières. Om deze manier kunnen we groeien naar 70.000 inwoners. Ook op het gebied van toerisme en recreatie ligt een mogelijkheid voor onze gemeente. Door investering in (toeristische) informatievoorziening en een maatwerkaanpak voor recreanten kunnen we meer mensen laten genieten van onze rijke historie, culturele evenementen en schone natuuromgeving. Hierbij zal extra aandacht gegeven moeten worden aan de waterkwaliteit in onze omgeving. 

 

Hoe staat u in samenwerking binnen de regio, zoals De Brabantse wal, West-Brabant, Noord Brabant en dergelijke? Hoe geeft u dat vorm?

Door (intergemeentelijke) samenwerking wordt de efficiënte vergroot en kunnen de kosten omlaag. Dit ervaren we allemaal in onze portemonnee. Door samenwerking met omliggende gemeenten kan bespaard worden op personeels- en uitvoeringskosten. Door de (strategische) agenda’s op elkaar af te stemmen wordt de slagkracht vergroot en kunnen (economische) kansen sneller benut worden.

 

Op welke wijze denkt u invulling te geven aan de binnenstad van Bergen op Zoom, aan industriële uitbreiding, uitbreiding van diensten sector, het binnenhalen van opleidingen binnen de stad?

De binnenstad heeft een authentieke uitstraling die veel mogelijkheden biedt voor toerisme en recreatie. Om deze kansen te benutten zal geïnvesteerd moeten worden in het voorzieningenniveau en in de bekendheid van lokale trekpleisters. Ook voor inwoners moet het goed toeven zijn door een aantrekkelijk parkeerbeleid. Als we willen groeien naar 70.000 inwoners ontkomen we er niet aan om de kansen zoals de Auvergnepolder te benutten. Dit levert een impuls op voor de plaatselijke economie en de werkgelegenheid. Het binnenhalen van opleidingen past binnen het groeiscenario dat we voor ogen hebben. Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst. Daarom zal niet alleen gekeken moeten worden naar het binnenhalen van onderwijs, maar ook in het creëren van werkgelegenheid en woningaanbod voor starters.

 

Wat is uw beleving qua cultuur en op welke wijze wordt dat meegenomen in uw beleid?

Bergen op Zoom heeft een rijk cultureel verenigingsleven dat grotendeels draait op vrijwilligers. Cultuur weet mensen met elkaar te verbinden. Ik ben er trots op dat ik als vrijwilliger actief ben voor een aantal van deze verenigingen en wil me komende periode graag inzetten voor het behoud van de talrijke evenementen in onze gemeente. 

 

Wat zijn uw persoonlijke motieven om deel te nemen aan dit politieke spel en welke persoonlijke doelstellingen hanteert u zelf?

Een politicus komt mijns inziens niet op voor eigen belangen, maar voor de belangen van de inwoners. Hierbij moet ik uiteraard wel de kanttekening plaatsen dat je altijd vanuit een bepaald ideaal deze belangen vertegenwoordigt. Het lastige hierbij is dat vaal compromissen gesloten moeten worden. Mijn motief om deel te nemen komt voort uit het nastreven van mijn politieke ideaal en het streven om naar een nog betere en mooiere gemeente. Voor mij zijn vrijheid, veiligheid en welvarendheid hierbij belangrijke uitgangspunten. 

 

Wanneer is voor u uw deelname geslaagd?

Ik streef ernaar om in de raad te komen, als dat lukt is mijn deelname écht geslaagd.

 

Politiek en politici hebben de laatste jaren een beschadigd imago (“ze gaan hun eigen gang en luisteren niet echt naar de burger zelf, zijn ongeloofwaardig, zitten er alleen voor eigen gewin”), hoe gaat u hier mee om en wat gaat u er aan doen om dit imago naar het positieve te trekken 

Ik herken me hier niet in. Juist door naar inwoners te luisteren, op te komen voor belangen en terugkoppeling te geven stijgt de legitimiteit en rationaliteit van beleid. Hiermee stijgt ook het vertrouwen en het draagvlak van politiek en politici.