Verkiezingen; het is tijd om de kandidaten eens aan het woord te laten.

Zoals elke keer bij de verkiezingen geven we de partijen en de kandidaten de kans om uit te leggen waar ze voor staan en wat ze met onze stad van zins zijn. Op die manier kunnen onze lezers zich een eigen oordeel vellen bij de keuzevorming op welke kandidaat ze moeten stemmen. Aan het woord is Evert Weys van GBWP.

 

Tot welke partij behoort u en waarom?

GBWP omdat dit een lokale partij is die niet om 1 persoon draait.

 

Volgt uw partij landelijke richtlijnen en waarom voelt u zich daartoe aangetrokken?

Nee, een lokale partij moet los staan van landelijke richtlijnen zodat puur uit het belang van de inwoners van onze gemeente kan worden gehandeld en niet omdat er vanuit Den Haag bepaalde standpunten worden voorgeschreven of kandidaten wel of niet op de lijst mogen. 

 

Waarin zet u zich af tegen de landelijke politiek en kiest u voor lokale politiek?

De landelijke politiek wil dat gemeenten allerlei taken uitvoeren zoals de Jeugdzorg en de WMO maar geeft hier te weinig geld voor. Als inwoners dan klagen zegt men in Den Haag, gaat u maar naar de gemeente. Dat is onrechtvaardig. Daarnaast doet men in Den Haag te weinig om de sluiting van de kerncentrale in Doel te bewerkstelligen.

 

Welke stappen staat u voor om de financiële positie van Bergen op Zoom te verbeteren?

Nu de economie aantrekt kunnen we met grondverkopen de schulden verlagen. Daarnaast moeten we overschotten op de jaarrekening ook daar voor gebruiken. 

 

Hoe profiteren de burgers van een sterker Bergen op Zoom, hoe merken ze dat in hun portemonnee?

Als het beter gaat met de gemeente, kunnen we het voorzieningenniveau op peil houden en zorgen voor een mooie schone stad. Dit is goed voor de waarde van de woningen en daar profteren woningeigenaren van. Als we investeren in economische ontwikkeling en onderwijs levert dit banen en daarmee meer inkomen op.

 

Welke sterke punten onderkent u in Bergen op Zoom en wat gaat u er mee doen?

De kracht van onze gemeente ligt in de mooie ligging te midden van bossen en water op de Brabantse Wal, in de buurt van grote steden en aan een prima infrastructuur. Er is een groot verenigingsleven en er zijn veel vrijwilligers actief. Er is ook ontzettend veel creativiteit onder de inwoners. Als we dat samen weten te smeden hebben we goud in handen.

 

Hoe staat u in samenwerking binnen de regio, zoals De Brabantse wal, West-Brabant,Noord Brabant en dergelijke? Hoe geeft u dat vorm?

Het is goed om samen te werken omdat we als Bergen op Zoom alleen soms te weinig in de melk te brokkelen hebben. Problemen zoals economische ontwikkeling, milieu en veiligheid houden niet op bij de gemeentegrens. Samenwerken doen we op basis van gelijkwaardigheid, geven en nemen zorgt voor vertrouwen.

 

Op welke wijze denkt u invulling te geven aan de binnenstad van Bergen op Zoom,aan industriële uitbreiding, uitbreiding van diensten sector, het binnenhalenvan opleidingen binnen de stad?

In de binnenstad zal ook de komende jaren moeten worden geïnvesteerd om vervolgens in samenwerking met ondernemers en bewoners te zorgen dat het een bruisend centrum blijft. Er zal minder winkeloppervlak zijn en meer andere functies (galleries, recreatie, zorg, wonen). Voor bedrijvigheid richten we ons op het MKB, bedrijven met 100 tot 150 mensen zorgen voor een verminderde kwetsbaarheid (net zoals bij Philip Morris), Biobased industrie, Recreatie en zorg (grootste werkgever in onze gemeente).

 

Wat is uw beleving qua cultuur en op welke wijze wordt dat meegenomen in uw beleid?

Cultuur is om twee redenen heel belangrijk, het zorgt voor een zinvolle bezigheid waar veel inwoners ontzettend veel plezier aan beleven, daarnaast is de cultuur in onze stad een mogelijkheid om toeristen naar hier te halen, die ook weer een bijdrage leveren aan de economie.

 

Wat zijn uw persoonlijke motieven om deel te nemen aan dit politieke spel en welke persoonlijke doelstellingen hanteert u zelf?

Ik wil graag iets bijdragen aan meer welvaart en welzijn voor onze inwoners. Mijn uitgangspunt is helderheid, integriteit en staan voor je mening, daarnaast wil ik graag een spreekbuis zijn voor de burgers die hun zorgen en problemen door de politiek opgelost willen zien.

 

Wanneer is voor u uw deelname geslaagd?

Als de inwoners van onze gemeente vinden dat ik het wonen en leven in Bergen op Zoom ietsje beter heb kunnen maken.

Politiek en politici hebben de laatste jaren een beschadigd imago (“ze gaan hun eigen gang en luisteren niet echt naar de burger zelf, zijn ongeloofwaardig, zitten er alleen voor eigen gewin”), hoe gaat u hier mee om en wat gaat u er aan doen om dit imago naar het positieve te trekken

Door veel te spreken met inwoners, langs te gaan bij mensen die een beroep op me doen en door helder te zijn over de besluiten die ik neem