Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch heeft dringend behoefte aan extra mensen. Vooral baliemedewerkers en technische mensen zijn hard nodig.

 

Het medewerkersteam van het Oudenbossche museum bestaat uit zo’n 25 mensen. Dat lijkt heel wat, maar de taken zijn verdeeld.  Zo zijn slechts tien mensen beschikbaar voor baliediensten. Bij een openstelling van drie dagen per week is dat niet toereikend, want er moeten altijd twee mensen van het museum aanwezig zijn. Het aantal beschikbare baliemedewerkers is onvoldoende om alle uren in te kunnen vullen.

 

Veronica Willemsen, verantwoordelijk voor het samenstellen van de dienstroosters, staat soms met de handen in het haar. Aan haar de klus om steeds twee mensen per openstelling aanwezig te laten zijn, op basis van beschikbaarheid.

“Om op basis van tien mensen zes plekken per week in te vullen is veel gevraagd van de medewerkers. Soms moeten mensen nu drie weekenden achter elkaar dienst draaien. Dat kun je eigenlijk niet verlangen van vrijwilligers.”

 

technische dienst

Onlangs vertrok, na bijna zeven jaar inzet, één van de mannen van de technische dienst. Het museumbestuur hoopt ook op enkele mensen die handig zijn met klussen. In een museum met diverse exposities en vitrines en dat gevestigd is in een oud gebouw, is altijd wat te doen.

 

Ook is er altijd behoefte aan mensen die kennis hebben van of zich willen verdiepen in de objecten die het museum toont. Zo zijn er diverse natuurcollecties, en afdelingen over volkenkunde, geologie, archeologie en milieu. Een breed scala aan onderwerpen dus.

 

jongeren

Nieuwe medewerkers worden van tevoren goed ingewerkt. Ze krijgen te zien wat het museum biedt aan bijzondere collecties en welke werkzaamheden belangrijk zijn. Rekening wordt gehouden met persoonlijke interesses. 

 

Het museum, dat al sinds eind 19e eeuw prachtige collecties beheert, vervult een regionale rol, maar dankzij diverse bijzondere objecten krijgt het ook landelijk een steeds grotere betekenis. 

Daarnaast is er voor jongeren veel te doen. Niet zo verwonderlijk voor een museum dat oorspronkelijk voor het onderwijs was bedoeld.

 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum is geopend op woensdagmiddag, zaterdag- en zondagmiddag. Wie belangstelling heeft om een handje te helpen, stuurt het beste een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of belt via 06-83572448.