Elly Godijn, de vrouw achter Godijn Publishing, is de persoon die met een heel bijzonder project voor de dag kwam: Boek10. Tijd om nader kennis te maken.

Ze is iemand die een grote passie heeft voor schrijven en voor taal, maar misschien nog meer voor haar schrijvers. Met haar bedrijf Godijn Publishing slaat zij bijzondere paden in. Gedreven als ze is om nieuwe manieren te vinden om vooral talentvolle nieuwe auteurs op pad te helpen. schroomt zij niet om buiten de gebaande paden te lopen. Boek10 is zo'n avontuur, en de laatste paar maanden hebben we elke week een van die schrijvers aan het woord gelaten, die op 9 december hun boek presenteren in Hoorn.

Wie is Elly Godijn? Wat beweegt haar?

 

Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

Zolang ik me kan herinneren schrijf ik. Als een rode draad loopt deze interesse door mijn leven. Al die tijd sluimert het op de achtergrond. Soms borrelt het even naar boven, om weer geruisloos op te lossen in de mallemolen van het leven. Steeds weer wordt mijn liefde voor het schrijven ‘omver gelopen’ door studie, werk, gezin en mijn drukke sociale leven. In 2011 komt daar radicaal verandering in. 

Het begint eigenlijk al in 2010. Ik sluit me aan bij een schrijverscafé, waar de passie wordt gevoed. Voor de bundel ‘Vaderbrieven’ vertrouw ik mijn diepste gevoel aan het papier toe. Twee emotionele brieven worden gepubliceerd. Ik geef hiermee een stukje van mijn ziel bloot en reken daarmee af met mijn verleden. Een verleden dat mij heeft gevormd tot wie ik nu ben.

Kort daarna wordt in juni 2011 mijn dochtertje Lotus geboren met 25 weken. Veel te vroeg en ontzettend kwetsbaar ziet zij het levenslicht. Met slechte verwachtingen weet zij de wereld te veroveren met haar ongelofelijk zijn. Mijn geloof in haar is zo sterk dat ik haar niet kan laten gaan. Meteen na de geboorte doe ik Lotus een belofte, ik zal haar handje vasthouden en niet loslaten. Samen gaan wij het gevecht van ons leven aan. Ik verblijf weken/maanden in het Ronald McDonald huis en mijn man zorgt voor onze andere drie kinderen. Er volgt een periode van angst, verdriet maar de hoop is sterker. Het wordt een wandeling met een gouden randje, vol emoties, dankbaarheid en bewustwording.

Om het vol te houden, ga ik schrijven. Mijn kleine meisje is mijn inspiratiebron en zorgt ervoor dat de passie zich in vuur en vlam zet. Al mijn emoties vertrouw ik toe aan het papier. Het is mijn houvast die me door de moeilijke en eenzame tijd sleept. Als ze eindelijk thuiskomt, laat het opgelaaide vuur zich niet meer doven en ga ik door met schrijven. Ik krijg een vaste column bij Mijn Geheim, schrijf toneelrecensies en diverse schrijfprojecten komen op mijn pad. Ik ben geen roepende meer in de woestijn, maar heb mijn weg gevonden. En dat blijkt, want binnen een paar jaar ben ik uitgever van Godijn Publishing met veelbelovende auteurs. 

 

Wanneer vertrouwden je je eerste woorden toe aan het papier?

Als klein meisje schreef ik al. Opstellen schrijven vond ik het leukste op school. De meester vroeg vaak aan mijn moeder of ik het had overgeschreven of zelf had bedacht. Dat is toch grappig.

 

Elly: Je brief aan je vader, je worsteling met Lotus; ze hebben veel invloed gehad op je pennenvruchten. Waar ligt voor jou de grens, of wel hoe waak je er voor niet teveel van jezelf weer te geven of is dat juist een kracht? Waar ligt voor jou de balans?

Na de geboorte van Lotus ben ik hard met mijn neus op de feiten gedrukt.  En ik heb met mezelf een commitment afgesproken. Dat ik vertrouw op mezelf, mijn intuïtie volg en een stukje ziel in mijn verhalen stop. De kracht achter GP is mijn inspiratiebron, mijn dochter. 

 

De synergie tussen jou en Nienke is overduidelijk, hoe is deze tot stand gekomen en hoe ervaren jullie dat?

Ik volgde Nienke Pool al een tijdje en ik bewonderde haar. Toen zij bij GP haar manuscript indiende, was ik blij verrast en hoopte ik dat ze de stap zou zetten naar BOEK10. Zij twijfelde, wilde alle opties afwegen en liet mij in spanning zitten. Ik heb haar nooit gepusht, maar het besluit bij haar gelaten. Ik geloof niet in overhalen, je moet 100% overtuigd zijn om te kunnen samenwerken. Toen zij eindelijk haar handtekening onder haar auteurscontract zette, was dit het begin van onze samenwerking. 

 

Dit wordt alweer het derde Boek10! Project. Wat is jullie drive met dit fenomeen en wat willen jullie bereiken?

De rode loper. Succes voor de schrijvers. Naamsbekendheid en uitgroeien tot een integere uitgever.

 

Elly: jouw passie met Godijn Publishing en het bieden voor een podium voor schrijvers is overduidelijk; waar komt die vandaan?

Ieder boek dat GP lanceert, voelt als ook mijn boek. Ik voel me zo intens trots op de schrijver die in de schijnwerper staat. De eerste keer BOEK10 was zo bijzonder. Alsof alles op zijn plaats viel. Dit is wie ik ben, dit is wie ik wil zijn. Ik wil schrijvers een podium bieden, ze begeleiden en samen het feestje vieren. 

 

Elly: gezien bovenstaande – doe je jezelf niet te kort als schrijver omdat je zoveel tijd aan anderen besteed

Absoluut. De schrijver in mij, maakt plaats voor de schrijvers van GP. Zij gaan altijd voor. Toch hoop ik dat ik in 2018 ein-de-lijk mijn boek mag lanceren. Een boek in dagboekvorm over emotie, diepgang en dankbaarheid. Schrijven is lijden. Door me kwetsbaar op te stellen en een stukje van mijn ziel in mijn verhalen te stoppen, hoop ik hiermee te kunnen raken en te inspireren.

 

Elly, hoe vind je het om samen met Nienke deze nieuwe Boek10 projecten tot een goed succes te brengen?  vertel in enkele zinnen waarom je zo goed bij Nienke past en wat de chemie tussen jullie twee is?

Het leuke is dat iedereen van Nienke houdt. De chemie tussen ons? We vullen elkaar aan. Vanaf het begin hebben we geen concrete afspraken gemaakt, maar we voelen elkaar feilloos aan. Nooit hebben we elkaar in de weg gezeten en ik ben ontzettend blij met haar. 

 

Wanneer is de komende Boek10 presentatie voor jou een succes?

Als de zaal goed gevuld is en de auteurs blij en tevreden naar huis gaan. Dat we met zijn allen een passie delen en zoals ik eerder al zei; het feestje vieren. 

 

Hebben je een ultieme droom?

Ja, een ontmoeting met mijn idool Frank Boeyen. Ik ben erg gecharmeerd van de poëet in die man.

Uiteraard is dit natuurlijk niet de ultieme droom. Mijn ultieme droom is dat ik nog heel lang mag genieten van mijn gezin. Daarnaast hoop ik dat GP blijft groeien en we niet meer zijn weg te denken in de schrijverswereld. Dat schrijvers graag bij ons zijn en zich goed voelen. Dat ik kan helpen en een stukje mag meelopen op hun pad naar succes. Een schrijver met een bestseller. Een stoel aan de tafel van DWDD. En dat ik ook een succesvol boek mag uitgeven. 

Maar vooral... doorgaan zoals het nu gaat. Ik geniet met volle teugen.