Boek10, aanstaande 9 december in Schouwburg Het Park in Hoorn. Wat gaat het snel... dus is het tijd voor de 10e auteur van deze 10 talenten die hun nieuwe boek presenteren.

 

Kun je jezelf in het kort omschrijven en waar ben je woonachtig?

Mijn naam is Garvin Pouw, geboren in 1977 te Gorinchem. Ik heb gestudeerd in Tilburg en Dordrecht. Ik heb een tijd in Zeist gewoond en woon inmiddels een jaar of tien in Arnhem.

 

Hoe ben je geworden tot wie je bent / kun je in het kort je jeugd omschrijven?

Ik ben opgegroeid in een stabiel gezin, met werkende ouders en een oudere zus. Op mijn fiets heb ik heel wat kilometers afgelegd, en in de natuur voelde ik mij meer op mijn plek dan in de stad. In zowel mijn middelbare schooltijd als in mijn studententijd was ik erg teleurgesteld in het leven en voelde ik me vaak boos over alle ellende in deze wereld. Ik verlangde naar liefde, maar was te onzeker om zoiets te doen slagen. Die periode heeft mij zeer getekend. Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen. Ik ben inmiddels vijf jaar getrouwd en twee prachtige dochters rijk. 

 

Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

Zoals ik net al omschreef heb ik altijd moeite gehad om de wereld te accepteren voor  wat hij is. Ik ben een romanticus, en was altijd liever bezig met fantasie dan met realiteit en zonderde mij af om te kunnen spelen en tekenen. Van jongs af aan heb ik een rijke fantasie, en ik ben eigenlijk nooit echt opgehouden met spelen. Al is de manier waarop wel met mij meegegroeid. Toen ik begon met het scheppen van mijn eigen wereld heb ik eerst een tijd lang het tekenen en verhalen verzinnen gecombineerd middels striptekenen, maar ik ging al snel over naar een meer directe uitingsvorm. Omstreeks mijn achttiende jaar heb ik vrij letterlijk de pen opgepakt en sindsdien schrijf ik verhaal na verhaal in dezelfde wereld die ik toen gestart ben.

 

Welke persoonlijke kant van jezelf komt terug in je schrijven?

Volgens mijn vrouw heeft ieder door mij geschreven karakter wel een bepaald facet van mijn persoonlijkheid meegekregen. Toch is het meest opvallende aan mijn werk de nadruk op de kracht van de vrouwelijke personages. Ik heb zelf een sterk ontwikkelde vrouwelijke kant, welke ik in het schrijven kan uitdrukken door me te vereenzelvigen met karakters. Dat is een voor mij een zeer persoonlijke uitlaatklep.

 

Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?

Ja, ik heb zeker een donkere kant. Sommige passages in mijn boeken zijn extreem gewelddadig. Er zit nog altijd veel teleurstelling en boosheid in mij en een bepaalde somberheid en wanhoop klinkt zeker in mijn werken door. Over bloempjes ben je nu eenmaal vrij snel uitgepraat. Pas in een donkere wereld komen gegevens als hoop en heldendom goed tot uiting.

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

De discipline waarmee ik nu al twintig jaar werk aan dezelfde boekenreeks. Wat ik begin, maak ik af en de meer dan 10.000 blz aan manuscript op mijn plank zijn nu al een levenswerk waar ik erg trots op ben.

 

Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?

Vooral spannend. Ik schrijf al twintig jaar, maar eigenlijk puur voor mijzelf. Dit is de eerste keer dat werk van mij gepubliceerd wordt. Dat is een mijlpaal, en stiekem ook wel een droom die uitkomt!

 

Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

Mijn verwachting probeer ik reëel en laag te houden. Een honderdtal lezers is al heel leuk. Uiteraard hoop ik dat mensen plezier aan mijn boek ontlenen en dan terugkomen voor meer!

 

Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

Dromen heb je in allerlei gradaties, maar ik heb gaandeweg geleerd ze af te zwakken naar meer bereikbare doelen. In het geval van dit schrijfwerk, hoop ik dat mijn eerste boek genoeg verkoopt om het hele proces op herhaling te kunnen gooien. Ik heb heel wat verhalen in de kast staan en ik breng er graag nog meer de wereld in.

 

Heb je een website waar mensen iets meer van je kunnen zien / lezen?

Ja! Een half jaar geleden heb ik de facebook-pagina “Valtada” in het leven geroepen. Een platform waarop ik oude illustraties laat zien, stukjes van mijn schrijfwerk post en link naar kleine filmpjes of artikelen achter de schermen van mij als schrijver.