In het kader van Boek10 stellen we graag de negende auteur voor:

 

Kun je jezelf in het kort omschrijven en waar ben je woonachtig?

Mijn naam is Jojanneke Buschgens, getrouwd met Albert en moeder van 2 zoons. Ik ben woonachtig in Zoetermeer. Ik ben een dromer, een romantica, een eeuwige zoeker naar momenten en paden die het leven glans geven. Ik word onrustig van middelmatigheid; ik wil het gevoel hebben dat ik doe waar ik goed in ben, waar ik voor gemaakt ben. Dat dat niet altijd lukt, maakt me soms onrustig, maar ik ben over het algemeen erg gelukkig. Ik ben dit jaar 40 geworden en daar ben ik dankbaar voor. Het leven is een groot cadeau en vooral het mijne. 

 

Hoe ben je geworden tot wie je bent / kun je in het kort je jeugd omschrijven?

Uiteindelijk draagt alles wat je meemaakt bij tot wie je bent. Je omgeving, de mensen om je heen en de mogelijkheden die je al dan niet worden aangedragen. Ik ben opgegroeid in een gezin van 4 kinderen, waarvan ik de tweede ben. Ik heb warme herinneringen aan mijn kindertijd. Ik speelde veel buiten en had veel vriendjes en vriendinnetjes die allemaal over de vloer kwamen. Iedereen was welkom. Op mijn kamertje was ik ook graag; daar schreef ik gedichten en verhaaltjes of ik verzon belevenissen voor mijn Barbies. Ik ging graag naar school. Taal en opstel waren mijn favoriete vakken en ik wist mijn juf destijds al te plagen met hele schriften vol zelfgeschreven verhalen. 

 

Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

Ik kan me geen echte aanleiding herinneren. Zover ik weet, heb ik altijd geschreven. Het zit gewoon in mijn bloed; het is een behoefte die er altijd geweest is. Het gevoel dat ik krijg van een zin die uit mijn pen vloeit en die precíes vertaalt wat ik van binnen voel of wat ik voor me zie, daar kan weinig tegenop. Ik zie het als een soort van woorden vangen. Ze vliegen om je heen, die woorden, als moleculen in de ruimte; het is een kwestie van precies de juiste spotten en vangen tot het plaatje tot in perfectie klopt. Het is geweldig voldoenend wanneer dat lukt, als een soort magie die uit jouw handen komt.

 

Welke persoonlijke kant van jezelf komt terug in je schrijven?

Ik denk toch wel de mateloze interesse in de mens. Hoe hij denkt, hoe hij handelt, hoe hij keuzes maakt. En hoe mensen kunnen verschillen. Mensen kunnen me zo verbazen, verbijsteren zelfs, omdat ze zo anders kunnen zijn dan ik. Dat intrigeert me. Ik schrijf graag over iemands innerlijke wereld, daar kan ik me mateloos in verliezen. 

 

Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?

Die heb ik zeker. Toevallig gaat mijn debuut ‘Salomé’ over mijn allergrootste angst; de angst je kind te verliezen. Met de geboorte van een kind wordt ook je eigen kwetsbaarheid geboren, ik denk dat iedere ouder dat wel herkent. Ik vind dat zo’n indrukwekkend gegeven; daar moest gewoon een boek van komen. Uiteindelijk is het een spannende psychologische roman geworden, waar ik erg trots op ben.

 

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Ik ben ontzettend trots op het feit dat Godijn Publishing mijn schrijftalent erkend heeft in mijn boek ‘Salomé’. Ik ben ontzettend trots dat ik mijn boek straks op 9 december aan de wereld mag voorstellen!

 

Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?

Het voelt als een verademing. Ik ben immers bezig mijn droom waar te maken en dat is fantastisch!

 

Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

Ik verwacht dat de samenwerking met Godijn Publishing met wederzijdse inzet leidt tot een mooi proces en een mooi product. Als het merendeel van de lezers vervolgens mijn boek dan ook nog eens met open armen ontvangen, is voor mij de missie geslaagd. En dan op naar een volgend boek …

 

Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

Ik wil vooral een gelukkig mens zijn en doen wat me blij maakt. Schrijven hoort daar zeker bij. Schrijven voor een trouw publiek lijkt me geweldig, daar ga ik voor. En dromen zijn er genoeg. Boeken, vertalingen, verfilmingen … Maar eerst maar eens Salomé in de boekhandels!

 

Heb je een website waar mensen iets meer van je kunnen zien / lezen?

 www.jojannekebuschgens.nl . Volg me!