Sophie en Jacques komen met een nieuw fotoboek. Dus tijd voor wat extra informatie:

Door het enthousiasme bij de ontvangst van het herenfotoboek in 2015 zette het ons definitief op het spoor om ook een Bergs damesfotoboek te maken, stond namelijk niet bij voorbaat op ons lijstje, maar toen konden we er eigenlijk niet meer onderuit. Net zoals met het herenboek hadden we een lijstje van ongeveer 50 vrouwen waaruit we een start hebben gemaakt, daarna gaat de bal rollen en zijn het ontmoetingen met vrouwen in het Bergse of gefotografeerde vrouwen die zeggen, heb je ook aan die of die gedacht, kortom vele vrouwen die we niet kenden maar zodoende wel konden benaderen, voor een shoot afspraak want we ‘shooten’niet in het wild.. We zijn in 2014 op het idee gekomen in het Rotterdams fotomuseum waar we een fotoboek zagen liggen uit ± 1900 waar Amsterdammers waren gefotografeerd met de stad op de achtergrond, toen dachten we: zoiets is leuk voor in Bergen op Zoom, uiteraard hebben we er onze eigen ideeën op los gelaten maar dat was de inspiratiebron. Onze achterliggende gedachte, en dat werd door het mannenboek door iedereen bevestigd,was om een soort van historisch document te maken van de ‘gewone’ Bergenaar, waarin wij tevens  bedachten dat het boek naarmate de tijd verstrijkt steeds meer waarde kon krijgen, niet voor niets was bij de mannen naast de titel “Gewoon Anders” – de bijzin op het boek: Bergen op Zoom verandert en de Bergenaar verandert mee. Het damesfotoboek heeft de titel;  “Mooi Anders” meegekregen ook om de connectie als een soort van tweeluik te bevestigen, hier is de bijzin: Bergen op Verandert, de tijd verandert en alles gaat voorbij.  Oftewel over 100 jaar, is er nog steeds een Bergen op Zoom, zijn er nog steeds Bergenaren, maar het zal ongetwijfeld een andere stad zijn en zeker andere Bergenaren dan nu.

Op 5 november verwachten we ruim 500 belangstellenden en zal net als bij het mannenboek de middag uitlopen in een soort reünie, de verrassing zit hem in het onbekende niemand weet van elkaar dat ze in het boek staan. We hebben voor muzikaal achtergrond entertainment gezorgd, tevens loopt er heel de middag constant een beamer met ruim 1500 andere foto’s van de geporteerde,  het zal een groot gezellig familiaire happening worden. Peter van der Velden zal de opening van de expositie verzorgen en een half uurtje later het eerste boek presenteren. 

Onze volgend fotoproject wordt het vastleggen van muzikanten, zowel bekende als onbekende, verborgen (alleen in huiselijke kring) of vroeger veel gespeeld maar door drukke werkzaamheden het spelen erbij ingeschoten. Maar ook bespelers van vreemde ( niet zulke bekende) instrumenten tot bijzondere acts. Kortom een zo divers mogelijk scala, en niet alleen de voor de hand liggende muzikale Bergenaar.

Wie zich geroepen voelt kan een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan komt men in beeld voor het nieuwe fotoproject.

De middag is voor ons geslaagd als we tevreden mensen om ons heen hebben en net als in 2015 dat de middag zonder enige wanklank uitgroeit tot een onvergetelijk gebeuren.

Publieke tijden 15.00 uur tot 18.00 uur (genodigden zijn een half uur eerder aanwezig) expositie met 261 ‘Bergse”vrouwen samengebracht op een wand van 16 meter lang en 3 meter hoog met A-3 fofo’s (zwart-wit) en een fotoboek van 216 pagina’s Kleur formaat A-4. (weegt 1,7 kilo)