De eerste editie vindt dus plaats op zaterdag 7 oktober 2017 in Den Enghel te Bergen op Zoom.

 

'Het is een eerbetoon aan alle culturele uitingen. Het is ook een eerste aanzet om Bergen op Zoom tot pleisterplaats te maken van mensen die zich aan die culturele uitingen overgeven (de beoefenaars) en mensen die zich aan die culturele uitingen laven (het publiek). De doelstelling daarbij is dat het een feestelijk dag is waarbij beoefenaars en het publiek zowel uit de eigen regio afkomstig zijn, maar zeker ook van verder weg, ja zelfs uit het buitenland.''Aldus organisator Sonn Franken.

Het programma laat zien dat er 21 schrijvers deelnemen, 12 kunstenaars en dat er ook veel plaats is voor dans en muziek.

 

Daarnaast neemt de Gemeente Bergen op Zoom ons mee op het pad van cultuur dat de stad wil volgen en heeft ook Stichting de Vierschaar ons nieuws te melden. Spreekbeurten en presentaties worden afgewisseld met dans en muziek en tussendoor heeft het publiek volop de kans om kennis te maken met de schrijvers, hun boeken te kopen en hun geliefde exemplaar te laten signeren. 

 

Op deze dag wordt ook een bundel met gedichten en korte verhalen uitgegeven. Deze bundel is de bijdrage van alle deelnemende schrijvers aan dit evenement en die schrijvers die dit initiatief een warm hart toedragen, zoals o.a. Albert Hagenaars en Bert Bevers. Zij allen vangen momenten en emoties op schrift. Vandaar ook de naam van deze bundel: "Verwoord". Deze zal voor het publiek, zolang de voorraad strekt, te koop zijn voor slechts 5 euro.

 

‘De dag wordt natuurlijk ook aangevuld met muziek, dans en theater. Het is de bedoeling om een zo breed mogelijk beeld te geven van culturele kunstuitingen. Er gebeurt ontzettend veel in de omgeving en er is veel te doen, maar veelal wordt het gefragmenteerd aan het publiek gepresenteerd. Wij willen een laagdrempelige dag organiseren waarbij het leuk en informatief, interessant en onderhoudend is. Zeker is dat we hierbij nadrukkelijk ook het talent van Bergen op Zoom een kans willen geven. Vandaar dat we ook het Centrum voor Kunsten Bergen op Zoom (of wel CKB) benaderd hebben om leerlingen deel te laten nemen aan dit evenement.' Zo vertelt Sonn.

 

Het Bergs Cultuur Festival zal plaatsvinden op zaterdag 7 oktober 2017 te Bergen op Zoom in het voormalig bioscooptheater De Roxy gelegen aan de Grote Markt midden in het centrum. De entree is gratis en het publiek kan vanaf 12:00 uur terecht. De officiële opening zal om 13:00 uur plaatsvinden door de wethouder van Cultuur van de Gemeente Bergen op Zoom. Het erg gevarieerd programma met sprekers, demonstraties, muziek en dans zal vanaf 18:00 uur feestelijk afgesloten worden met de band "Navenant".

 

De presentatie is in de vaardige handen van Volkan Tasdan, een persoonlijkheid die al behoorlijk zijn sporen heeft achtergelaten in de Bergse omgeving en iemand die zijn achtergrond kent in de dansscène. Volkan is iemand die altijd de samenwerking met anderen nastreeft en juist dat sluit naadloos aan bij de doelstelling die we met dit festival hebben: Het bijeen brengen van alle uitingsvormen van cultuur en samenwerkingen tot stand brengen die op het eerste gezicht wellicht helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Gebruik juist al die talenten om tot een uniek festival te komen.

 

Tijdens deze middag zal ook de tweede bundel gedichten / foto’s van organisator en Bergse auteur Sonn Franken gepresenteerd worden:  “Voorbij de einder”. 'De combinatie van foto’s en gedichten vind ik enorm sterk om een emotie of een moment te bewaren en over te brengen op de beschouwer.' Zo weet de auteur ons nog te vertellen. De bundel zal worden uitgegeven door Boekenindustrie.

 

Al met al belooft het een mooi evenement te worden met inmiddels al meer dan 40 aanmeldingen, waaronder koren en dansgezelschappen.

Alle betrokkenen op een rijtje; sponsors en deelnemers