Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch biedt op zondagmiddag 10 september gratis toegang aan bezoekers.

Het museum, dat is gevestigd in het gemeentelijke monument aan de Markt 30a, toont informatie over de geschiedenis van het pand en er is een expositie met oude schoolplaten van Nedrlandsch Indië.

 

Het museum heeft diverse afdelingen met verschillende collecties. Hoewel ze op elkaar aansluiten of met elkaar verbonden zijn, is de variatie dermate groot dat er voor ieder wel iets van zijn of haar gading is.

De ‘hoofdattractie’ is natuurlijk de bijna duizend opgezette dieren op de eerste verdieping. Veel dieren zijn ingepast in hun natuurlijke omgeving.  Ook is er een omvangrijke collectie vlinders.

 

Daarnaast is er de boeiende tentoonstelling ‘Van gamelan tot doerian, de Indië-collectie van de Broeders van St. Louis / de fotocollectie van Henry Wagenaar Reisiger’. Deze is rijk gevuld met schoolplaten uit die tijd. Ook de Heemkundekring toont in het aangrenzende pand een mooie collectie schoolplaten.

 

Verder is er een geologische afdeling met stenen en mineralen en aandacht voor de brabantse bodem, een archeologische collectie, een zaal met mysterieuze afrikaanse beelden en maskers, en er is een milieuafdeling. Liefhebbers kunnen verschillende speurtochten ondernemen door het museum. Ook zijn er verschillende voorwerpen als mineralen te koop. 

 

In de Gehoorzaal beneden is een expositie tentoongesteld met panelen waarop met foto's, bouwtekeningen en teksten de bewogen bouwgeschiedenis wordt verteld van het gebouw tussen 1905 tot 1933. 

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch is vanaf zaterdag 16 september een half uur eerder open en dicht. Vanaf die datum kunnen bezoekers vanaf 13.30 uur het museum bezoeken.

 

Per 16 september is het museum een half uur eerder open en dicht, dus van 13.30 tot 16.30 uur.

Het museum, dat collecties toont die hun oorsprong vinden in de 19e eeuw, is te vinden aan de Markt 30a in Oudenbosch.