Op zaterdag 9 september staat de Boulevard in Bergen op Zoom de gehele dag in het teken van aangepast sporten.

Zowel in sporthal ‘De Boulevard’ als in zwembad de Schelp zullen de gehele sportclinics gehouden worden en kan ieder de gehele dag kennis maken met het brede aanbod van de Brabantse Wal. De dag wordt georganiseerd door de werkgroep aangepast sporten in samenwerking met onder andere SDW, S&L en de Fitfabriek Naast de vele sportverenigingen die zich presenteren, zal er ook vertier en topsport zijn. Er zijn o.a. clinics met voetbal, tennis, rolstoeltennis, zoemba, dans, RaceRunning, zwemmen en judo.

Deze dag is gekozen omdat op het zelfde moment de Bergse Binnenschelde verandert in een spannend wedstrijdtoneel. Die dag zullen vele teams tegen elkaar strijden in de Bergse Drakenbootrace! Met behulp van professionele wedstrijdleiders worden wedstrijden gevaren waarin telkens twee boten een vaste afstand af leggen en waarbij het snelst roeiend team wint. Het belooft een heel spektakel te worden! Niet alleen door de inzet van échte drakenboten, maar ook door een aantrekkelijk en gezellig walprogramma. Het programma op de wal biedt voor de deelnemende teams én voor vele toeschouwers een geweldige dag met live muziek, goed verzorgd eten en drinken en natuurlijk het uitzicht op de wedstrijden. De organisatie is in handen van Watersportvereniging De Schelde, de jeugdafdeling Aan Lager Wal en stichting 2 sail4all. Het doel van het evenement is om geld in te zamelen voor een bijzonder goed doel: Zeillessen voor gehandicapte kinderen, in aangepaste boten. Dit sluit perfect aan bij de doelstelling van de ‘werkgroep aangepast sporten’. 

Op deze dag zal ook paralympisch atlete Marlene van Gansewinkel  een presentatie houden. Marlene mist vanaf haar geboorte een onderbeen en een onderarm. Verder heeft ze een rudimentaire duim aan haar linkerarm en is haar rechterhand niet goed ontwikkeld. Na een aantal operaties is haar rudimentaire teen geamputeerd en zijn de vingers aan haar rechterhand van elkaar los gemaakt. Marlene heeft een beenprothese sinds dat ze 1,5 jaar jong is. Enkelen jaren heeft Marlene fysiotherapie gehad om goed te leren lopen. Ze is opgegroeid op een open basisschool als enige kind met een handicap. Van jongs af aan heeft ze vele sporten geprobeerd, waarbij ze altijd is blijven voetballen in een valide damesteam.

Pas in 2012 is ze in aanraking gekomen met atletiek op een paralympische talentendag van het NOCNSF. Als snel ging ze wekelijks trainen. Het ging zo snel, dat ze 6 weken later, 2 maanden na haar eerste keer op blades en 8 maanden nadat ze atletiek leerde kennen deelnam aan een WK. Marlene is nu fulltime paralympisch atleet en heeft bij de Paralympics in Rio een bronzen medaille gewonnen met verspringen en een finaleplaats op de 100m gehaald.

De dag van aangepast sporten is op zaterdag 9 september, tussen 11.00 en 16.00 uur in sporthal De Boulevard in Bergen op Zoom. De toegang is gratis.