Stichting Arsis kunst en sociëteit te Bergen op Zoom heeft sinds afgelopen maand juli een tijdelijke ruimte in gebruik in de binnenstad.  

Deze gaat zij gebruiken als galerie waar aangesloten kunstenaars hun kunst kunnen tonen. In de loop van de komende maanden wordt er elke maand een andere expositie ingericht.  Dit zijn exposities van Arsis-leden maar ook kunstenaars van buitenaf worden uitgenodigd. De galerie is open op vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12.00-17.00 uur. Sint Annastraat 10, te Bergen op Zoom.

 

Een aantal kunstenaars van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit gaat in de Galerie Arsis tijdens Kunsten in de monumenten 2017 aan de slag met een eigen invulling op het thema “Boeren, burgers en buitenlui”. Geïnspireerd door het thema laat de groep kunstenaars dmv het schilderen van de schaduwen van bezoekers op papier zien dat er voor iedereen plaats is in de samenleving ongeacht afkomst, ras, geloof, kleur, inkomen, sekse, seksuele voorkeur enzovoorts. Deze schaduwen zijn niet alleen afzonderlijke vormen, deze kunnen ook worden gezien als één silhouet, daarmee verbinding verbeeldend die in deze tijd zo hard nodig is. Het geheel is ook interactief in die zin dat de bezoekers een onderdeel zijn van het silhouet en zo meewerken aan de verbinding van en in de samenleving.  

De bezoekers zullen door middel van een lijnenspel ook over de binnenplaats achter de Galerie worden geleid met zicht op het monument “de Heerenkamer”, waar ooit recht gesproken werd. De lijnen staan symbool voor rechtlijnig (zwart-wit), maar ook voor de nuance (grijs). Bij de performance “Trias Politica” gaat men tot het uiterste om een verbinding te maken tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijk macht met de kunst.  

De kunstenaars gaan ervan uit dat zij een breed publiek kunnen aanspreken zonder daarbij voorbij te gaan aan “Bergen op Zoom”. Het thema biedt ook ruimte om het verleden aan het heden te koppelen. Immers, ook in 2017 zijn er “boeren, burgers en buitenlui”, zij het dat deze woorden een andere inhoud hebben gekregen.

 

Deelnemende Arsis-kunstenaars: Corine Heijmans, Carla Stout, Manu Dudink, Anne-Marie Dagelinckx, Addy van Kempen, Ewoud Willem van Doorn en Hans Timmermans.

 

Na het KidM weekend wordt de ontstane wandtekening gedurende gehele maand september tentoongesteld en door andere kunstenaars van Arsis, ieder op zijn eigen wijze, geïnterpreteerd en bewerkt. Deze activiteiten zijn gedurende elk vrijdag en zaterdag, van de maand september te be-zichtigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een andere groep kunstenaars van Arsis leggen op zaterdagmiddag 9 september 2000 bierviltjes - in de kleuren rood, geel, blauw en zwart - op drie verschillende plaatsen in de stad afbeeldingen. Eenmaal klaar kunnen de kleuren worden omgedraaid en worden er vier tegeltjeswijsheden zichtbaar: rood heeft een boerenwijsheid, blauw een burger- wijs-heid, geel een buitenluiwijsheid en zwart een kunstenaarswijsheid. 

Op zondagmiddag 10 september op drie plekken in het buitengebied.

 

Een aantal tegeltjes mogen na iedere legging worden meegenomen voor thuis.

Het zou mooi zijn als in alle wc's van de stad de viltjes na afloop hangen.

 

 

 

 

Waar en wanneer: 

zaterdag 

12 uur de dikke boom of bij regen de Arenafoyer van De maagd

14 uur de Franse tuin van het Markiezenhof of bij regen de galerij op de grote binnen-plaats Markiezenhof

16 uur de kiosk op het Thaliaplein

 

zondag

12 uur Natuurpoort / Stayoke, voormalige Jeugdherberg bij het klimbos

14 uur Halsteren Het Hof van Ram

16 uur Lepelstraat Antoniuskerk

 

Deelnemende Arsis-kunstenaars: Irene Weug, Wouter Goudswaard,

Manu Dudink, Frank Beek, Elke Zimmerman.