De Kraaijenberg, wie kent de naam nu niet in Bergen op Zoom?

 

Ik weet nog dat ik en mijn vrienden al in de ochtend vertrokken en pas laat in de middag, net op tijd voor etenstijd, weer terug thuiskwamen in de zomervakantie. Ik zat nog op de lagere school en de Kraaijenberg betekende voor ons het avontuur.

 

Dat avontuur is er nog steeds te vinden, zoals blijkt als ik me aanmeld bij Bezoekerscentrum De Kraaijenberg aan de Fianestraat 17 te Bergen op Zoom. Het is de eerste editie van Kraaijenbergdag en er worden twee nieuwe BeleveNissen geopend: Aarde en Water. 

 

Ik ben wat aan de vroege kant en dus verken ik het terrein een beetje. Een massieve uitkijktoren springt direct in het oog en ze blijkt onweerstaanbaar voor kleine kinderen zoals een paar ouders ontdekken. Hun kroost speert er tussenuit en even later hebben ze de toren al beklommen. Verder op het veld vallen drie dode boomstammen op want ze worden "bewoond" door uit hout gesneden dieren. Zo lokken ze je verder het terrein op waar nog meer pareltjes te ontdekken zijn. Die pareltjes bestaan uit vergezichten die je de kant van het Scheld tonen, maar ook de rest van De Brabantse Wal waar de Kraaijenberg onderdeel van uitmaakt.

 

Het is tijd om naar binnen te gaan want de twee nieuwe nissen worden officieel geopend. Erik de Jonge neemt het woord en vertelt het publiek over de twee nieuwe belevingen die het bezoekerscentrum vanaf vandaag in gebruik neemt. Het zijn twee nissen die een ware beleving overbrengen op het publiek. Het is financieel mogelijk gemaakt door Shell Moerdijk en een vertegenwoordiger is dan ook aanwezig om uit te leggen waarom juist deze bijdrage. De verbinding is vrij simpel eigenlijk; Shell haalt zijn producten uit de grond en één van de nissen gaat juist over de Aarde. Het is dan ook deze nis die door de vertegenwoordiger wordt geopend. De andere officiële opening, die van de nis Water, wordt door kinderen ter hand genomen. Gezamenlijk knippen ze het lint door dat de nis gesloten hield. Even later zitten ze in de nis in een bootje en roeien ze virtueel over het water.

 

Het Bezoekerscentrum krijgt nog een cadeau naast de cheque van 10.000 € van Shell, namelijk een opgezette buizerd.

 

Ondertussen is buiten ook van alles te doen. Diverse kramen zie ik op het terrein, zoals die van het Brabants landschap, Boerderij Hildernisse, IVN Groene Zoom, Vogelwerkgroep en die van natuurvereniging Namiro.  Een vrijwilliger van het Brabants Landschap trekt mijn aandacht. Deze enthousiaste man van 80 is al 17 jaar lid en nog steeds razend enthousiast. Verder op in het veld zie ik Anton Klijnsmit. Hij is een houtkunstenaar die al 13 jaar de wonderlijkste creaties uit het hout tevoorschijn tovert. 'De plek heet wel Kraaijenberg, maar ik heb nog geen een kraai gezien, dus die ga ik eens maken vandaag denk ik.' Zo vertelt hij mij. 

 

Even later vertelt vrijwilligster Liesbeth van Tilburg me dat er frequent vanuit het Bezoekerscentrum talloze activiteiten worden uitgevoerd. Ze belooft me dan ook om BoZinBeeld.nl op de hoogte te houden en dus kunnen we de nodige berichten en agenda items verwachten. 

 

Al met al toont deze eerste editie van Kraaijenbergdag dat deze plek een bijzondere is. Het Bezoekerscentrum is ruim ingericht en maakt jong en oud nieuwsgierig. Het houdt ons een spiegel voor dat er veel te zien en te beleven valt op deze plek van de Brabantse Wal, dat heel de regio meer aandacht verdient. Het is een mooie plek om als uitvalsbasis te gebruiken door jong en oud bij één van de vele georganiseerde activiteiten.