Sjaak Franken vordert vlot op zijn pelgrimstocht waar hij de vijfde week in Orleans belandde.

Ik vroeg hem hoe het inmiddels met de statistieken zat. Immers, tijdens zijn interview gaf hij hoeveelheden stokbrood op, hompen kaas, flessen wijn en glaskes gerstenat. Hij stuurde me gisteren een email om te vertellen dat het nog wat vroeg is voor meer info of die stattestieke zoals hij dat noemt, behalve één dan.... qua glaskes bier loopt hij inmiddels ver voor, maar dat heeft te maken met het enorme warme weer... aldus Sjaak zelf...  ;-)

Laten we de vijfde week maar eens doornemen met hem:

 

Een blokske om in Parijs......

14 juni 2017 - Parijs, Frankrijk

Dag 29 : Parijs 31 km ( Totaal 685 km )

Deze rustdag zou ik gebruiken om Parijs te bezoeken. Dat kan hier met de metro, bus, taxi en boot. De metro is te donker, alles onder de grond, je ziet niks, en chaotisch, de bus stopt onderdduuzend keren en stinkt, een taxi hier is voor hetgeen ik wil gaan bezoeken onbetaalbaar, en op die boot is het ook hartstikke druk. Dus dacht ik,,,, Kga wel even lopen, dat ben ik toch gewend. Dus ik vertrok na een prima ontbijt eerst richting Eiffeltoren. Na een fotosessie verder op pad richting Arc de Triomphe, want!!!!!!! daar staat voor mij best een bijzondere vermelding in. In deze Arc de Triomphe, staan allemaal plaatsnamen waar een slagveld heeft huisgehouden met Napoleon. En….. Bergen op Zoom staat dus ook vermeld hierin. Kijk maar op de foto's. Na dit bezoek wat gaan drinken op de Champs- Elysees, om zo mijn blokse wat groter te maken richting Basillique du Sacré-Coeur. Hier nog een originele stempel veroverd voor in mijn credential, en zo tussen de bewapende militairen en vele politie door snel naar een bar voor een koel ……, want de temperatuur was inmiddels opgelopen tot 29 graden, en die Basillique staat dan nog eens op een behoorlijk hoge berg. Na dit bezoek daalde ik weer af in de stad naar de Seine, om zo bij de Notre-Dame uit te komen. Hier nog foto’s genomen, en via de vernieuwde slotjesbrug, (de oude hekken met duizenden, door toeristen achtergelaten sloten, zijn verwijderd) richting het prima restaurant waar ik gisteren ook heb gegeten. Na deze aardige wandeling, die toch nog 31 km in beslag nam, belandde ik weer “thuis”. Morgen ga ik weer verder naar Massy, wat zuidelijker van Parijs.

 

Laatste begeleiding Parijs uit.....

15 juni 2017 - Massy, Frankrijk

Dag 30 : Parijs - Massy 19 km ( Totaal 704 km )

Voor vandaag was afgesproken met Bernard, coördinator bij Camino 2000 uit Parijs, die 2 dagen geleden mij begeleidde van Écouen naar Parijs, tegen 9 uur bij de Tour Saint Jacques. Ik stond al ruim voor tijd te trappele om weer verder te gaan, want met 28 graden en meer, moet je niet in een metropool zijn. Uiteindelijk was hij daar met twee andere medewerkers van deze instantie. Zeer aardige mensen, die mij overstroomde met informatie van wat we tegenkwamen op deze etappe. Bernard leidde me via een speciale ingang in de Notre-Dame van Parijs, naar een kantoor, waar ze een wel heel bijzondere stempel hebben, …..die heb ik nu dus ook. Via de Rue Saint Jacques, verlieten we Parijs, om langs rustige paden de drukke stad te ontlopen. Onderweg nog een prachtig kasteel gezien, daar is Frankrijk mee vergeven, en uiteindelijk bij tourist info beland in Massy, die voor mij een particulier adres had voor de komende nacht bij een heel leuk gezin. Zoals al vaker is gevraagd bij vorige hospitaleros, hebben zij mijn was ook verzorgd. Ik kom niks te kort hoor….

 

Ben de dagen kwijt…..

16 juni 2017 - Arpajon, Frankrijk

Dag 31 : Massy - Arpajon 26 km ( Totaal 730 km )

Heb vandaag weer eens lekker door kunnen stappen via kleine dorpen als Champlan, Longpont-sur-Orge en Montlhéry. In Longpont ontdekte ik per toeval een oude overkapte wasplaats. Ook op deze etappe, weer genoeg vliegtuigen boven mijn hoofd, ditmaal van Orly. In Arpajon aangekomen, moest ik nog bijna 3,5 uur wachten, eer ik bij mij nieuwe overnachtingsplaats binnen kon. Dus wat rondgeslenterd, en de oude halle uit 1470 bekeken en vastgelegd op foto's, en wat terrassen bezocht. In zo’n Halle, zit geen enkele schroef of spijker. Alle verbindingen zijn van hout.Uiteindelijk kon ik terecht voor de volgende nacht. Hele aardige mensen die me met raad en daad bijstonden en uitnodigde voor een heerlijke maaltijd in de tuin, met al het nodige erop en eraan. Op een gegeven moment vroeg ik wat voor dag het was, in verband met een nieuwe reservering voor een slaapplaats. Met hetgeen ik bezig ben, raak je gewoon de structuur die je thuis heb, helemaal kwijt. Ik heb geen maandag, donderdag of zondag meer. Alle dagen zijn gelijk.

 

In de vlakke zon....

17 juni 2017 - Étampes, Frankrijk

Dag 32 : Arpajon - Étampes 28 km ( Totaal 758 km )

Gisterenavond zag ik nog de temperaturen op de meteo voor de komende dagen. Vandaag 31 graden, zondag 34, en maandag 35 graden. In de nachten 20 graden. Nou kan ik best wel wat hebben wat dit betreft, maar ik denk dat ik de wekker de komende dagen af laat lopen op een tijd dat jullie nog onder oewwe donsdek leg. De etappe van vandaag was gedeeltelijk door een zeer steil bos met enorme keien. Hier had ik gelukkig wat schaduw, maar mijn pad liep ook over de topper van de heuvels, waar alleen maar gewassen groeien, en verders helemaal geen énkele boom voor wat schaduw staat. Dit was gedurende een km. of 12, direct in de vlakke zon, terwijl de schaduwtemperatuur 28 graden was. Ik denk dat mijn Spaans bloed mij geholpen heeft, want ik heb het gered. In Boissy stond een aardige dame mij precies op te wachten op mijn pad. Zij woont aan de route, en zag mij aankomen. Ze vroeg mij binnen te komen voor een kom koffie, en daar ging ik op in. Zo zit je potseling bij een wildvreemde in huis te praten over de camino. Zij heeft dit eerder ook gedaan, vandaar deze spontaniteit van haar. Na de koffie zonder suker, weer vrolijk verder. Ben nog door het gehucht St. Sulpice gelopen waar een behoorlijke grote eglise staat. Heel apart voor een gehucht. Na zo goed als 28 km was ik blij dat ik er was. Eerst een bar opgezocht en binnen gaan zitten om wat te drinken. Zit nu op een prima slaapplaats, speciaal voor pelgrims. Net bij de Japanner gaan eten, maar met die stokjes kan ik beter drummen dan eten….. Wat een gegoogel met die dingen…. Niks voor mij.

 

Vroege wekker, trage start....

18 juni 2017 - Angerville, Frankrijk

Dag 33 : Étampes - Angerville 28 km ( Totaal 786 km )

!!! Dus goed vroeg opgestaan. Om 6 uur 11 liep tie af, en toen weer dat ritueel. Tijdens dat ritueel, ontdekte ik dat mijn Camelbak ( de 2 liter watervoorraad in de rugzak ) die gelukkig in een extra plastic hoes zit, gisteren had gelekt. De dop had ik niet goed bevestigd. Alles uitgepakt, en opgedroogd. Opnieuw gevuld en extra gecontroleerd. ZO.. dat was weer in orde. Toen naar de bakker….déér stond me een rij.. ?!!?#. En zo werd het nog 8.05 dat ik buitenliep. Deze etappe verliep toch, ondanks de 31 graden, zeer soepel. Zou wel gekomme zijn deur da japans ete van gistere !!. Ben vandaag door best veel dorpen en gehuchten gelopen, maar het is zondag, en dan is er toch veel gesloten. Op een gegeven moment zag ik de naamplaats Angerville . Toen wist ik dat ik weer mijn eindbestemming had gehaald. Voor mijn slaapplaats moest ik Michelle belle, en wachten bij de ingang van de eglise. Een simpele overnachtingsplaats voor een simpele prijs. Het is niet eenvoudig om in sommige plaatsen wat geregeld te krijgen. Bovendien, pelgrimeren en luxe gaan nooit samen. Hoeft ook niet. Kga zo eens naar een Italiaans restaurant, want ik krijg signalen dat er wat gegeten moet worden. Net terug uit dat prima uitziende restaurant,, maar de gerechten zijn niet om over naar uis te schrijven… heb bij een klein winkeltje aan de overkant nog maar een pak Tuc met fromage, en een kleine wijn gehaald, om morgen weer verder te kunnen.

 

Wat een helse tocht ...

19 juni 2017 - Artenay, Frankrijk

Dag 34 : Angerville - Artenay 32 km ( Totaal 818 km )

Ik wist nog dat de meteo had voorspeld voor vandaag, 35 graden, en die kreeg ik dan ook. Dan de etappe, die was ook lang, 32 km, en weer maar hier en daar een muur of boom die wat schaduw gaf, waar ik telkens als de hazewind naar toe vloog. En dan nog bijna windstil. 9 uur over gedaan. 1,5 uur voor het einddoel was mijn 2 liter watervoorraad op, en natuurlijk nergens meer wat te vinden om bij te vullen. Uiteindelijk bereikte ik Artenay, waar ik zo snel mogelijk eerst een koude cola naar binnen kiepte, om de suikerspiegel wat op orde te brengen. De afspraak voor de slaapplaats voor vandaag was, naar de kerk lopen, en dan bellen. Nou, dat bellen hoefde niet meer, want er stopte een auto, en de bestuurder vroeg …. Pelerin??? Ikke ….Wie Wie… Zo , dat was dus snel gevonden. Eerst gedoucht en daarna wat gaan rusten. Om 19.00 uur is het eten klaar. Een salade vooraf, daarna een erg vol bord met penne (?!!? Met een half pak boter ) en een 6 tal verschillende gebakke worsten. Inmiddels ben ik een kleinere eter geworden, dus dit alles is natuurlijk zeer goed bedoeld, maar ik moest mij excuseren dat ik de rest liet staan. Kga me echt niet ziek eten. Na deze maaltijd nog even het dorp in gelopen, maar er was niets te doen. Toch ontdekte ik nog een hotel waar ze heerlijke koele Tongerlo bier verkochten. Ronald Felius zal hier alles over weten. Heb snel 3 van die bollekes weggewerkt en weer terug naar mijn mand. Het is nu inmiddels 21.13 uur geweest en de temperatuur is nog 31 graden. Morgen weer een nieuwe dag, met waarschijnlijk weer hoge temperaturen.. Ben benieuwd of ik wat kan slapen in deze warme kamer.

 

Orléans is Jean 'd Arc....

20 juni 2017 - Orléans, Frankrijk

Dag 35 : Artenay - Orléans 26 km ( Totaal 844 km )

Vandaag wordt er niet geklaagd over temperaturen en zo, want dat is nu eenmaal zo. Hoog boven mij hangt een lucht wat duid op gedonder en gebliksem. Hopelijk komt het er van, maar de meteo gaf daarstraks aan dat het naar de 37 graden gaat de komende dagen. Ik klaag niet hoor… Orleans is de moeite waard. Een mooie stad met een rijk verleden, en het oude centrum is zeer aantrekkelijk met zijn gezellige pleinen en straten. DE stad van Jean ‘d Arc. Het huis waar ze heeft gewoond, staat op de foto. Ook hier weer een zeer indrukwekkend bouwwerk van een kathedraal. Hier ontmoet ik de Loire, die ik de komende dagen zal blijven volgen. Vandaag overnacht ik in een echte pelgrimsherberg, en dat is te merken. Ik ben hier niet alleen. 2 Duitsers, uit Duitsland, (?!!?), op de fiets, overnachten hier ook. Even kennis gemaakt, en zo ging ieder weer zijn eigen weg. Wat die mannen op een dag fietsen, doe ik 4 dagen over, te voet. Maar goed, zullie zijn eerder thuis, en ikke nie.Net terug van een prima restaurant “ Don Camillo “ en de lucht boven mij houdt zich nog steeds koest. Het is drukkend benauwd. Hopelijk komt er gedonder van.

 

Nu nog even wat foto's: