De Stichting Jumelage Bergen op Zoom viert in 2017 de 30 jaar en 25 jaar Jumelage betrekkingen  met respectievelijk het Belgische Oudenaarde en het Poolse Szczecinek.

Daarvoor staan er, naast de gebruikelijke uitwisselingsactiviteiten, formele bezoeken en ontvangsten door en met beide zustersteden op het programma.
Hierna volgt een overzicht van de data en plaatsen die hierbij van toepassing zijn.
• 25 t/m 28 mei 2017: Delegatie uit Bergen op Zoom op bezoek in Szczecinek                      
Donderdag 25 mei reist een delegatie van het Bergen op Zoomse gemeentebestuur, waaronder wethouder Patrick van der Velden, per auto af naar Szczecinek voor een driedaags bezoek aldaar.  Leden van het Jumelagebestuur en partners, alsook leden van de kern Szczecinek van de Bergen op Zoomse Stichting Jumelage reizen per bus naar Szczecinek. In hun gezelschap reizen ook 21 leden van het Bergen op Zoomse Jacob Obrechtorkest mee. Verder gaan twee studenten van het Zoomvliet College mee, met als opdracht het begeleiden van het reisgezelschap als reisleider. Dat gebeurt in het kader van hun studie. Tevens wordt door 2 derdejaars studenten van Zoomvliet Studio een filmreportage van de reis gemaakt.
Het programma van dat bezoek is als volgt: Donderdagavond 25 mei aankomst in Szczecinek. Vrijdagochtend: Ontvangst door de burgemeester van Szczecinek met daarbij overleg over de toekomstige samenwerking. Vervolgens rondleiding langs interessante plekken, met aandacht voor wonen, toerisme, sport, industrie, vrijetijdsbesteding, dierenasiel en het ziekenhuis.   ‘s-Middags repeteert het orkest Jacob Obrecht met lokale muziekstudenten.
Op zaterdag wordt Op zaterdag wordt overleg gevoerd over de toekomstige samenwerkingsovereenkomst en wordt het Bergen op Zoomse gezelschap meegenomen voor een boottocht met uitleg op het meer. Daarna repeteren de muzikanten van Jacob Obrecht nogmaals met de Poolse studenten en daarna vindt het jubileumconcert plaats ter gelegenheid van de 25-jarige jumelagebetrekking. Op zondag 28 mei wordt teruggereisd naar Bergen op Zoom.

• 8 t/m 11 juni 2017: Delegatie uit Szczecinek bezoekt Bergen op Zoom

Een uit 9 personen bestaande delegatie van het Szczecinekse gemeentebestuur komt aan het eind van de middag aan in Bergen op Zoom.

Vrijdag 9 juni wordt met de gasten ’s-morgens vanaf de Bergse Diepsluis een excursie gehouden naar de weervisserij. Daarna vindt bezoek plaats aan de Stichting Tante Louise, vestiging ‘het Nieuwe ABG’.Daar wordt de lunch gebruikt. ’s-Middags wordt het programma verzorgd door de leiding van de stichting Tante Louise in de vestigingen ABG en Moermont. Daarna is het gezelschap in de gelegenheid om naar believen hun vrije tijd in te vullen tijdens het jazz weekend.   
In onze stad vindt deze dagen het jazzweekend plaats. Vrijdagmiddag arriveert daarvoor een Dixie Jazzband uit Szczecinek. Deze treedt zaterdag en zondag op binnen het jazz programma.

Op zaterdag 10 juni vindt o.l.v. burgemeester Petter om 10.00 uur een officiële ontvangst plaats in de raadszaal. Rond 11.00 uur wordt naar het Zuivelplein gelopen voor de onthulling van de in steen gegraveerde namen van onze zustersteden. Dat gebeurt door de burgemeesters. Ook is daarbij een afvaardiging van onze Belgische zusterstad Oudenaarde aanwezig. Optioneel is dat de Poolse Dixie Jazzband daarbij muzikaal ondersteunt.

Vanaf 12.00 uur wordt rondgereden voor een excursie door onze stad, met als thema’s: recreatie, wonen en werken. Daarbij worden bezocht: het woning renovatie project Gageldonk, het bos recreatiegebied met het Klimbos , het educatief milieucentrum Stayokay, en langs Philip Morris naar bedrijventerrein bij de haven. Daarna worden de milieustraat bezocht, wordt langs bedrijven en containeroverslagdepots naar de Binnenschelde gereden, waar men zich kan laten informeren over  water recreatie. Daarna wordt woonwijk De Bergse Plaat aangedaan. Rond 16.30 uur wordt de excursie beëindigd.

Op zondag 11 juni wordt door hen teruggereisd naar Szczecinek.

• 9 en 10 september: delegatie uit Oudenaarde bezoekt Bergen op Zoom.
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
Zaterdag 9 september om 10.00 uur vindt de ontvangst plaats van de officiële delegatie uit Oudenaarde. Plaats: nog nader te bepalen. Om 11.00 uur start een busrit met als thema ‘Werken en Wonen’. Daarbij worden o.a. Fort Roovere en industrieterreinen bezocht, alsmede de Bergse Plaat. Na de lunch van 13.00 uur aan de Boulevard wordt de busreis vervolgd met een bezoek  aan de Brabantse Wal (waar water en bos elkaar ontmoeten.)
Zondag 10 september wordt ’s-morgens een rondwandeling georganiseerd door het Westelijk stadsdeel. Om 13.30 uur vindt de afscheidslunch plaats.
Opm : Het bezoek van Oudenaarde aan Bergen op Zoom moet gezien worden als een tegenbezoek. Een Bergen op Zoomse delegatie was vanwege de jubileumviering al in 2016 te gast in het Belgische Oudenaarde. 

Wij willen er nog eens op wijzen dat bovengenoemde bezoeken plaatsvinden vanwege de 30 en 25 jarige jumelagebetrekkingen. Zoals in vorige jaren vindt in het kader van Jumelage regelmatig andere uitwisseling plaats tussen groepen uit Bergen op Zoom en Oudenaarde en Bergen op Zoom en Szczecinek.
Uitwisselingen die in 2017 plaats hebben gevonden of nog volgen:
13 april: Bergen op Zoomse Rotaryclub o.l.v. dhr. Jan Weyts bracht bezoek aan Oudenaarde.
14 maart 2017: kerngroep bracht bezoek aan Oudenaarde.
15/16 april Voetbaltoernooi FC Bergen in Oudenaarde.
20 mei 2017: Groep van 50 personen uit Oudenaarde brengt bezoek aan Bergen op Zoom. Brengt ook een bezoek aan Proefmei.
21 mei 2017: Door Oudenaarde is gevraagd om medewerking aan het Slechtvalkenproject in de Walburgatoren.
27 / 28 mei Voetbal in Bergen op Zoom (Fred Fabertoernooi )
2  juni 2017: Jazzgroep uit Bergen op Zoom musiceert voor jeugd in Oudenaarde. (is hen aangeboden als geschenk i.v.m. 30-jarige jumelage)
9 juni 2017: Schooljazz voor jeugd , met zoals ieder jaar ook een klas uit Oudenaarde. Rondleiding door de Grebbe.
12 juni 2017: Schooljeugd uit Oudenaarde neemt deel aan Jeugdmonumentendag.
25 juni 2017: Groep uit Oudenaarde komt naar Bergen op Zoom voor deelname aan de Maria Ommegang.
15 juli: Groep  uit Oudenaarde brengt bezoek aan Bergen op Zoom
28 oktober: Groep uit Bergen op Zoom bezoekt Oudenaardese monumenten en het MOU-museum.
In optie:november 2017; Koor uit Oudenaarde komt naar Bergen op Zoom