Mijn naam is Sonn Franken en ook ik ben één van de schrijvers die door Godijn Publishing is gekozen om deel te nemen aan het project Boek10!

Godijn Publishing startte in 2016 met dit project waarbij de uitgever op een grootse manier 10 boeken van even zoveel veelbelovende schrijvers lanceerde. Voor de eerste lichting van 2017 ben ik één van de gekozen auteurs die op zaterdag 6 mei aanstaande mijn boek lanceer in de Park Schouwburg te Hoorn. Samen met mijn negen mede auteurs hoop ik op een geweldige dag. Ik heb hen allemaal al middels een interview aan jullie voorgesteld. Dit keer stel ik mezelf voor aan de hand van dezelfde vragen.  

Vraag 1: Wie ben je en waar ben je woonachtig?  

Antwoord: Mijn naam is Sonn Franken (eigenlijk John), ik ben 55 jaartjes jong en ik ben geboren, getogen en woonachtig in Bergen op Zoom  

 

Vraag 2: Hoe zou je je jeugd omschrijven.  

 Antwoord: Ik mag best trots zijn dat ik een hele gelukkige jeugd heb gehad. Als één na jongste van acht kinderen uit een arbeidersgezin hadden we het financieel niet breed. Maar dat maakten we meer dan goed in geluk. Als het maar effe kon nam mijn vader het hele gezin en nog wat vriendjes en vriendinnetjes in het weekend mee voor een dagje autorijden. Zo reden we haast alle toerritjes in Nederland en België; ja zelfs Duitsland bezochten we frequent. Mijn middelbare school verbracht ik op het Roomskatholiek Gymnasium Juvenaat Heilig Hart te Bergen op Zoom. Hier heb ik de liefde voor literatuur en poëzie ontdekt.   

 

Vraag 3: Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?  

Antwoord: Eigenlijk heb ik altijd al geschreven. In mijn werkschriften op school stonden altijd wel korte teksten en gedichten, maar ook allerlei tekeningen. Toen ik al vroeg op het Juvenaat mijn eerste bandje had was ik degene die de teksten schreef. 

Ik had al lang flarden van een verhaal in mijn hoofd. Toen ik met de Bergse schrijver Albert Hagenaars een keer mijn gedichten wilde delen, was het mijn proza die zijn aandacht trok. Hij heeft me de figuurlijke trap onder mijn kont gegeven om dit boek te schrijven, het boek dat tot ‘De Oversteek’ verwerd. Albert was mijn mentor en werd mijn vriend. Daarmee kwam ook het zelfvertrouwen om mijn eerste bundel uit te geven:’Scherm, mijn Venster’. De titel werd me aangereikt door de bekende dichter Bert Bevers en bevatte een combinatie van gedichten en foto’s van mijn hand. Niet voor het eerst uitte ik hiermee mijn overtuiging dat een combinatie van Woord en Beeld het krachtigst de boodschap, de emotie, overbrengt.  

 

Vraag 4: Welke kant van jou persoonlijk komt terug in je schrijven?  

Antwoord: In mijn gedichten vang ik emoties en momenten die ik om me heen zie. Die kunnen van andere mensen zijn, maar zeker geef ik hier ook een deel van mezelf bloot. Het is aan de lezer te ontdekken welk gedeelte van mij is.  

In mijn boek ‘De Oversteek’ heeft een gedeelte betrekking op een leven in het heden. De mensen die dicht bij me staan herkennen waarschijnlijk heel wat van het Bergse leven en in de mensen die in het boek voorkomen.  

 

Vraag 5: Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?  

Antwoord: Eigenlijk hebben we allemaal wel angsten en is het vanzelfsprekend dat deze in je schrijven terugkomen. Doe ik het wel goed, heb ik wel toekomst, maar ook de vraag of je soms niet te kortzichtig of zelfs te egoïstisch bent? Dit brengt trekjes naar boven waar je niet trots op kunt zijn en dat sluipt ook in je karakters die je gebruikt in je werk. In mijn gedichten met name schroom ik niet om over angsten en donkere gevoelens te schrijven. Maar daarbij laat ik wel in het midden of ze van mezelf zijn of mensen in mijn omgeving.  

 

Vraag 6: Waar ben je het meeste trots op?  

Antwoord: Ik was al trots op het feit dat ik sinds 2007 als freelance fotograaf / journalist in 2007 voor een grote uitgever mocht gaan werken. Dit naast mijn vaste baan in de kwaliteitszorg. Mijn droom een eigen nieuwssite te beginnen werd in 2010 werkelijkheid en nu heb ik in eigen beheer een boek en een bundel mogen uitbrengen die goede kritieken krijgen en goed verkocht zijn zodat ik uit de kosten ben. Mensen verslinden wat ik schrijf en dat is natuurlijk een eer en een geweldig cadeau. Het motiveert om mijn andere dromen na te jagen. Erg trots ben ik dat een uitgeverij (Godijn Publishing via het project Boek10|) nu heeft aangegeven ‘De Oversteek’ opnieuw uit te willen geven, maar ook deel II en III van dit drieluik onder hun vlag uit te brengen.  

Waar ik trouwens erg trots op ben is het feit dat ik van Cultureel Brabant (CUBRA) een erg mooie recensie heb ontvangen waarbij zelfs de vergelijking met Tolkien viel. Hoe prachtig ook dat ik van de dochter van Tolkien, Priscilla Mary Anne, een brief heb mogen ontvangen waarin ze mij feliciteert met mijn boek, er trots op is dat ik geïnspireerd ben door haar vader en mij veel geluk wenst op mijn schrijverspad.

Mijn oorlogsroman heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar een uitgever (Boekenindustrie) en is inmiddels in heel Nederland bij de boekenwinkels en sites te koop. De eerste recensies van ‘In de Schaduw van de Waarheid’ zijn heel positief dus ook dit smaakt naar meer. Onlangs werd ik nog benaderd door iemand die het zo’n mooi verhaal vond en die me meldde dat hij nog een biografie van zijn vader had die tijdens de oorlog was geschreven. Of dit misschien materiaal was waar ik wat mee kon? Ook dan kun je je heel trots voelen in het vertrouwen dat mensen in je stellen.  

 

Vraag 7: Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?  

Antwoord: Het is natuurlijk een hele eer om uitgekozen te worden als één van 10 veelbelovende schrijvers in Nederland. Ik ervaar dat als een stukje waardering voor wat ik doe.  

 

Vraag 8: Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?  

Antwoord: Ondertussen is gebleken dat Boek10! heel veel tamtam oplevert want editie 2016 heb ik toch wel overal voorbij zien komen. Het biedt mij de kans om mezelf op een groter podium te presenteren en ik hoop dan ook dat het bijdraagt aan mijn naamsbekendheid. Het is ook erg leuk dat er onder de andere negen auteurs ook schrijvers van het fantasy genre zitten dus dit moet wel een click geven. Voor wat de toekomst betreft is de intentie dat ik deel II en deel III van mijn kronieken ook via Boek10! presenteer dus dat zou geweldig zijn. Ik hoop dat lezend Nederland mij omarmt als een nieuwe auteur met opwindende lekker te lezen boeken.  

 

Vraag 9: Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?  

Antwoord: In 2017 komt dus deel I en ook hopelijk deel II van mijn drieluik uit onder de hoede van Godijn Publishing. Deel III volgt hopelijk in 2018. In 2017 hoop ik ook mijn tweede bundel gedichten / foto’s uit te brengen die reeds gereed is. Mijn oorlogsroman heeft voorlopig alle signalen mee en ik hoop ook hiermee door te breken tot een groter publiek.  

Net als andere schrijvers hoop ik dat ik op een dag een echte bestseller mag schrijven die over heel de wereld gelezen wordt.  

 

Vraag 10: Wat is je website waar mensen iets meer van je kunnen lezen / zien?  

 

Antwoord: Ik zou iedereen willen verwijzen naar www.bozinbeeld.nl waar ik een eigen tabblad heb onder de naam ‘Sonn in Beeld’. Hier vind je informatie over mij, mijn boeken, mijn eigen belevenissen en gedichten. Het is mijn eigen vlog zeg maar.