Voor het Passieconcert 2017 ‘MATER DOLOROSA OMNI TEMPORE’ heeft Hét Concertkoor een heel bijzondere programmakeuze gemaakt.

 

Naast twee beroemde koorwerken – het Miserere van Allegri (1582-1652) en het Stabat Mater van Haydn (1732-1809) – plaats het louter composities van zeer recente datum van twee van de meest populaire componisten van deze tijd: de Noor Ola Gjeilo (1978) en de Brit James Whitbourn (1963).

Centraal in het programma staat de Mater Dolorosa, de moeder van smarten, treurend om het verlies van haar kind. De toevoeging ‘omni tempore’ legt de link naar de programmakeuze: het verdriet van een moeder om haar overleden kind is immers van alle tijden. Ongeacht het tijdsverschil van bijna vier eeuwen tussen bijvoorbeeld de componisten Allegri en Gjeilo geldt dat ook voor de emoties die hun composities herbergen. 

De tijd dat eigentijdse klassieke muziek doorgaans met kakofonie werd vergeleken ligt zo’n dertig veertig jaar achter ons. Componisten van nu schrijven prachtige, welluidende muziek die de vergelijking met die van componisten als Allegri en Haydn met glans kan doorstaan en het bewijs daarvan levert Hét Concertkoor op 26 maart aanstaande in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom.

Naast Allegri’s prachtige Miserere en Haydns meesterlijke Stabat Mater klinken drie werken van Ola Gjeilo (Ubi Caritas, The Ground en Luminous Night of the Soul) en twee van James Whitbourn (Eternal Rest en Requiem Canticorum). Naast de traditionele bezetting van een werk als Haydns Stabat Mater (solisten, koor en orkest) krijgen de eigentijdse werken uiteenlopende bezettingen van solisten, koor met piano en strijkkwartet (Gjeilo) en van soli met sopraansaxofoon en orgel (Whitbourn).

Aan het concert werkt naast Hét Concertkoor een uitgebreide (en internationale) schare aan professionele musici mee uit maar liefst zeven verschillende landen. Naast het Fringe ensemble dat voor de pauze het Stabat Mater begeleidt, begeleiden Natasha Morozova, Stamatis Sachas, Ulla Thorsteinsdóttir en Monique Heidema als strijkkwartet samen met pianiste Elena Yefanova de werken van Gjeilo en sopraansaxofonist Vincent klep en organist Toine Jimkes die van Whitbourn.

Daarnaast treden maar liefst negen vocale solisten van naam op: Iris Hendricks, Dorine Mortelmans en Josefien Stoppelenburg (sopraan); Charlotte Stoppelenburg en Lester Lardenoye (alt/altus); Joris Bosman en Alex vermeulen (tenor) en Pieter Hendriks en Kris Belligh (bas-bariton). Het concert staat onder leiding van André Telderman.

Kaarten voor het concert kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar via de koorwebsite hetconcertkoor.nl; telefonisch te bestellen (0164-210112) en zijn tevens verkrijgbaar bij Boekhandel Quist, Fortuinstraat 24 Bergen op Zoom, bij de koorleden en voor aanvang van het concert aan de kerk. Het concert in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom begint om 14:30 uur. Om 14:00 uur is de kerk open (ingang Kerkstraat). Van het concert wordt tevens een live geluidsregistratie gemaakt.