Sahin Ergec is fractievoorzitter van de PvdA te Bergen op Zoom. Hier zijn zijn antwoorden op vragen die BoZinBeeld.nl hem stelde n.a.v. de naderende landelijke verkiezingen op 15 maart.

 

1.       Waarom moeten mensen naar de stembus gaan?

Omdat jij nu mag bepalen welke kant Nederland op gaat. Jij mag meebeslissen of we meer of minder geld aan de Zorg moeten uitgeven, of we meer of minder moeten investeren in Armoedebestrijding, Opleidingen, Infrastructuur, Ontwikkelingshulp, Asielbeleid enzovoorts. Jij hebt het recht om Nederland die kant op te sturen die jij wilt. En je stem telt wél mee.  

 

2.       Wat kan politiek voor de burger betekenen?

De politiek betekent ontzettend veel voor de burger! Daar zit wel de voorwaarde aan dat de politiek naar de burger blijft luisteren én dat de burger actief blijft communiceren richting de politiek na de verkiezingen. Er zit een een gedeelde verantwoordelijkheid! Wil jij voor jezelf en jouw kinderen een bepaalde toekomst in Nederland, dan moet je je nú verdiepen in waar partijen voor staan en op die partij stemmen die jou en je kinderen die toekomst kan geven. Dit geldt voor álle onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.

 

3.       Naar welke partij gaat Uw stem en waarom?

Ik stem Partij van de Arbeid. En dat doe ik omdat dat de énige partij is die én sociaal democratische beslissingen maakt; wat betekent dat ze opkomen voor iedereen in Nederland en in het bijzonder aandacht hebben voor die mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij én ook moeilijke beslissingen durft te maken die op de lange termijn goed zijn voor heel Nederland. De Partij van de Arbeid doet niet aan populisme, zegt niet alleen wat de burger wil horen, denkt niet alleen aan korte termijn winst, maar vertelt het juiste verhaal, het echte verhaal; de waarheid. Een partij die de zwaarste lasten daar legt waar ze horen, bij de sterkte schouders en ook IEDEREEN gelijke kans geeft. 

 

4.       Welke onderwerpen zijn voor U belangrijk en waarom moeten de stemmers daar extra aandacht aan besteden bij hun keuze?

Koopkracht. Werkgelegenheid. Armoedebestrijding. Zorg. Onderwijs. En door al deze onderwerpen heen loopt het onderwerp; gelijke kansen voor iedereen! Dit zijn voor mij de belangrijkste onderwerpen. En hier zouden mijn inziens burgers extra veel aandacht aan moet geven omdat dit ook écht invloed heeft op het leven van mensen en hun kinderen. Door keuzes te maken in deze onderwerpen geef je ook echt richting aan hoe je wilt dat de maatschappij er uit ziet in de toekomst. Ik wil een maatschappij waarin iedereen de middelen heeft om op een fatsoenlijke manier in deze maatschappij te staan (koopkracht). Dit kun je bewerkstelligen door iedereen een kans te geven op een baan waar die middelen; loon; uit voortvloeit (werkgelegenheid). Hierdoor ga je (kinder)armoede tegen (armoedebestrijding). Een kwaliteit van een moderne democratie kun je meten door te kijken hoe de maatschappij omgaat met mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen; daar moet in geïnvesteerd worden (Zorg). Mensen moeten zich ten alle tijden kunnen ontwikkelen; jong en oud! De jeugd is de toekomst maar ook mensen van middelbare en ouderen moeten zich continu kunnen ontwikkelen (Onderwijs). 

 

5.       Welke partij sluit het beste aan bij de politieke route die Uw eigen partij vaart?

GroenLinks lijkt een partijprogramma te hebben die het meest op onze politieke route vaart. Natuurlijk bewandelen zij op bepaalde onderwerpen andere wegen maar onze uitgangspunten lijken veel op elkaar. Met deze partij zou de PvdA goed kunnen samenwerken. De SP staat mijn inziens met haar partijprogramma wat verder af van de PvdA; echter hun politieke veren (opkomen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving) komen juist wel overeen met onze politieke drijfveren. 

 

6.       Als U een lokale partij van een landelijke partij vertegenwoordigt, welke andere landelijke partijen sluiten dan bij Uw ‘politiek gemoed’ aan en waarom?

NVT. Ik zou zeggen; stem allen Partij van de Arbeid.

 

7.       Wat zijn voor U de kern items waar de kiezer zich op moet richten in hun oriëntatie en waarom?

Koopkracht. Werkgelegenheid. Zorg. Onderwijs. Armoedebestrijding. Zie vraag 4

 

8.       In hoeverre zal de landelijke uitslag bepalend zijn voor Uw lokale partij en de koers die U gaat volgen?

De landelijke uitslag gaat een grote impact hebben op de lokale politiek en dus ook op lokale partijen. De PvdA is de enige partij die meer autonomie wil geven aan gemeenten maar dit wel gestructureerd en in goed overleg wil doen. Wat hebben gemeenten nodig? Hoe kunnen we dit het beste implementeren? Welke investeringen zijn hierbij nodig? Hoe kunnen we de gemeentepolitiek méér invloed geven op beleid wat hun raakt? (Een belangrijkere vraag is echter; hoe kunnen we de burger beter betrekken bij de beslissingen die de politiek in haar algemeenheid maakt. De nieuwe Omgevingswet is daar een goed voorbeeld van)