Godijn Publishing lanceert op zaterdag 6 mei in de Park Schouwburg te Hoorn 10 veelbelovende Nederlandse auteurs. Als één van de 10 ben ik er ook trots op dat ik mijn negen mede auteurs aan jullie mag voorstellen; hier de derde auteur al weer:

 

'Ik ben Onno-Sven Tromp. Als een van de tien schrijvers van het project Boek10! bij Godijn Publishing lanceer ik op zaterdag 6 mei 2017 mijn romandebuut ‘Fantoomregen’ in de Park Schouwburg te Hoorn.'

Vraag 1: Wie ben je en waar ben je woonachtig?

Ik ben dichter, romanticus en wereldburger. Eerder publiceerde ik dichtbundels, schrijverswandelgidsen en een filosofisch boekje. Ik heb vier jaar in Afrika gewoond en mijn avonturen uit die tijd heb ik verwerkt in mijn roman ‘Fantoomregen’. Het is een zinderende zoektocht door Tanzania, waarbij de hoofdpersoon op onderzoek uitgaat als er een hulpproject dreigt vast te lopen. Ik ben 49 jaar en woon nu in Amsterdam, met mijn vrouw, dochter en zoon.

 

Vraag 2: Hoe zou je je jeugd omschrijven.

 

Ik bracht mijn jeugd door in een dorp op de Friese klei, met polsstokspringen, kaatsen en kievitseieren zoeken. Later verhuisden we naar Leeuwarden, waar ik naar de middelbare school ging. Mijn eerste gedicht schreef ik vlak voor mijn eindexamen en kon ik meteen voordragen op de lokale radio. Ik ben het gedicht kwijt, maar misschien ligt er nog ergens een opname in een archief. Die zou ik wel weer eens willen horen.

 

Vraag 3: Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

 

Dichten bleef sindsdien mijn passie. Ik ging studeren in Groningen, werd lid van de literaire studentenvereniging Flanor en won mijn eerste prijzen met poëzie. Ik deed op de universiteit een paar jaar milieukundig onderzoek en daarbij was het schrijven een welkome afwisseling. Gaandeweg werd het schrijven steeds belangrijker. Nadat ik was verhuisd naar Amsterdam, deed ik nog een jaar onderzoek, maar daarna liet ik de wetenschap achter me. Ik ging werken als redacteur en trok met een rugzak door Azië. Nog steeds win ik regelmatig prijzen met mijn gedichten.

 

Vraag 4: Welke kant van jou persoonlijk komt terug in je schrijven?

 

In alles wat ik schrijf, vind je een combinatie van mijn ongebreidelde fantasie en een prettig kriebelende onrust. Twee keer kregen we de kans om in Afrika te gaan wonen: twee jaar in Tanzania en twee jaar in Oeganda. Terwijl ik in Nederland voortdurend de drang voel om gedichten te schrijven, borrelde er in Afrika vooral proza bij me op. Het dagelijkse leven rond de evenaar zit zo vol verhalen, dat ik er wel iets mee móést doen. Dat werd dus de roman ‘Fantoomregen’.

 

Vraag 5: Heb je een donkere kant van jezelf of angsten die terugkomen in je schrijven?

 

Ik ontken alles.

 

Vraag 6: Waar ben je het meeste trots op?

 

Op mijn veelzijdigheid. Ik had ervoor kunnen kiezen om een exacte wetenschapper te blijven, maar wilde ook ruimte bieden aan mijn liefde voor boeken en schrijven. Het ene moment schrijf ik nu een sonnet en even later leer ik Swahili, herschrijf ik een passage uit mijn roman of geef ik iemand bijles wiskunde. Zolang ik mezelf blijf verrassen, ga ik door met nieuwe dingen ontdekken. Het leven is een experiment.

 

Vraag 7: Hoe voelt het om dit nieuwe avontuur Boek10! aan te gaan?

 

Als schrijver werk je veel alleen. Zitten achter je bureau en stug doorschrijven maar. Het mooie van Boek10! is dat je met z’n tienen tegelijkertijd een boek lanceert, waardoor je elkaar kunt steunen met tips en aanmoedigingen. Ik vind het ook spannend om te zien wat er zal gebeuren met de boeken van de negen andere schrijvers.

 

Vraag 8: Wat zijn je verwachtingen van dit project en waar hoop je dat het je brengt?

 

Eigenlijk heb ik geen concrete verwachtingen van Boek10! Ik ben vooral erg blij dat er na veel dichtbundels eens een roman van me verschijnt. Het geeft me inspiratie voor het schrijven van een nieuwe!

 

Vraag 9: Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

 

Als ‘Fantoomregen’ straks in alle boekenkasten staat, een verplicht boek is op scholen, alle mogelijke literaire prijzen heeft gewonnen, als onvermijdelijke klassieker opduikt in kranten en tijdschriften, gepubliceerd is in tweeëndertig andere talen en als verfilming een wereldwijd publiek heeft bereikt, zal ik mij nederig zetten aan het schrijven van een volgende roman.

 

Vraag 10: Wat is je website waar mensen iets meer van je kunnen lezen / zien?

 

De site www.onnosventromp.nl is vooral gewijd aan mijn gedichten. Ook kun je me als romanschrijver volgen op www.facebook.com/fantoomregen.