Voor de achttiende keer wordt er een reeks van vier lezingen georganiseerd over de cultuurhistorie rond Bergen op Zoom.

 

De lezingen worden gehouden in de Hofzaal van Het Markiezenhof te Bergen op Zoom en worden georganiseerd door Het Markiezenhof, De Geschiedkundige Kring en Heemkundekring Halchterth.

 

Dinsdag 7 maart 2017

Peter Henderikx: Handel en scheepvaart in de Scheldedelta van de 13e tot de 16e eeuw, met bijzondere aandacht voor de relatie tussen Bergen op Zoom en Reimerswaal

In het in 2012 verschenen eerste deel van de nieuwe Geschiedenis van Zeeland is door diverse auteurs, onder wie de spreker, uitvoerig ingegaan op de positie van de Zeeuwse en Noord(=Zeeuws)Vlaamse steden in het handels- en scheepvaartverkeer vanuit en naar de Scheldedelta, evenals op hun onderlinge relatie en de betekenis van de handelsmetropolen Brugge en Antwerpen. Heel weinig aandacht is toen echter besteed aan de economische rol van Bergen op Zoom in de Scheldedelta en ook Reimerswaal is er in deel één van de Geschiedenis van Zeeland wat bekaaid vanaf gekomen. In deze lezing hoopt de spreker dat enigszins goed te maken. 

 

Dinsdag 14 maart 2017

Cees Vanwesenbeeck: Zes eeuwen zilver en zilversmeden in en rond Bergen op Zoom

Over de geschiedenis van het zilver- en goudsmedenambacht in Bergen op Zoom is tot op heden heel weinig geschreven. Over de zilversmeden in de baronie van Breda verscheen in 2000 een lijvig boekwerk, maar Bergen op Zoom en het Markiezaat bleven onbeschreven bladen.

Nu er inmiddels uitgebreid onderzoek is gedaan, weten we dat er in zes eeuwen zo’n 400 goud- en zilversmeden actief zijn geweest. In 1522 waren er zelfs voldoende zilversmeden om een zelfstandig gilde te vormen. Dat er hier zoveel zilversmeden actief waren, is te danken aan de twee jaarmarkten waardoor er voldoende omzet gemaakt kon worden. Bovendien is de invloed van de Antwerpse zilversmeden op het aantal en de kwaliteit van de Bergse zilversmeden zeker van belang geweest.

 

Dinsdag 21 maart 2017

Cees Meijer: 150 jaar Gemeentelijke Muziekschool 

In 2017 bestaat de Gemeentelijke Muziekschool – nu Centrum voor de Kunsten, onderdeel van het Cultuurbedrijf – 150 jaar. Opgericht in 1865 op initiatief van het Toonkunstig Gezelschap Harmonie, werd de muziekschool al twee jaar later een gemeentelijke instelling. Die was toen gehuisvest in een lokaal van de lagere school aan de Vismarkt. Sindsdien is de muziekschool meerdere keren verhuisd om uiteindelijk een definitieve huisvesting te vinden in de voormalige Wilhelminakazerne aan de Burgemeester Stulemeijerlaan. Niet alleen de behuizing groeide, maar ook het aantal cursisten, docenten, de kwantiteit van het aanbod en de kwaliteit van de dienstverlening. Tijdens deze lezing zal de bewogen geschiedenis van de muziekschool worden verteld, omlijst met beelden en verrassende optredens.

 

Dinsdag 28 maart 2017: dubbellezing 

Yolande Kortlever: Vreemd wordt eigen. De migratiegeschiedenis van Bergen op Zoom

Bergen op Zoom ligt op een gunstige plek vlakbij de belangrijke rivier de Schelde. Een ideale plek voor velen om zich te vestigen. De nederzetting werd stad en ontwikkelde zich tot een beroemde jaarmarktstad. Van heinde en verre kwamen handelslieden naar Bergen op Zoom en verschillende van hen besloten om hier te blijven. Dat deden ook talloze militairen die vanaf 1566 hier gelegerd waren om de stad te verdedigen. De achternamen van veel ‘echte’ Bergenaren onthullen hun herkomst, Stuart en Cameron bijvoorbeeld, kwamen oorspronkelijk uit Schotland. In de 19e en 20e  eeuw werd Bergen op Zoom industriestad en bood werkgelegenheid aan veel Bergenaren en wederom migranten. Zo kreeg de stad steeds nieuwe bewoners en wordt de samenleving gevormd zoals we die nu kennen.

 

Sigrid van Roode: Vreemd en eigen. Sieraden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Sieraden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika ogen voor ons op het eerste gezicht vreemd. Wie de taal van sieraden echter kan lezen, komt veel te weten over de draagster. Is ze van de eigen stam, of komt ze van verder? Is ze getrouwd, huwbaar, weduwe, arm, rijk, moeder of kinderloos? Andere aspecten zijn verrassend eigen: de angst voor ziektes en ongeluk is heel herkenbaar. Op deze avond krijgt u een introductie in de wereld van sieraden en de achterliggende verhalen, gewoonten en gebruiken, die soms vreemd, en soms heel eigen zullen blijken te zijn.

 

Locatie en tijd: 

Bergen op Zoom, Museum Het Markiezenhof, Steenbergsestraat 8, lezingen van 20.00-22.00 uur,  zaal open vanaf 19.30 uur.

 

Dinsdag 7 maart 2017

Peter Henderikx: Handel en scheepvaart in de Scheldedelta van de 13e tot de 16e eeuw, met bijzondere aandacht voor de relatie tussen Bergen op Zoom en Reimerswaal

 

Dinsdag 14 maart 2017

Cees Vanwesenbeeck: Zes eeuwen zilver en zilversmeden in en rond Bergen op Zoom

 

Dinsdag 21 maart 2017

Cees Meijer: 150 jaar Gemeentelijke Muziekschool

 

Dinsdag 28 maart 2017: dubbellezing

Yolande Kortlever: Vreemd wordt eigen. De migratiegeschiedenis van Bergen op Zoom

Sigrid van Roode: Vreemd en eigen. Sieraden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

 

Kaarten zijn te koop vanaf 13 januari. De deelnamekosten bedragen € 27,50 voor 4 lezingen (inclusief koffie/thee). In de voorverkoop zijn alleen kaarten voor de gehele reeks te verkrijgen. Deze zijn te koop aan de balie van het Markiezenhof vanaf 13 januari (dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur) en de andere organisaties. Wanneer er nog kaarten voorradig zijn, is het vanaf woensdag 1 maart mogelijk om kaarten per lezing te kopen, deze kosten € 10,00 per stuk (op = op). U kunt niet vooraf reserveren. Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar Yolande Kortlever (0164-277077).