Vanaf januari komen er biobased betaalmuntjes uit de muntenapparaten bij Gebouw-T.

 

Het poppodium is daarmee het eerste in Nederland die de huidige plastic betaalmuntjes vervangt door een duurzame variant. De biobased muntjes zijn speciaal voor Gebouw-T ontworpen door het bedrijf Material Sense LAB. Gebouw-T wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere poppodia en festivals in binnen- en buitenland die gebruik maken van plastic betaalmunten.  

Vanaf 2014 heeft het poppodium in Bergen op Zoom biobased hoog in het vaandel staan. 

Gebouw-T startte toen het project ‘SHFT to green’, een project dat gericht is op het verduurzamen van bedrijfsprocessen binnen poppodia. Een logische stap voor Gebouw-T, gezien Bergen op Zoom in Nederland de pioniersrol heeft op het gebied van biobased educatie en technologie. Door de aanwezigheid van de Green Chemistry Campus vinden er in deze regio vele ontwikkelingen op het gebied van biobased innovaties plaats. 

Het biobased betaalmuntje is vervaardigd uit zogenaamd PLA, bioplastic gemaakt uit maïs en zetmeel. Ook de extra toegevoegde stoffen voor het uiterlijk zoals de kleuring, en de vezels, zijn van natuurlijke grondstoffen. Wanneer de muntjes versleten zijn kunnen ze hierdoor verwerkt worden als compost. Dit maakt het muntje een circulair product, waarmee bijgedragen wordt aan een beter milieu. De unieke samenstelling van het product, de vezels van het maïs zijn zichtbaar, maakt dat het muntje niet na te maken is met 3D printers. 

Het muntje is ontwikkeld in samenwerking met Material Sense LAB. Simone de Waart van Material Sense LAB noemt poppodium Gebouw-T een koploper met de biobased munt. ‘We hebben dit soort pioniers nodig om op een positieve manier aandacht te vestigen op de transitie naar een circulaire economie, waarin materialen altijd herbruikbaar of biologisch afbreekbaar zijn’, stelt De Waart. Juist een munt is heel geschikt voor dat doel, vindt zij. ‘Een munt vertegenwoordigt een zekere waarde, en is heel tastbaar. Gebruikers komen zo heel letterlijk met de circulaire economie in aanraking.’ De Waart hoopt dat meer poppodia en festivals het voorbeeld van Gebouw T zullen volgen. Ook wil Material Sense LAB onderzoek doen naar mogelijk andere toepassingen van het nieuwe materiaal, bijvoorbeeld voor bekers en bordjes op festivals. Material Sense LAB werkte voor de ontwikkeling van het materiaal en de munt samen met het Biopolymeren Applicatie Centrum (BAC) van Avans Hogeschool en Damen Plastics voor het spuitgieten.

De invoering van het biobased muntje is één van de vele duurzame ontwikkelingen die zijn doorgevoerd in Gebouw-T. Het podium maakt tevens gebruik van onder andere biobased middelen voor de schoonmaak, gescheiden inzameling van afval, bekers van bioplastic en groene stroom. Voor haar inspanningen op het gebied van verduurzaming heeft Gebouw-T intussen als eerste poppodium het Duurzaamheidscertificaat ontvangen, dat wordt uitgegeven door Stichting Duurzame Evenementen. 

Het biobased betaalmuntje vervangt vanaf januari 2017 het huidige betaalmuntje van Gebouw-T. Gedurende een half jaar kan er bij het podium nog betaald worden met de huidige munt, vanaf juli 2017 kan alleen nog met het biobased betaalmuntje betaald worden. Alle plastic muntjes worden verzameld en gescheiden ingeleverd om vervolgens weer gerecycled te kunnen worden. Wie het biobased betaalmuntje graag in het echt wil zien kan tevens tot eind januari terecht bij de Biobased Pop-up store in Bergen op Zoom.