Dit jaar leek de Santa Run anders dan vorige jaren: frivoler, ietwat chaotischer, minder sportief maar veel meer fun.

 

Daar waar anders een behoorlijk gestage stroom Santas door de stad lopen, daar viel het veld deelnemers al heel snel uit elkaar. De zogenaamde ‘fun punten’ eisten de aandacht op en zo zag je veel groepjes even lekker blijven hangen. De organisatie had duidelijk gemaakt dat het met nadruk geen sportief loop evenement is, maar een leuke en vooral gezellige rondgang door het centrum van Bergen op Zoom.  Alleen op het laatst in het Markiezenhof en op de Grote Markt waar de afterparty werd gehouden klonterden alle deelnemers weer samen. De organisatie was in één ding goed geslaagd; de sfeer zat er weer beregoed in en alle deelnemers hadden een smile van oor tot oor.

 

Bergen op Zoom in kerstsferen, waar anders dan de binnenplaatsen van het Markiezenhof om tal van activiteiten te ontplooien? Je waande je in middeleeuwse tijden want een grotere koekenpan kun je toch niet vinden om een stukje vlees in te braden? Het zag er wel lekker uit.

Als je drie kilometers gelopen hebt voor de Santa’s Run dan moet je toch ook wel aan de inwendige mens denken; een natje en een droogje dus.

 

Overal in de stad waren kraampjes te vinden waar je warme chocomel kon bemachtigen of een ander warm drankje om je weer op temperatuur te brengen op deze koude natte zaterdag.

Zo vlak voor de kerstdagen wil iedereen nog wel een cadeautje kopen voor deze en gene. Op de kerstfoor waren er leuke kraampjes om net dat ene mooie ding te scoren.

 

Elanden en kerstverlichting lieten niets te raden over. Speciaal voor die honderden die mee deden met de Santa Run stonden langs het hele traject kraampjes opgesteld.

Voor sommigen was het toch wel goed dat er een stoel aanwezig was na zo’n vermoeiende middag; tijd om op je gemak alles en iedereen nog eens te laten passeren.

 

Hoe gezellig één van de tuinen van het Markiezenhof waar de karavaan van Buitengewoon Bergen op Zoom was neergestreken als bijdrage aan de Winterfoor. Laat dit nu net ook op het parcours van de Santa Run liggen.

Het was koud en nat op deze zaterdagmiddag. Dan is het toch wel lekker dat je van een warm kopje speciale koffie kan genieten zoals deze speciaal ingerichte ‘kraam’ je bood.

 

Op die lange zaterdagmiddagen nadat je al die winkels in de stad hebt afgestruind is het altijd lekker om een terrasje op te zoeken. De Winterfoor biedt daar altijd wel leuke plekjes toe.

Maarten, Alma en Theo (vlnr) zijn altijd aanwezig op Buitengewoon Bergen op Zoom, dus konden zij ook op deze Winterfoor editie niet ontbreken om hun beste beentje voor te zetten.

 

Deze stempelaars annex controleurs van de Santa Run hadden het reuze naar hun zin op één van de binnenplaatsen van het Markiezenhof. Met al die standjes en kraampjes was het daar stééngezellig.

Overal in de stad zag je groepjes Kerstmannen en vrouwen. Na het eerste startschot was het sportieve er zo af en was de rondgang van drie kilometer er vooral eentje van genieten, plezier hebben en met regelmaat de neut nemen op één van de ‘fun-plaatsen’.

 

De Winterfoor komt echt in kerstsferen als je de kerststal op het Beursplein weer kunt bewonderen. Laat kerstmis dus maar beginnen.