Maarliefst negen keer ellef levensjaren bracht hij door.

 

Altijd en overal aan Bergen op Zoom gebonden. Nu, afgelopen vrijdag 25 november is hij ons ontvallen. Talloze droge en natte tranen vinden hun weg als heel veel mensen treuren om het verlies. Wie kent hem eigenlijk niet? Hele generaties hebben Kees op het netvlies als ze denken aan een ondernemer, een chef, medebestuurder van de stad, Prins van de Vastenavend, altijd vol interesse in alles en iedereen, genietend van het leven, maar bovenal die aimabele man die bij iedereen een warm plekje in het hart had.

 

Weinig mensen die zo hun stempel gedrukt hebben op hun omgeving, weinig mensen die zo betrokken waren bij hun omgeving. Weinig mensen ook die het vergund waren zelfs hun 99e levensjaar in de eigen omgeving te mogen vertoeven, onder de mensen zoals hij altijd geleefd heeft.

 

“Hij was mijn Prins, van hem heb ik de Vastenavend geleerd, met hem heb ik zoveel liedjes gezongen.” 

 

“Hij was de ondernemer die met zijn frisdranken en vruchtensappen Bergen op Zoom op de kaart zette in die industrie.”

 

“Hij mag ook als één van de politieke en bestuurlijke vaders van onze stad genoemd worden.” 

 

Al deze bovenstaande uitspraken zeggen genoeg over een man die in 2000 tot ereburger van een dankbare stad benoemd werd: zijn geliefde Bergen op Zoom.

 

Eens worden we bij iedereen geconfronteerd met zijn of haar verscheiden. Het verdriet treft ons als een mokerhamer en heeft tijd nodig om te helen, zeker voor die mensen die het dichtst bij hem staan. 

 

Gelukkig heeft Kees ons zoveel moois achtergelaten dat een terugblik op de herinneringen al snel een glimlach op het gezicht brengt. In zekere zin is ‘De Schande van Sanne’ terug te herleiden op een door Kees geschreven biografie van Josina Peereboom. Wie de tradities van onze Bergse Vastenavend bekijkt ziet hier vaak de hand van Kees in. Namen als B3, Sisi en Vrumona leiden ons terug naar het ondernemerschap van Kees Becht. Er zijn zoveel momenten dat juist Kees Becht een onderdeel was van idee, besluitvorming en totstandkoming. 

 

Daarom kan Kees Becht ook nooit sterven, door zijn hele leven is hij verworden tot één van de fundamentstenen van de Bergse gemeenschap. Daarom ook denken we altijd aan hem terug met een warm gevoel van herkenning en van respect. Kees blijft ook na zijn verscheiden één van de notabelen van onze stad. Daarom blijft hij altijd in onze herinneringen bestaan!

 

Kees Becht 

 

Verworden tot kernsteen van onze stad

jouw wezen verweven met levens

nu huilend of stilstaand bij herinneringen

die oprispen als boreling.

 

In het nat der treurnis, jouw essentie

opgenomen en beleefd

gedeeld door zoveel harten

in beleving van een gemeenschap.

 

Adieu, vriend der vrienden

proostend op jouw verscheiden

bouwen we verder op de grondvesten

die jij ons nalaat als fundament

van lach en toekomst.