Mijn naam is Sonn Franken en ook ik ben één van de schrijvers die deze zaterdagmorgen 12 november tussen 10:00 uur en 12:00 uur te vinden zal zijn in de Bibliotheek te Baarle Nassau, Pastoor Katerstraat 5 – 7.  Komen jullie ook?

 

 

Deze ochtend zullen een aantal schrijvers uit Senegal, België en Nederland acte de présence geven waarbij boeken gesigneerd worden, het publiek de ruimte krijgt om vragen te stellen en waarbij tevens enkele kunstenaars aanwezig zijn om het publiek te verrassen met hun werk. Daarnaast is er ook aandacht voor fotografie en bodypainting.

In een stel artikelen hebben we de afgelopen weken een aantal schrijvers aan U voorgesteld aan de hand van een aantal vragen. We hopen Uw interesse te wekken opdat U vandaag ook  aanwezig bent op deze speciale ochtend.

 

 

Vraag 1: Wie ben je en waar ben je woonachtig?

 

Antwoordt: Mijn naam is Sonn Franken (eigenlijk John), ik ben 54 jaartjes jong en ik ben geboren, getogen en woonachtig in Bergen op Zoom

 

 

Vraag 2: Hoe zou je je jeugd omschrijven.

 

Antwoordt: Ik mag best trots zijn dat ik een hele gelukkige jeugd heb gehad. Als één na jongste van acht kinderen uit een arbeidersgezin hadden we het financieel niet breed. Maar dat maakten we meer dan goed in geluk. Als het maar effe kon nam mijn vader het hele gezin en nog wat vriendjes en vriendinnetjes in het weekend mee voor een dagje autorijden. Zo reden we haast alle toerritjes in Nederland en België; ja zelfs Duitsland bezochten we frequent. Mijn middelbare school verbracht ik op het Roomskatholiek Gymnasium Juvenaat Heilig Hart te Bergen op Zoom. Hier heb ik de liefde voor literatuur en poëzie ontdekt. 

 

 

Vraag 3: Wat was de aanleiding / trigger om het schrijverspad op te gaan?

 

Antwoordt: Eigenlijk heb ik altijd al geschreven. In mijn werkschriften op school stonden altijd wel korte teksten en gedichten, maar ook allerlei tekeningen. Toen ik al vroeg op het Juvenaat mijn eerste bandje had was ik degene die de teksten schreef.

Ik had al lang flarden van een verhaal in mijn hoofd. Toen ik met de Bergse schrijver Albert Hagenaars een keer mijn gedichten wilde delen, was het mijn proza die zijn aandacht trok. Hij heeft me de figuurlijke trap onder mijn kont gegeven om dit boek te schrijven, het boek dat tot ‘De Oversteek’ verwerd. Albert was mijn mentor en werd mijn vriend. Daarmee kwam ook het zelfvertrouwen om mijn eerste bundel uit te geven:’Scherm, mijn Venster’. De titel werd me aangereikt door de bekende dichter Bert Bevers en bevatte een combinatie van gedichten en foto’s van mijn hand. Niet voor het eerst uitte ik hiermee mijn overtuiging dat een combinatie van Woord en Beeld het krachtigst de boodschap, de emotie, overbrengt.

 

 

Vraag 4: Welke kant van jou persoonlijk komt terug in je schrijven?

 

Antwoordt: In mijn gedichten vang ik emoties en momenten die ik om me heen zie. Die kunnen van andere mensen zijn, maar zeker geef ik hier ook een deel van mezelf bloot. Het is aan de lezer te ontdekken welk gedeelte van mij is.

In mijn boek ‘De Oversteek’ heeft een gedeelte betrekking op een leven in het heden. De mensen die dicht bij me staan herkennen waarschijnlijk heel wat van het Bergse leven en in de mensen die in het boek voorkomen.

 

 

Vraag 5: Waar ben je het meeste trots op?

 

Antwoordt: Ik was al trots op het feit dat ik sinds 2007 als freelance fotograaf / journalist in 2007 voor een grote uitgever mocht gaan werken. Dit naast mijn vaste baan in de kwaliteitszorg. Mijn droom een eigen nieuwssite te beginnen werd in 2010 werkelijkheid en nu heb ik in eigen beheer een boek en een bundel mogen uitbrengen die goede kritieken krijgen en goed verkocht zijn zodat ik uit de kosten ben. Mensen verslinden wat ik schrijf en dat is natuurlijk een eer en een geweldig cadeau. Het motiveert om mijn andere dromen na te jagen. Erg trots ben ik dat een uitgeverij (Godijn Publishing via het project Boek10|) nu heeft aangegeven ‘De Oversteek’ opnieuw uit te willen geven, maar ook deel II en III van dit drieluik onder hun vlag uit te brengen.

Waar ik trouwens erg trots op ben is het feit dat ik van Cultureel Brabant (CUBRA) een erg mooie recensie heb ontvangen waarbij zelfs de vergelijking met Tolkien viel. Hoe prachtig ook dat ik van de dochter van Tolkien, Priscilla Mary Anne, een brief heb mogen ontvangen waarin ze mij feliciteert met mijn boek, er trots op is dat ik geïnspireerd ben door haar vader en mij veel geluk wenst op mijn schrijverspad.

 

Mijn oorlogsroman is op dit moment klaar en ook daar heeft zich een uitgeverij voor aangemeld: Boekenindustrie. Ik heb een eerste voorstel voor de cover al mogen zien en het is geweldig.

 

Vraag 6: Wat wil je nog bereiken / wat zijn je dromen?

 

Antwoordt: In 2017 komt dus deel I en II van mijn drieluik uit onder de hoede van een bekende uitgeverij. Deel III volgt dan in 2018. In 2017 hoop ik ook mijn tweede bundel uit te brengen die reeds gereed is en ook mijn eerste oorlogsroman zal in 2017 het daglicht zien. Op dit moment heeft Boekenindustrie het eerste voorstel van de cover aangeleverd en het plan is om het boek nog tijdens Sinterklaas in de winkels te hebben. 

Net als andere schrijvers hoop ik dat ik op een dag een echte bestseller mag schrijven die over heel de wereld gelezen wordt. 

 

Vraag 7: Wat is je website waar mensen iets meer van je kunnen lezen / zien?

 

 

Antwoordt: Ik zou iedereen willen verwijzen naar www.bozinbeeld.nl waar ik een eigen tabblad heb onder de naam ‘Sonn in Beeld’. Hier vind je informatie over mij, mijn boeken, mijn eigen belevenissen en gedichten. Het is mijn eigen vlog zeg maar.