’t Sjefkesbal bij ‘Riet de Ster’ ligt bij menig gelouterd Vastenavendganger nog in het geheugen; misschien ben je er zelf nog wel geweest?

 

Het was ergens in 1979 dat een Bergse Dweil de kriebels kreeg van dit Vastenavendbal. Het was een directe aanleiding om op pad te gaan en geestverwanten te zoeken. Het waren mensen die de kriebels kregen van dit feest van de boerekiel, de zaddoek tot aan het gerdijntje. Onder het motto ‘okkusprebere’ werden voorzichtig de eerste repetitieschreden gezet bij de familie Elst aan de Antwerpsestraatweg. Het moest een dweilband worden, zo vertelde men ons, die “de Bergse straten zou vervulle mee de leutigste Krabben’òòrkes tinkelende Vastenavendmeziek.”

Dweilband Okkusprebere is sinds 1980 een begrip in de Bergse Vastenavend. Dat willen ze zeker ook houden maar helaas hebben ze het afgelopen jaar door diverse omstandigheden enkele leden verloren. Daarom zoekt de band naarstig naar nieuwe leden om er zeker van te zijn dat Vastenavend 2017 opnieuw een stikstéénleutig dweiljaar wordt. Ze zijn dan ook op zoek naar liefst zeker twee tuba’s, twee trombones en een trompet.

De ‘rippetiessies’ zijn altijd bijzonder leuk. Lange tijd repeteerde Okkusprebere in café De Ster, later in het Klokhuis, de Bourgondiër en tegenwoordig worden elke zaterdag om de twee weken om 15.30 uur de repetities in Thalia gehouden. Vanaf januari wordt er wekelijks gerepeteerd. Voorafgaande aan het Sjekesbal in 1980 wilde men enige praktijkervaring op doen, daarom werd besloten om op zondagmiddag een dweiltochtje te maken, vergezeld van echtgenotes en kinderen. Deze optredens op de zondagmiddagen zijn tot heden de belangrijkste activiteit van Okkusprebere gebleven: nog steeds trekt de band op de vier Vastenavendzondagen door de stad, evenals op de dinsdagavond.

Muzikanten die belangstelling hebben om het ook eens te proberen bij Okkusprebere kunnen contact opnemen met Toon Verdult, 06 219 483 11 of 0164 259750. Het is wel belangrijk dat men noten kan lezen!