Oktober maand van de geschiedenis - en daarom zijn in het Markiezenhof tal van momenten waar je beslist aanwezig moet zijn.

 

Zondag 9 oktober was zo'n moment. In de Hofzaal werd de documentaire 'Hoop op Toekomst' getoond. Leo van Maaren heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt over de opvang van maar liefst ruim een miljoen Belgen in Nederland vanaf oktober 2014. 'Hoop op Toekomst' was ook de naam van het fanfarekorps dat in 1915 werd opgericht in Vluchtoord Gouda. De documentaire vertelt aan de hand van oude beelden, foto's, brieven van betrokkenen en verhalen van nazaten het verhaal van de vlucht van meer dan een miljoen Belgen die op de vlucht gingen voor de oorlog en de Duitse agressor. Nederland was in deze periode neutraal maar kreeg wel het probleem van een enorme vluchtenstroom. De documentaire vertelt de verhalen van de vluchtelingen, maar ook die van geschiedschrijvers. 

Yolande Kortlever introduceerde de documentaire aan het publiek en vertelde vooraf nog hoe een en ander tot stand gekomen was en hoe deze documentaire past in deze maand van de geschiedenis waar gekozen is voor het thema 'Grenzen'. Met een kleine vijftig bezoekers was er ruime aandacht voor deze middag die meer dan de moeite van het bezoeken waard was. Het is altijd goed om eens in het verleden te duiken en haast te 'proeven' hoe zo'n vluchtelingenstroom allerlei vragen oplevert. Het helpt ons misschien in de hedendaagse tijd waar we vanwege brute oorlogen wederom met een grote vluchtelingenstroom te maken hebben. Wellicht wordt onze blik weer wat gekleurder en menselijker in plaats van de bijzonder eenzijdige opinie die ons opgedrongen wordt door een paar van onze 'politieke' leiders.