Het was alweer het 12e Kapellenfestival dat door Looporkest de Leutige Krabben werd georganiseerd.

 

Op drie locaties, bij Thalia, De Grote Markt en op het Beursplein speelden de bandjes de longen uit het lijf om het publiek te vermaken en om kans te maken op één van de prijzen. Mede door alweer het gunstige weer, waar de Leutige Krabben een abonnement op schijnen te hebben tijdens dit festival, was het weer lekker druk op al de locaties.

Evenzo druk was het in de Potterstraat te Bergen op Zoom waar in de omgeving van het Provoosthuis het 20e Bierfestival plaats vond. Het Bergsche Bierbrouwers Gilde had fors uitgepakt met een breed assortiment van speciale bieren. De liefhebbers liepen dan ook van kraam tot kraam om zich te laten informeren maar vooral om in het gezelschap van familie en vrienden te proeven van al deze lekkernijen.

De terrassen van Thalia waren bezet en het winkelend publiek klonterde samen om maar niets te missen van de leuke bands. Bij één van die bands speelde Gino Bergmans. Hij was er eigenlijk mee gestopt maar toen ze hem vroegen om voor deze ene keer de grote trom op te pakken kon hij toch geen nee zeggen.

Thalia was er helemaal op ingesteld dat het wel eens guur kon worden; de Schrobbelèr stond voor iedereen al klaar. Anneke was de gastvrouw die de glaskes aan de man of vrouw bracht. Piet stond er met een big smile vol trots bij te glunderen.

De bands waren er druk mee. Vol overgave je beste tonen spelen want behalve dat je het publiek moet behagen zitten daar ook nog de juryleden die aan het eind van de dag de prijzen uitdelen. En iedereen wil natuurlijk zo'n begeerlijke trofee mee naar huis nemen.

De zon liet zich vaak zien en dat zorgde voor zomerse taferelen op de Grote Markt waar de terrassen vol waren. Hier en daar zag je ook al de volgende band wachten op hun beurt. Een band die onder de goedkeurende blik van de Peperbus aan het spelen is, je zou haast zeggen dat het al Vastenavend is. Een van die bands was 'L mar Ore', een band die show aan kwaliteit weet te koppelen en daarmee het publiek mee zuigt.

Samen genieten van een speciaal biertje; juist daarom is het Bergs Bierfestival zo geliefd. Er was haast geen doorkomen aan in de Potterstraat. De 20e editie van het Bierfestival trok weer hartstikke veel publiek. Ook de familie van den Boom was op pad van Krabbenfestival tot Bierfestival en er werd dan ook driftig geproost op de gezelligheid. Een speciaal glas dat je kunt hergebruiken, een flyer met alle diverse bieren bij de hand en dan van kraampje tot kraampje om ze allemaal te proeven. Overal zag je mensen met een glimlach op het gezicht. Het was dan ook bijzonder gezellig op het Bierfestival. Het lijkt wel of het elk jaar drukker wordt en er steeds meer te beleven en te proeven valt. Wat dat betreft zorgt het Bergs Bierbrouwers Gilde elk jaar weer voor een verrassend breed palet aan biersmaken. Niet voor niets dat veel fijnproevers en liefhebbers dit weekend met grote letters in hun agenda hebben staan.

De entourage van het Beursplein met het indrukwekkende Markiezenhof op de achtergrond blijft natuurlijk een geweldig podium voor dit soort evenementen. De grote trofee stond al te wachten op tafel bij de juryleden die op het Beurspleintje te vinden waren. Het was uiteindelijk Dwelband ‘Lat mar Ore’ die er met de eerste prijs vandoor ging toen om half zes in de namiddag de prijsuitreiking bij Thalia plaats vond.