Valkerij ‘Roofvogels en Uilen’ had de Franse Tuin van het Markiezenhof te Bergen op Zoom gekozen als locatie om haar show te tonen.

 

Met en twaalftal vogels lieten ze zien hoe bijzonder deze dieren zijn. Bij elke vogel kreeg het publiek ook de nodige achtergrond uitleg zodat je weer wat wijzer naar huis ging.

Aller aandoenlijkst is natuurlijk als één van de kids een baby uiltje op haar arm krijgt. Dit konijnenuiltje van amper zeven weken oud begon al haar eerste vliegpogingen te doen. Het gedrag om zich in holen te verschuilen werd in de show gebruikt door het uiltje door een plastic buis te sturen. Wonderbaarlijk hoe zo’n jong dier al getraind kan worden.

De show werd heel interactief gehouden. Constant werden vooral kinderen uitgedaagd om deel te nemen aan de show. Menig kind overwon zijn of haar angst voor deze toch vreemde en af en toe erg grote beesten. Dit meisje liet een zogenaamde kookaburra op haar arm landen. De grootste vogel uit de ijsvogel familie woog behoorlijk zwaar.

 

Nog zo’n exoot was de witwang toerako. Deze fruitetende vogel was bijzonder kleurrijk want onder de vleugels toonde het ook nog eens fraai rood. Dit jonge Spaanse jongetje van vijf jaar keek zijn ogen uit. Op bezoek bij oma in Bergen op Zoom kon een bezoek aan de roofvogelshow natuurlijk niet ontbreken.

Vogels die over de hoofden van de mensen scheren, dat zorgt natuurlijk altijd voor hoofden die ingetrokken worden. In dit geval was dat misschien wel terecht want het was grote Amerikaanse zeearend die over het publiek vloog en die spanwijdte van de vleugels is natuurlijk erg indrukwekkend.

 

De Amerikaanse zeearend is een typische herkenbare vogel. De imposante spanwijdte van wel twee-en-een-halve meter zorgt voor een gigantische schaduw als zo’n dier over je hoofd vliegt. De bek en de klauwen zorgen voor een vervaarlijk aanzien maar dit dier was goed getraind en landde elke keer weer waar de valkeniers het wilden.

Het was lekker weer op zaterdag. Een mooi zonnetje zorgde voor een ontspannen sfeer waarbij vooraf aan de show iedereen langs de vogels kon lopen. Deze twee meisjes waren vooral geïnteresseerd in de uilen waarbij met name het baby uiltje veel aandacht kreeg. Even poseren voor de camera ging ze erg goed af.

 

De Kookaburra is het grootste lid van de ijsvogel familie. Deze uit Australië afkomstige vogel wordt ook wel lachvogel of lachende Hans genoemd. Het geluid dat hij voortbrengt lijkt namelijk nogal op een lachende mens. In tegenstelling met de andere ijsvogels die op vis jagen, vangt deze vogel met name landdieren.

Na de show was er natuurlijk tijd om samen met de vogels op de foto te gaan. De valkenier plaatste een uil op de arm van meestal kinderen waarbij de ouders dan een fraaie foto konden maken. Deze kans lieten veel gezinnen zich niet ontnemen dus stond er al snel een rij wachtenden om hun kans op een fraai kiekje te grijpen.

 

Wie eenmaal in de ogen van een Amerikaanse zeearend heeft gekeken is voor altijd verliefd. De doordringende blik intrigeert en de majesteitelijke gestalte van het dier maakt een grote indruk. Niet voor niets dat tal van landen en organisaties in de Verenigde Staten de zeearend als symbool in hun vlaggen en logo’s koesteren.

Lekker met het hele gezin op de foto met op de achtergrond de zeearend als bewijs dat je naar de roofvogel- en uilenshow was geweest. Opvallend was namelijk dat er vooral veel gezinnen waren met behoorlijk jonge kinderen. Niet vreemd natuurlijk als je zulke prachtige dieren te zien krijgt en nog iets kunt leren ook.

Het terras in de Franse tuin zat helemaal vol. Alle stoeltjes waren bezet en het publiek genoot met volle teugen. De show is nog te zien op woensdag 17 augustus, zaterdag 20 augustus, en de woensdagen 24 en 31 augustus. Een bezoekje is beslist de moeite waard.

Voor meer informatie:  http://www.roofvogelsenuilen.nl/

Om je alvast lekker te maken: