Ad van der Wegen oud klasgenoot op het Juvenaat en teamgenoot tijdens mijn voetbaltijd bij FC Bergen had ons dit te melden:

 

Hallo Sonn,

Hieronder mijn schrijven. Hoop dat er veel oud-leerlingen ingaan op je uitnodiging. Lijkt me leuk om van een aantal weer eens wat te horen. We zien elkaar vast en zeker op de reünie van 24 september en de afterparty bij De Markies!

 

Mijn naam is Ad van der Wegen en ik was van 1975 tot 1982 leerling op het Juvenaat. Geboren en getogen in Bergen op Zoom, bracht ik een groot deel van mijn jeugd door in wijk Oost. Tot mijn 12de woonde ik in de Iepstraat en zat ik op de Pius X school. In het jaar dat ik op het Juvenaat begon, verhuisden we naar de Koning Willem I straat aan het randje van de wijk Fort-Zeekant. Waar mijn beide ouders nog steeds wonen. Dat kwam mij prima uit, want dat was maar 5 minuten fietsen van school. In die tijd fietste ik ook wel verder, want menig klasgenoot woonde in een van de dorpen rondom Bergen op Zoom. Zo reed ik met grote regelmaat naar Lepelstraat naar Andre Nuchelmans, of naar bijvoorbeeld Jan Mouws en Erwin van Peppen in Huijbergen. In het eerste jaar begeleidde ik een tijdje lang zelfs dagelijks mijn vriendinnetje Marloes Vos richting Steenbergen. Voor een rondemiss moet je nu eenmaal wat over hebben.

In de derde klas ging het allemaal even wat minder enthousiast en dat jaar mocht ik dus overdoen. Wat me is bijgebleven, is dat in dat jaar de naweeën van de sixties, via de punk, overgingen in de periode van de disco. Dat was wel een overgang, maar de feesten in de barzaal bleven even gezellig. Vanaf die tijd stond ik met regelmaat áchter de bar. Onder de bezielende leiding van pater Van der Knaap. Wat hebben we toen veel bier gedronken. En na afloop van de avond, even snel de vloer een beetje aanvegen en de bar afruimen en dan tot diep in de nacht kaarten met de pater. Samen met bijvoorbeeld John Franken (zo heette die toen nog), Jeroen de Haas, Mark van Gaans en Gino Bruning. Top! Toen we hoorden dat het oude badhuis gesloopt zou worden, wilden Mart van Oorschot(+) en ik best even helpen door alvast de ruiten in te gooien. We wisten echter niet dat het alleen intern verbouwd werd en dat de nieuwe radiatoren binnen klaar lagen en onze stenen opvingen.

Dat leverde een schorsing van twee dagen op. Die tijd hebben we trouwens nuttig doorgebracht door met vissen aan de Kraaienberg. Met een lange lijn van 100 meter en 110 haken, vingen we wel 90 platvissen. Ik heb vele mooie herinneringen aan mijn tijd op het Juvenaat. Een kleine school waar je elkaar kende en een beschermde omgeving die ik, ondanks de seminarie traditie en de aanwezige paters, nooit als beklemmend heb ervaren. Sterker: een gezonde twijfel aan het bevoegd gezag was eerder de norm. Ook bij een aantal leraren. Vooruitstrevende vrije geesten kregen er volop ruimte. 

Na het Juvenaat wist ik totaal niet wat te doen, dus ging ik Engels studeren in Utrecht. Dat heeft minder dan een jaar geduurd. Vervolgens ging ik met Jeroen de Haas en later met Mario Visser samenwonen in Rotterdam. Om mijn dagen niet geheel in ledigheid door te brengen, volgde ik met Rene van Dongen en Jean-Pierre van Tiggelen de leuke hoorcolleges rechten. Dat bleek niet voldoende om mijn propedeuse binnen te slepen. Dus maar aan het werk.

Bijna 23 jaar heb ik bij Cargill BV in Bergen op Zoom gewerkt. Met veel plezier. Na het schrijven van een operator handboek voor een nieuwe fabriek in Efremov (Rusland) en het trainen van de mensen daar, werd ik projectleider van een op gedrag gebaseerd veiligheidsprogramma. De laatste jaren bij Cargill was ik EH&S (environment, health & safety) officer en hield ik me uitsluitend nog bezig met veiligheid. Ondertussen was ik actief in de lokale politiek als gemeenteraadslid en in 2009 werd ik door de PvdA gevraagd wethouder te worden. Dat heb ik gedaan tot de verkiezingen van 2014. Na een paar 'adviesklussen' ben ik op 1 mei 2016 ambtenaar geworden in de gemeente Bergen op Zoom. Als beleidsadviseur en projectleider hou ik me vooral bezig met stedelijke ontwikkeling op het gebied van ruimtelijke ordening, stedelijke vernieuwing en volkshuisvesting, maar ik ben daarnaast ook actief op cultuur.

 

Het zal duidelijk zijn dat Bergen op Zoom een wel heel constante factor in mijn leven is. En zonder nu irritant chauvinistisch te willen doen, voel ik me daar ook prima bij. Het is fijn om bij het naar buiten kijken, je verzekerd te weten van zo'n vertrouwde basis. Dat geldt ook voor mijn thuissituatie. Ik ben inmiddels (net als Marco Luijkx en Petra Evers op dezelfde dag) ruim 27 jaar getrouwd met Marina (Bijl) en we hebben een dochter Dorith van 23, die pas haar master degree aan de Erasmus universiteit heeft behaald. Zij wel. ;-) Na 53 jaar weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik worden wil, maar ik ben tevreden met wat ik nu ben. Geluk zit in het beseffen ervan en niet in de verwachtingen van de toekomst. Of om met Socrates te spreken: "Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt."

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

A.J. (Ad) van der Wegen