Roosendaal - Er werd een Franse markt beloofd en dus had het publiek zich voorgenomen van al die producten eens uitgebreid te proeven.

 

Zoals deze twee dames die zich de verse lekkernijen maar al te graag tot zich namen. Op de vraag of het smaakte klonk alleen maar een gesmoord “mmmhhh”. Een brede glimlach verraadde alles.

T’plein, of wel Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo organiseerde voor de tweede keer het evenement Vivre! En dat betekende ook deze middag weer een middag die geheel gewijd en verkleed was in de Franse stijl. Deze bakker toonde zich van zijn beste kant met ‘du pain’, maar dan wel in allerlei vormen.

Wie kent het niet, eigenlijk begint het al in België maar vooral Frankrijk is bekend om zijn vele marktjes waar je behalve voedselproducten ook allerlei meubeltjes, snuisterijen of andersoortig spul kunt vinden. Dat mocht dus zeker niet ontbreken op het Tongerlo plein. De waren die verkocht werden deed je ook gelijk in zuidelijke sferen belanden.

Wie een Frans marktpleintje bezoekt vindt altijd wel een kunstenaar die aan het schilderen of tekenen is. Op ‘Tplein was een kunstenaar van erg jonge leeftijd die aan haar kunstwerken bezig was. De meester keek toen terwijl op de achtergrond enkele van zijn werken tentoongesteld stonden.

Als je dan toch lekker op een terrasje zit met een wijntje, dan hoort daar natuurlijk muziek bij om helemaal te relaxen. Deze jongedame zorgde voor pure France ambiance met haar accordeon. Vol overgave bracht ze de ene chanson na de andere. Het publiek genoot er van want na het einde van elk nummer klonk een klaterend applaus.

‘Van gin Kaante’ heette deze band die zich in Franse uitdossing had gehesen en lekkere deinende muziek bracht. Ze lieten zich niet door het weer afleiden want na elk buitje regen kwam de zon weer even kijken en steeg de temperatuur onmiddellijk. Trouwens van de vrolijke klanken van deze band werd je vanzelf zonnig.

De terrasjes waren overkapt met ferme paraplu’s en dus liet het publiek zich gemakkelijk overhalen om even te blijven zitten en te genieten van een drankje en de muziek die het plein te bieden had. En dan was het tijd voor nog maar eens een rondje langs de kramen die op het plein stonden opgesteld.

 

Een mooie strijkijzer of wel een echte DS mocht natuurlijk niet ontbreken evenmin als de bestuurder die compleet met alpinopet het Franse beeld opriep dat Vivre! Editie 2016 nu juist voor ogen had. Het maakte dat de hele entourage je meenam op dat zomerse vakantiegevoel dat de organisatie juist probeert te creëren met dit evenement.

Vivre! Is een aantrekkelijk evenement. Dat vond ook dit stel uit Bergen op Zoom die graag neerstreken op het terrasje. “We moesten hier zijn voor een bruiloft in de buurt, maar dit is wel gezellig zo. We hebben toch tijd over dus blijven we lekker even hier hangen op dit pleintje. Leuk hoor!”

Je bent artiest of je bent …. Dubbel artiest. Niet alleen bespeelde deze muzikant een blaasinstrument maar ook was hij een artiest met ballonnen. Het kleine meisje keek even weifelend achterom naar haar moeder, maar het aanbod van een beestje gemaakt uit ballonnen kon ze toch niet weerstaan.

Natuurlijk mag een harmonie niet ontbreken op een dergelijk evenement. Opvallend dat er zoveel jeugdige muzikanten meespeelden. Het heeft altijd wel wat als er zo’n groot ensemble speelt. De terrassen boden de benodigde beschutting want de regen dreigde even roet in het eten te gooien.

Verse producten zo van het boerenland. De standhouder wilde maar al te graag zijn mini komkommers laten proeven. En die bleken zowaar merakels goed te smaken. Zijn outfit als imker paste perfect bij de producten die verder in de kraam te vinden waren, allen puur natuur en een waar dansje op je smaakpapillen.

Du vin et du Fromage, dat is precies waar deze middag om ging. De organisatie wilde ons een Bourgondische verrassing voor zetten waar je je met kraampjes, terrasjes, een droogje en een natje zowaar in Frankrijk op het platteland waande. En die intentie was wederom goed gelukt. Deze tweede editie van Vivre! Zal volgend jaar beslist een vervolg krijgen.