Wie Mattemburgh Cultinair! wilde bezoeken zag dat er ruimschoots plaats was voor de auto.

 

Immers, het gehele veld naast het landgoed was open gesteld. Voor je dan de ingang tot het domein betreedde werd je op een aandoenlijke wijze begroet door een aantal ezels en een paar kleine biggetjes die al snel je hart stalen.

Eenmaal binnen getreden op het landgoed via een wonderlijk mooi bruggetje werd je op iets bijzonders getrakteerd: in de bomen hingen allerlei steelpannen, kookpannen, soeplepels en ander kookgerei. Je zag mensen dan ook verwonderd omhoog kijken. Maar het evenement heeft niet voor niets ‘Cultinair!’ in de titel opgenomen.

Je ontkomt niet aan de schoonheid van het landgoed Mattemburgh. De tuin is fraai aangelegd en overal zijn doorkijkjes. De kraampjes waren langs de wandelpaden geplaatst zodat de bezoeker naast al het genoeglijke van het evenement ook de schoonheid van de tuin te zien kreeg. Met een paraplu om de lokale bui regen tegen te gaan was het aangenaam vertoeven.

Het evenement beloofde ook allerlei lifestyle kraampjes en workshops. Ilse Verhoeven (links op de foto) liet zien hoe je met creatieve hand allerlei fraaie hebbedingetjes kunt maken. Tassen, sieraden, zelfs sandalen lagen uitgestald zodat de bezoeker oog kreeg welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ilse stond het publiek graag te woord over haar creaties.

Het landhuis Mattemburgh is al een blikvanger als je over de oude Antwerpsestraatweg rijdt. Maar neem eens de moeite om te parkeren bij de Oranjerie en een kijkje op het domein zelf te nemen. Het landhuis is te bezichtigen en beslist een bezoekje waard, dus waarom laat je je niet eens een keer rondleiden?

Met het hele gezin je eigen kraampje bemannen om het publiek te laten zien wat je allemaal te bieden hebt. Het is wonderlijk om te zien hoeveel creativiteit mensen hebben met daarmee de durf om buiten gebaande paden te treden. Als je dan ook de jongste jeugd al mee krijgt dan weet je dat de toekomst verzekerd is.

Pak de stier bij de horens! In dit geval moest je dat letterlijk nemen want een wedstrijdje ‘Stier Rijden’ kwam neer op zoveel mogelijk houvast te krijgen omdat het beest steeds doller en sneller op en neer en rond ging. Natuurlijk is het dan de jeugd die als eerst plaats neemt op de woest uitziende stier.

Al vanaf de entree zag je dat dieren een rol speelden op dit evenement. Dat zag je ook in de kraampjes terug waar er allerlei producten van dieren getoond werden waarbij een groot bord je er op wees dat deze producten op een diervriendelijke manier tot stand gekomen waren: “Dit is onze fijne stal”.

Tegenwoordig duiken er overal pop-up restaurants op. Dat nam dit gezelschap wel erg letterlijk op. Als een razende roeland raasden ze over het terrein om abrupt halt te houden en hun eigen restaurantje vorm te geven. Tafeltjes werden weggezet, glazen geplaatst en het voltallige personeel stond klaar om de bezoekers te bedienen onder de luide kreet:”Pizza poedelidoe!”

Het is te verwachten dat er op een dergelijk evenement natuurlijk hele gezinnen af komen. En natuurlijk is er dan speciaal aan de jongste kids gedacht. Er was een speciale plek waar ze onder begeleiding hun eigen creativiteit kwijt konden. Zo kon je ter plekke een heuse workshop krijgen en na afloop je ouders je eigen leuke dingetjes tonen.

Er was ook een kraam van het Brabants Landschap. Het publiek werd getoond hoe dicht de natuur bij huis is. Met voorbeelden, landkaarten en foto’s van fauna en flora werden de bezoekers meegenomen op een rondreisje dicht in de buurt waarbij de wonderlijkste dingen ontdekt waren. Voor veel mensen was het een kwestie van ‘opnieuw de ogen openen’.

De diverse kraampjes en de ruime opzet maakten dat er voor iedereen plaats was en dat er ook voor iedereen de tijd genomen werd. Zo had je de ruime mogelijkheid om allerlei vragen te stellen. Maar dit evenement straalde vooral uit dat je je moest amuseren en heerlijk kon relaxen. En dat lukte bijzonder goed.

Als je de tijd neemt om te onthaasten zoals Mattemburgh Cultinair! Je biedt, dan heb je ruim de tijd om de schoonheid van het landgoed te bewonderen. Er zijn overal doorkijkjes en leuke hoekjes en de wandelpaden zijn een genot om te ontdekken. De beplanting is beslist de moeite waard om eens goed te bekijken want er staan wonderschone bomen en bloemen. Landgoed Mattemburgh is een genot voor het oog!